Pytanie o dysk
-
Pytanie o dysk
Witam. Czytałem, że dysk SSD jest bezgłosny i wiele ludzi pisało że nareszcie cisza. Tylko mam pytanie czy jak zainstaluje sobie dysk SSD i na nim system win 7, ale mimo wszystko pozostawie stary dysk bo wiadomo ma o wiele większa pojemnośc to czy on bedzie pracował ( hałasował) tylko jak bedę otwierał powiedzmy filmy, gry itp. zapisane na nim czy normalnie od włączenia komputera bedzie pracował mimo, że system, internet i wszystkie programy typu word, gg itd będę miał na SSD. Może głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi. I jeszcze czy w biosie będę musiał cos poprzestawiać jak bedę miał 2 dyski. I jeszcze czy jak go bedę sam podłączał to istnieje ryzyko, ze cos się zepsuje lub spali jak źle podłącze, bo nigdy sam kompa nie skladałem to w sumie nie mam pewnosci, że bez problemu wszystko dobrze podloncze.
-
Pytanie o dysk
Zawsze jakaś reakcja z drugiego dysku będzie. Nic nie będziesz musiał ustawiać w BIOS'ie. Jednak po instalacji takiego windowsa musisz zrobić kilka rzeczy w nim samym aby zbytnio go nie obciążał. Taką optymalizację. Np wyłączenie defragmentacji na dysku ssd. Gdyż to skraca żywotność dysku. i takie tam co na necie jest dobrze dostępne info co i jak zrobić.
-
Pytanie o dysk
Ok dzięki a przy podłączaniu mechanicznym istnieje jakies ryzyko jak za bardzo nie wiem co i jak
-
Pytanie o dysk
Nie wiem o co chodzi. Z jakim podł mechanicznym. Normalnie podłaczasz to z płytą główną. Chyba że kupujesz tę taką wkładaną na pci-e na płycie głównej.
- LupeR
Pytanie o dysk
Dysk SSD podłącza się tak samo jak HDD,kablem SATA i kablem zasilającym od zasilacza,jak na płycie głównej masz złącze SATAIII to podłącz do niego.
W BIOSie włącz tryb AHCI => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Byłbym zapomniał - w mój komputer,prawym przyciskiem myszy klikasz na ten dysk SSD wybierasz kolejno właściwości=>Sprzęt=>wybierasz swój dysk SSD i zaznaczasz opcję "Wyłącz opróżnianie buforu zapisu na tym dysku".
I jeszcze czy w biosie będę musiał cos poprzestawiać
W BIOSie włącz tryb AHCI => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Byłbym zapomniał - w mój komputer,prawym przyciskiem myszy klikasz na ten dysk SSD wybierasz kolejno właściwości=>Sprzęt=>wybierasz swój dysk SSD i zaznaczasz opcję "Wyłącz opróżnianie buforu zapisu na tym dysku".
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Pytanie o dysk
OK. Dzięki za odpowieź. Rozumiem, że kable dostane razem z dyskiem a i jeszcze adapter na 3,5 cala będzie potrzebny bo w niektórych ofertach daja gratis? Dla niektórych może to głupie i oczywiste pytania ale jak ktoś nigdy sam nie podłanczał niczego wenatrz komputera a chciałby sie w końcu nauczyć to wydaje sie to dla niego nie takie proste.
- seba86mu
Pytanie o dysk
maciek166 pisze:Rozumiem, że kable dostane razem z dyskiem a i jeszcze adapter na 3,5 cala będzie potrzebny bo w niektórych ofertach daja gratis?
Kabla do dysku raczej nie dostaniesz, bo kable SATA są na wyposażeniu płyty głównej. Możesz go kupić osobno w sklepie komputerowym za około 10 zł.
Kabel zasilający jest w zasilaczu.
Z kolei adapter 3,5" => 2,5" są na wyposażeniu obudowy i jeżeli nie posiadasz takiego będziesz musiał dokupić osobno.
Niektórzy producenci dysków SSD rzeczywiście dodają adapter do kompletu. Musisz czytać, co jest na wyposażeniu.
- janpas
- Kontaktowanie:
Pytanie o dysk
LupeR
nie wiadomo jaką ma płytę być może nie posiada takiej opcji
maciek166
podaj płytę główną jaka posiadasz
W BIOSie włącz tryb AHCI => Optymalizacja dysków SSD - Tryb AHCI
nie wiadomo jaką ma płytę być może nie posiada takiej opcji
maciek166
podaj płytę główną jaka posiadasz
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Pytanie o dysk
Moja płyta główna to GA-EP43C-DS3 a jesli chodzi o kable SATA to jakies kable tam miałem w pudełkach, a nawet wewnatrz obudowy niepodpiete jakieś o ile dobrze pamiętam.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Pytanie o dysk
Byłbym zapomniał - w mój komputer,prawym przyciskiem myszy klikasz na ten dysk SSD wybierasz kolejno właściwości=>Sprzęt=>wybierasz swój dysk SSD i zaznaczasz opcję "Wyłącz opróżnianie buforu zapisu na tym dysku"
Będzie ta opcja ale lekka zmiana procedury
Byłbym zapomniał - w mój komputer,prawym przyciskiem myszy klikasz na ten dysk SSD wybierasz kolejno właściwości=>Sprzęt=>wybierasz swój dysk SSD, na dole karty ogólne zmień właściwości->zasady i zaznaczasz opcję "Wyłącz opróżnianie buforu zapisu na tym dysku"
- janpas
- Kontaktowanie:
Pytanie o dysk
Intel SATA RAID/AHCI Driver
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grunt to spokój
-