Cześć, ostatnio udało mi się zdobyć trochę kaski i pomyślałem nad rozbudową kompa, aktualnie on się tak przedstawia:
AMD Phenom II 965 3.6 GHZ
HD7850
Gigabyte Ga970a-ds3
aerocool strike-x 600w
8gb ram
Chciałbym aby tytuły jak bf4, gta5 chodziły mi na ultra w hd, aktualnie na ultra bf3 chodzi całkiem dobrze ale przy 64 graczach i ostrych efektach są spadki fpsów co przeszkadza w grze, aktualnie mam 500zł, części mogę sprzedać także będzie więcej myślę , że trzeba by zacząć od procka, co polecacie ?
Rozbudowa komputera
-
Rozbudowa komputera
Na jakiej rozdział ce? 1920x1080?
-
Rozbudowa komputera
Dokładnie tak, monitor 22 cale
-
Rozbudowa komputera
Rozdziałka jest najważniejsza. Cale nie grają roli
. Teraz trudno powiedzieć bo tak naprawdę nie wiemy jakie będą wym. sprz tych tytułów. Nie mówiąc o optymalizacji.

- seba86mu
Rozbudowa komputera
W tym zestawie nie ma zbytnio co wymieniać.
Jeżeli myślisz o wyraźnym wzroście wydajności, to w grę wchodzi wymiana platformy (płyta główna, procesor) oraz ewentualnie karta graficzna, co wiąże się z wydatkiem na poziomie około 1000 zł. (przykład: i5-3570 + B75A-G43) - bez karty, a z kartą około 2300 zł. (HD7950 Boost Edition) lub 2500 zł. (GTX670) jeżeli myślisz o grze w nowe tytuły w maksymalnych ustawieniach graficznych i rozdzielczości 1920x1080.
Jeżeli myślisz o wyraźnym wzroście wydajności, to w grę wchodzi wymiana platformy (płyta główna, procesor) oraz ewentualnie karta graficzna, co wiąże się z wydatkiem na poziomie około 1000 zł. (przykład: i5-3570 + B75A-G43) - bez karty, a z kartą około 2300 zł. (HD7950 Boost Edition) lub 2500 zł. (GTX670) jeżeli myślisz o grze w nowe tytuły w maksymalnych ustawieniach graficznych i rozdzielczości 1920x1080.
-
Rozbudowa komputera
A AMD FX8350 może też będzie nie najgorszym rozwiązaniem ? Na płycie też bym zaoszczędził w tym przypadku, bo bym zostawił tą co mam teraz
- seba86mu
Rozbudowa komputera
brysiu28 pisze:A AMD FX8350 może też będzie nie najgorszym rozwiązaniem ?
Ten procesor jest kompletnie nieopłacalny do gier.
Wydajność naprawdę minimalnie większa od Phenoma II 965BE (praktycznie niezauważalna) w grach, a cena powalająca.
Śmiem stwierdzić, że nie zauważyłbyś żadnej różnicy w niektórych grach w porównaniu z 965.
AMD FX-8350 to procesor do zastosowań profesjonalnych, a nie do gier.
-
Rozbudowa komputera
A jest jakiś procesor AMD pod gry ?
- seba86mu
Rozbudowa komputera
brysiu28 pisze:A jest jakiś procesor AMD pod gry ?
Już kiedyś ten temat przerabialiśmy.
AMD od kilku lat do dziś nie zaoferowało na podstawkę AM3 / AM3+ bardziej opłacalnego i wydajnego (do gier) procesora od Phenoma II 965BE.
-
Rozbudowa komputera
Zawsze zmienić możesz płytę na intel (-/+200zł) do tego procesor intel i5(+5-800zł). Ram i grafę zostawiasz. Później możesz pomyśleć o grafice.
-
Rozbudowa komputera
No dobra niby taka lipa ale jednak w porównaniu z tym intelem nie wyszedł w cale źle Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Rozbudowa komputera
Bierzesz pod uwagę test z jednej gry, procesory są podkręcone.
Zobacz ogólną różnicę wydajności w grach:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Druga kwestią jest zużycie energii. FX-8350 ma współczynnik TDP 125W, czyli taki sam, jak Twój Phenom II X4 965BE, który wydany był w 2009 roku. Intel Core i5-3570 ma współczynnik TDP 77W, czyli zużywa prawie o połowę mniej energii przy wyższej ogólnie wydajności w grach.
Sprawa oczywiście wygląda inaczej w zastosowaniach profesjonalnych, gdzie FX-8350 wyprzedza i5-3570, ale my tutaj mówimy o grach.
Przedstawiam Ci tylko fakty, nie zapieram się nogami i rękami co masz kupić.
W ogóle z tego co widzę, to na liście obsługiwanych przez Twoją płytę główną nie ma FX-8350 (TDP: 125W), więc raczej nie będzie wspierany.
P.S.
Czemu tak nagle chcesz zmieniać procesor ? Przecież 965BE całkiem nieźle sobie jeszcze radzi, poza tym z tego co pamiętam niedawno go kupiłeś.
Posiadam ten sam procesor i słabszą od Ciebie grafikę (HD6850) i nie mam najmniejszego problemu z uruchamianiem nowych gier w najwyższych detalach, co prawda czasami muszę wyłączyć anty-aliasing, ale to żadna strata.
Dokładanie co kilka miesięcy po 500 zł. do sprzętu też nie jest dobrym rozwiązaniem, bo powstają takie dylematy jak teraz. Raz kupiłeś procesor (już wtedy mogłeś pomyśleć o zmianie platformy), potem za jakiś czas grafikę HD7850 i znów za jakiś czas zasilacz (jeżeli dobrze pamiętam), a teraz znów kombinujesz.
Uzbierałbyś raz większą sumę i kupiłbyś cały zestaw (nie mówię, że teraz masz tak zrobić, ale mogłeś wcześniej o tym pomyśleć), bo tym sposobem robisz z komputera worek bez dna.
Zobacz ogólną różnicę wydajności w grach:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Druga kwestią jest zużycie energii. FX-8350 ma współczynnik TDP 125W, czyli taki sam, jak Twój Phenom II X4 965BE, który wydany był w 2009 roku. Intel Core i5-3570 ma współczynnik TDP 77W, czyli zużywa prawie o połowę mniej energii przy wyższej ogólnie wydajności w grach.
Sprawa oczywiście wygląda inaczej w zastosowaniach profesjonalnych, gdzie FX-8350 wyprzedza i5-3570, ale my tutaj mówimy o grach.
Przedstawiam Ci tylko fakty, nie zapieram się nogami i rękami co masz kupić.
W ogóle z tego co widzę, to na liście obsługiwanych przez Twoją płytę główną nie ma FX-8350 (TDP: 125W), więc raczej nie będzie wspierany.
P.S.
Czemu tak nagle chcesz zmieniać procesor ? Przecież 965BE całkiem nieźle sobie jeszcze radzi, poza tym z tego co pamiętam niedawno go kupiłeś.
Posiadam ten sam procesor i słabszą od Ciebie grafikę (HD6850) i nie mam najmniejszego problemu z uruchamianiem nowych gier w najwyższych detalach, co prawda czasami muszę wyłączyć anty-aliasing, ale to żadna strata.
Dokładanie co kilka miesięcy po 500 zł. do sprzętu też nie jest dobrym rozwiązaniem, bo powstają takie dylematy jak teraz. Raz kupiłeś procesor (już wtedy mogłeś pomyśleć o zmianie platformy), potem za jakiś czas grafikę HD7850 i znów za jakiś czas zasilacz (jeżeli dobrze pamiętam), a teraz znów kombinujesz.
Uzbierałbyś raz większą sumę i kupiłbyś cały zestaw (nie mówię, że teraz masz tak zrobić, ale mogłeś wcześniej o tym pomyśleć), bo tym sposobem robisz z komputera worek bez dna.
-
Rozbudowa komputera
A to jest tak, że jak uzbieram trochę kasy to od razu chciałbym mieć coś lepszego ale dobra posłucham się jak zawsze i się wstrzymam 

-
- Reklama