Rozbudowa komputera. Co zmienić?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post09 mar 2012, 22:18

Posiadam takiego potwora: :D

Procesor: AMD Phenom II X4 B50 3.20 GHz
Karta Graficzna: Radeon HD 5770 1GB
Płyta Główna: Asus Motherboard M4A78LT-M LE
Pamięć RAM: 4GB Good Ram 2x2gb
Zasilacz: Aerocool 450W (AEROPGSVP-450)
Dysk Twardy: Samsung HD502HJ

Mam 300-500zł do wydania

Co zmienić?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 mar 2012, 22:43

Nie widzę tu sensu zmieniania czegokolwiek, bo zapewne z niczym żadnych problemów nie masz, jeżeli chodzi o wydajność zestawu.

Jeżeli nie masz co zrobić z pieniędzmi możesz dokupić sobie porządny tuner TV DVB-T do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej.
Wtedy przykładowo nagrany materiał w rozdzielczości HD (1280x720) będziesz mógł kompresować w czasie rzeczywistym do formatów "niższych" z pełnym wykorzystaniem rdzenia GPU karty graficznej. To sprzętowa technologia Unified Video Dekoder 2, która drzemie w procesorach przetwarzania równoległego AMD Stream Twojej karty graficznej.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post09 mar 2012, 22:50

aha :)

a że tak się zapytam, kiedy ta telewizja ma wejść do PL? bo patrzyłem na reklamy to już coś mówią że można.
Ciekawi mnie bo mam TV z tym co mówisz a nie mam pojęcia czy mogę to włączyć

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 mar 2012, 22:56

Naziemna telewizja cyfrowa w Polsce wprowadzana jest już od 2010.
Jeżeli jesteś w zasięgu trzech multiplexów, to obecnie możesz oglądać 19 bezpłatnych kanałów.
Wystarczy pokojowa antena ze wzmacniaczem i obsługą DVB-T, ale najlepiej zewnętrzna antena siatkowa lub kierunkowa.
Podłączasz do tunera w TV, włączasz automatyczne wyszukiwanie kanałów i już. Ja przykładowo w Sosnowcu odbieram już wszystkie 19 dostępnych kanałów.

Napisz, gdzie mieszkasz, to napiszę jakie obecnie możesz kanały odbierać.

P.S.
W pierwszym poście napisałem oczywiście o tunerze do komputera.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post09 mar 2012, 23:01

Jestem z Ełku, nasze mazury(warmińsko-mazurskie)

co do twojego PS mam słaby upload aby robić transmisję online niestety :(

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 mar 2012, 23:15

Schaf pisze:co do twojego PS mam słaby upload aby robić transmisję online niestety

Mnie nie chodziło o żadną transmisję online, tylko o to, abyś miał odbiór naziemnej telewizji cyfrowej w komputerze, co w ogóle nie wiąże się z połączeniem z Internetem.

Schaf pisze:Jestem z Ełku, nasze mazury(warmińsko-mazurskie)

Obecnie jesteś na granicy zasięgu MUX-2, czyli: Polsat, Polsat Sport News, TV6, TV4, TVN, TV Puls, TVN Siedem, TV Puls 2.
Jest szansa, że będziesz miał odbiór.
Skieruj antenę zewnętrzną w kierunku Suwałk, Białegostoku albo Olsztyna. Z tych miast nadaje MUX-2.
W pełnym zasięgu MUX-2 będziesz od 31 grudnia 2013, ale tak jak napisałem może już teraz będziesz miał odbiór.

Dodatkowo od 1 czerwca 2012 będziesz w zasięgu MUX-1, czyli: TVP1, TVP2, TVP Info, Eska TV, Polo TV, TTV, ATM Rozrywka.

Niestety w zasięgu MUX-3, czyli: TVP1, TVP2, TVP Info 1 i 2, TVP Kultura, TVP Historia i TV Polonia będziesz od 27 kwietnia 2014.

Podsumowując:
Obecnie przy odpowiednim skierowaniu anteny masz szansę jedynie na kanały: Polsat, Polsat Sport News, TV6, TV4, TVN, TV Puls, TVN Siedem, TV Puls 2.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post09 mar 2012, 23:30

nie jest źle :) Dzięki za pomoc. Sprawdź PW albo powiedz mi jak włączyć te DVB-T?

co do anteny posiadam tylko taką

Obrazek

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 mar 2012, 00:21

To antena siatkowa.
Skieruj ją w kierunku Suwałk, podłącz do tunera w telewizorze, włącz tuner pilotem i automatyczne wyszukiwanie kanałów poprzez menu OSD tunera. Szczegółowe informacje znajdziesz w instrukcji telewizora.

Kanały multipleksu MUX-2 (na granicy jego zasięgu jesteś) powinny zostać znalezione na częstotliwości 538 MHz.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post10 mar 2012, 09:29

Powiem tak ;) dzięki mistrzu! Nawet nie wiedziałem że już mogę włączyć :P
Jednak jeszcze w moim mieście jest słaby zasięg i czasem pojawiają się zakłócenia.
Dzięki raz jeszcze

Powiedz mi jeszcze, od kiedy wejdą kanały HD? bo obecnie na tej cyfrowej telewizji mam tylko zwykłe

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 mar 2012, 12:47

Schaf pisze:Powiedz mi jeszcze, od kiedy wejdą kanały HD?

To czy kanał nadawany jest w rozdzielczości HD (1280x720) zależy wyłącznie od nadawcy konkretnego kanału telewizyjnego.
Z racji tego, że teoretycznie cyfrowa telewizja naziemna jest obecnie w fazie testów żaden dostawca niestety nie pokusił się o tą rozdzielczość, ale mimo tego dziś jakość obrazu w porównaniu z telewizją analogową jest bardzo dobra.
Prędzej czy później jakość HD będzie standardem.
Telewizja Polska planuje jeszcze przed Euro 2012 uruchomić dwa nowe kanały w rozdzielczości HD: TVP1 HD (na MUX-1) i TVP2 HD (na MUX-2), ale czy to nastąpi przed Mistrzostwami, tego nie wie nikt.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post21 mar 2012, 22:49

co do tej telewizji, nie dawno była u mnie pewna Pani z multimedi aby przestawić nową ofertę i zapytała się też czy chcemy TV. Powiedziałem jej ze nie ma raczej sensu bo nie długo wchodzić ta cyfrowa telewizja i będzie zasieg w moim mieściem ona odpowiedziała ze ona nie do końca będzie darmowa. Tylko kilak programów będzie darmowa a reszta płatna.

seba podejrzewam że znasz się na tych sprawach, jak to ma być?

Nie będę robił nowego tematu tylko od razu napisałem tutaj

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post21 mar 2012, 23:04

Z początku (gdy już 99% powierzchni Polski objętej będzie zasięgiem) dostępnych będzie około 19 kanałów z trzech multipleksów (MUX1, MUX2, MUX3), oczywiście całkowicie bezpłatnie. Z czasem bezpłatnych kanałów przybywać będzie coraz więcej, to tylko kwestia czasu. Takich kanałów może być nawet kilkadziesiąt, jeśli nie -set.
Oczywiście z czasem przybędzie pewnie multipleksów, dojdą również kanały płatne - one oczywiście będą się mnożyć, ale równocześnie przybywać będzie coraz więcej bezpłatnych, ponadto wszystkie kanały będą przechodzić na jakość HD (1280x720), to stanie się standardem (tak jak dziś telewizja w kolorze).

Pani oczywiście w Twoich oczach chciała postawić w cieniu bezpłatną naziemną telewizję cyfrową (zapewne nawet nie wiedziała, co mówiła), abyś tylko podpisał umowę, za co Pani dostałaby ładną prowizję.

Awatar użytkownika
Schaf

Użytkownik

Post21 mar 2012, 23:18

dzięki za wytłumaczenie ;)

Nie podpisałem umowy na telewizję, ale za to podpisałem umowę na necik ;) 12mb za 60zł

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”