Rozbiórka Toshiby L300 17L

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
andamel

Użytkownik

Post13 lip 2010, 22:53

Witam jak w temacie.

Potrzebuje dostać się chyba do procka i wymienić pastę bo się strasznie grzeje lewa strona lapa.

rozkręciłem, wszystkie śrubki w dolnym panelu pod bateria tez... i nie mogę się dostać do środka co jest ?

szukałem jakiejś instrukcji do rozebrania ale wszystko po jakimś japońsku chyba <szlaczki górki pagórki nic nawet zdjęć nie było> najlepiej jakaś instrukcja w PL albo ostatecznie Ang ze zdjęciami.

7. Na forum używamy polskiej pisowni, uwzględniając stosowanie polskich znaków diakrytycznych (ą, ę, ć, ż, ź, ł, ę, ś, ó). Zdania powinny być wolne od błędów ortograficznych

mint1991
Ostatnio zmieniony 13 lip 2010, 22:53 przez mint1991, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dodałem znaki diakrytyczne

olo320i

Użytkownik

Post13 lip 2010, 23:26

rozbierałem już raz swojego i oprócz wszystkich śrubek od spodu które odkręciłeś napewno musisz zdiąć klawiature bo pod nią są kabelki i inne wtyczki do rozłączenia. a klawiature żeby zdiąc to musisz zdiąć górny panel który jest nad nią zresztą zobaczysz sam. klawiatura jest też przykręcana i do tych srubek musisz sie dostać

edit. tu masz linka Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

andamel

Użytkownik

Post13 lip 2010, 23:27

wlansie przed chwila skrecilem lapa spowrotem.. .dostalem sie pod klawe odkrecilem wszytskie srubki te takie duze... balem sie rozlaczyc klawke ale w koncu sie odwarzylem a to takie cypelki <zatrzaski> klikasz i sie wyciaga :D (boi d***) :D przeczyscilem go lekko ale wiatrak masakra nie moge sie dostac pod taka jakby czarna plytke co mi zaslania cala plyte glowna.. chce generalnei dostac sie do wiatraka wypiac go <chyba sie da? > i wyczyscic go albo nawet i wymienic na nowy bo mnie wkurza jak on po godzinie zaczyna hm... trzeszczec piszczec nie wiem jak to nazwac bynajmniej wydaje dziwny dzwiek jutro pojde po nowy zestaw srubokretow i wykrece wszystko na maxa

a propo kabli musze je koniecznie rozlaczac ? bo nie mam nic w razie czego jakbym nie odpalil laptopa spowrotem ;P

olo320i

Użytkownik

Post14 lip 2010, 00:11

znaczy się nie rozpołowiłeś go na 2 częśći ?? musisz wszystko rozłączyć bo częśc kabli jest wmontowana w górną część obudowy np, tacz pad , głośniki i bluetooth, musisz rozebrać kompa na częsci pierwsze jak chcesz sie dostać do procka nie ma innej rady, ja swoją poprzednią toshibe jak wymieniałem procka na lepszego to rozbierałem kompa prawi do zera.
na tej stronce co CI podałem znajdziesz opis jak to zrobić od a do z ze zdięciami a jak nie będzie dokładnie takiego samego modelu to podobny wybież one własciwie się dużo nie różnią.. POWODZENIA

andamel

Użytkownik

Post14 lip 2010, 14:24

w sumie to racja no muszę go rozebrać całego bo chcę wymienić wiatrak, chciałbym też zmienić czy cokolwiek dać pod procesor jakaś pasta słyszałem ktoś wie jaką to pastę dać i gdzie ją dostać będę mógł ?
Ostatnio zmieniony 14 lip 2010, 14:24 przez mint1991, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Dodałem znaki diakrytyczne

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post14 lip 2010, 14:29

andamel
"Na forum używamy polskiej pisowni, uwzględniając stosowanie polskich znaków diakrytycznych (ą, ę, ć, ż, ź, ł, ę, ś, ó). Zdania powinny być wolne od błędów ortograficznych"

Proszę przestrzegać regulaminu i stosować się do zasad pisowni.
Kolejne złamanie regulaminu wiązać się będzie z wystawieniem ostrzeżenia.

mint1991
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 lip 2010, 14:35

Masz w ogóle jakieś doświadczenie w rozbieraniu lapków czy to Twój pierwszy raz będzie?

Jeżeli dotychczas nie miałeś z tym do czynienia mile widziane będzie zaopatrzenie się w service manual. To właśnie w nim są opisane metody bezpiecznego rozebrania lapka na czynniki pierwsze.

Jak Masz linki do tych japońskich instrukcji podaj na forum.

PS. Zwykle tego typu instrukcji nie tworzy się w językach natywnych, angielski oraz język rodzimy firmy są zwykle jedynymi, na które przekładane są ów instrukcje.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

andamel

Użytkownik

Post14 lip 2010, 22:42

mint1991 wybacz już się przywołuję do porządku i więcej nie będę :)

service manual a co to jest ?

tak pierwszy raz :D jak na razie wyczyściłem wszystko co jest pod klawiaturą <nie otwierając tej "puszki" dalej> i klawiaturę... uczę się na błędach ale rzadko je popełniam wpierw wypytuję na forum lub czytam poradniki tutoriale a potem sam siadam i kminie co i jak :P

a ta japońska instrukcja to gdzieś w googlach jak znajdę linka wyśle na pewno

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 lip 2010, 00:35

service manual a co to jest ?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Niestety jak widzisz pod ten konkretny model nie ma instrukcji, są za to podobne modele.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

andamel

Użytkownik

Post15 lip 2010, 22:38

udało się :D

rozebrałem go na części pierwsze :) odkurzyłem, wyczyściłem przedmuchałem powietrzem sprężonym i jest cichy i sie na razie nie grzeje :) Jupi :D

a że tak odbiegnę od tematu MOŻNA PODKRĘCIĆ W NIM PROCKA ??

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 lip 2010, 09:46

Na laptopie zapomnij o jakimkolwiek podkręcaniu.

andamel

Użytkownik

Post16 lip 2010, 10:31

OK :D to sobie odpuszczę chociaż widziałem gdzieś posta na forum jakimś JAK PODKRĘCIĆ LAPTOPA HP...
bynajmniej kto pyta nie błądzi :) dzięki za pomoc można zamknąć temat :)

GameOver

Użytkownik

Post22 wrz 2011, 21:09

Witam.Potrzebuje wymienić klawiaturę w swoim laptopie Toshiba L300 ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać żeby nie popsuć laptopa.Proszę o poradę i instrukcję co gdzie rozkręcić żeby wymienić klawiaturę.Pozdrowienia i z góry dzięki.Adres email xxxxx
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, 07:35 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usuwam maila, pomagamy na forum

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post23 wrz 2011, 02:05

Podaj dokładny model tego laptopa.

GameOver

Użytkownik

Post26 wrz 2011, 11:33

Model laptopa Toshiba SATELLITE L300-129 SYSTEM UNIT