Pytania związane z taktowaniem

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
PCsoft

Użytkownik

Post05 lis 2012, 21:21

Witajcie,
mam do Was kilka pytań odnośnie taktowania, od razu uprzedzam, że będą to pytania laika, gdyż dopiero z tym zaczynam. Mam nadzieje, że wybaczycie mi takie pytanie.

Chciałabym, abyście wytłumaczyli mi co to właściwie jest taktowanie (czytałam na wikipedii i teoretycznie rozumiem o co chodzi, ale wolę jak ktoś to napisze po ludzku :) ) Dodatkowo chciałabym abyście napisali mi co daje taktowanie rdzenia i pamięci ( zarówno CPU jak i GPU) co by się zmieniło jakby podkręcić np tylko taktowanie rdzenia, a pamięci nie albo odwrotnie oraz chciałabym wiedzieć co to są shadery?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie. (Jest to dla mnie bardzo ważne)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 lis 2012, 21:45

PCsoft pisze:Dodatkowo chciałabym abyście napisali mi co daje taktowanie rdzenia i pamięci ( zarówno CPU jak i GPU) co by się zmieniło jakby podkręcić np tylko taktowanie rdzenia, a pamięci nie albo odwrotnie

Przeważnie podkręca się (zwiększa) rdzeń do granic możliwości, następnie w ten sam sposob pamięci również az cos sie nie zacznie wysypywać. Robi się to oczywiście w celu poprawienia wydajnosci :)

PCsoft

Użytkownik

Post05 lis 2012, 23:08

djkamil09061991 bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 lis 2012, 23:40

PCsoft pisze:co to właściwie jest taktowanie

Poprzez częstotliwość taktowania wyraża się szybkość podzespołu, tak jak wspomniałeś - procesora CPU, procesora GPU oraz pamięci RAM. Czym wyższe taktowanie, tym dany podzespół w teorii jest szybszy / wydajniejszy, jednak na wydajność poszczególnych zespołów mają wpływ również inne parametry.

PCsoft pisze:chciałabym wiedzieć co to są shadery?

Shadery, to potoczna nazwa jednostek przetwarzania równoległego zawartych w procesorze graficznym GPU karty graficznej.
Na wydajność układu graficznego ma wpływ ilość tychże Shaderów oraz ich częstotliwość taktowania.
W kartach graficznych NVIDIA GeForce te Shadery noszą nazwę NVIDIA CUDA, zaś w kartach graficznych AMD Radeon - AMD Stream.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”