Pytania odnośnie czyszczenia komputera

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Maniek13

Użytkownik

Post20 sie 2012, 22:21

Witam mam kilka pytań odnośnie czyszczenia komputera. A mianowicie :

1. Czy jako sprężonego powietrza do czyszczenia podzespołów typu płyta główna , radiator można użyć pompki od materaca na prąd ??

2. Czy można czyścić pędzelkiem gniazda typu ram , gniazdo od karty graficznej itd. ??

3. Coś się stanie jeżeli pasta termoprzewodząca dotknie płyty głównej / karty graficznej podczas nakładania jej na procesor / procesor graficzny ??

4. Czy do zmywania resztek po paście termoprzewodzącej można użyć spirytusu salicylowego ??

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 sie 2012, 22:45

1. Czy jako sprężonego powietrza do czyszczenia podzespołów typu płyta główna , radiator można użyć pompki od materaca na prąd ??

W teorii

2. Czy można czyścić pędzelkiem gniazda typu ram , gniazdo od karty graficznej itd. ??

Ja tak robię :D

Byleby był czysty i nie elektryzowało się.

3. Coś się stanie jeżeli pasta termoprzewodząca dotknie płyty głównej / karty graficznej podczas nakładania jej na procesor / procesor graficzny ??

Zależy od pasty, jedne przewodzą prąd inne nie. Jeszcze zależy czy dotkną styków.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 sie 2012, 23:26

Maniek13 pisze:Coś się stanie jeżeli pasta termoprzewodząca dotknie płyty głównej / karty graficznej podczas nakładania jej na procesor / procesor graficzny ??

Jak Ty planujesz nakładać pastę, skoro podejrzewasz, że możesz zabrudzić płytę główną ?
Wyciągnij kartę graficzną ze slotu i rób to poza obudową. Nie trzeba nie wiadomo jakiej ostrożności, aby ustrzec się wpadek tego typu.
Z procesorem CPU jest to jeszcze prostsza sprawa, ponieważ powierzchnia, na którą nakładasz pastę jest większa, niż w przypadku GPU.
Nakładasz niewielką ilość pasty (wielkości ziarenka grochu) na środek procesora i rozprowadzasz ją po całej powierzchni:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Maniek13 pisze:4. Czy do zmywania resztek po paście termoprzewodzącej można użyć spirytusu salicylowego ??

Spirytus salicylowy po odparowaniu zostawia osad, więc raczej powstrzymaj się od tego.
Użyj czegoś na bazie alkoholu: woda kolońska, zmywacz do paznokci, denaturat, podręcznikowo powinien to być alkohol izopropylowy.

Maniek13

Użytkownik

Post21 sie 2012, 12:53

Ok dzięki.

-- 21 sie 2012, 12:53 --

@up Ja już nie raz zmieniałem pastę na procesorze tylko chciałem się dowiedzieć czy coś mogłoby się stać jeżeli przez przypadek trochę poleci na płytę główną.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”