Samsung R522 JS01PL i przeklęty WD - jak naprawić?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
lukiroman

Użytkownik

Post04 sty 2011, 23:05

Cześć.

Nie chcę zaśmiecać już tematu o analizie smart, więc kontynuuję tutaj.

Wcześniejsze posty:
sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30-1455.html#p57288
sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30-1455.html#p57347

Dzięki janpas za odpowiedź - w ramach ścisłości, najpierw napisałem temat tutaj, a dopiero później na PEB-ie (aż dziwię się, że to zobaczyłeś) :).

Ale OK - do rzeczy.

Co do partycji recovery - niestety już dawno poszła w dym. Potrzebowałem miejsca na partycje podstawowe, więc musiałem ją usunąć - w kluczowym momencie miałem 3 OS-y, i nie miałem jak inaczej tego ogarnąć - także kopia dysku nie jest potrzebna.

Małe pytanko: Czy problem mógł powstać przez to, że w ciągu trzech dni czyściłem dysk totalnie i stawiałem partycje od nowa?

Okej - dalej. Jeszcze nic nie ruszałem, ale załóżmy, że udało się naprawić błędy Current Pending Sector Count (C5).

Co będzie więc trzeba zrobić z błędami ULTRA DMA CRC ERROR COUNT? Będzie jakieś prostsze rozwiązanie?

Poza tym - nie są to bad sectory, prawda? Czyli gwarancja nie ma tu nic do gadania? Nawet, gdybym oddał notebooka do serwisu, otrzymałbym go w takiej samej, niezmienionej formie?

Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy :),
Łukasz.

EDIT:
Sytuacja nieco się zmieniła w dość szybkim tempie - chyba na gorsze.

Obecny screen:
Obrazek

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 sty 2011, 03:21

Dzięki janpas za odpowiedź - w ramach ścisłości, najpierw napisałem temat tutaj, a dopiero później na PEB-ie (aż dziwię się, że to zobaczyłeś) :).
to nie istotne
do rzeczy nie masz już partycji recovery no to
Małe pytanko: Czy problem mógł powstać przez to, że w ciągu trzech dni czyściłem dysk totalnie i stawiałem partycje od nowa

raczej nie
problem z powierzchnią dysku lub głowicami odczyu/zapisu :?:
sprawdzisz jak wykonasz erase potem remap
w mhdd
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/mhdd-p57.htm

wykonać erase potem remap
:!: Ale przed tym trzeba dane z dysku sobie zgrać :!:

Co będzie więc trzeba zrobić z błędami ULTRA DMA CRC ERROR COUNT? Będzie jakieś prostsze rozwiązanie?

powodem błędów są problemy z taśmą-kablem komunikacji danych
u ciebie jest przejściówka wyjmij dysk i popraw może coś nie tak
Poza tym - nie są to bad sectory, prawda? Czyli gwarancja nie ma tu nic do gadania? Nawet, gdybym oddał notebooka do serwisu, otrzymałbym go w takiej samej, niezmienionej formie?

jeszcze nie fizyczne to są logiczne
ale jak chcesz dysk wymienić no to można to zrobić w tym wdku jest sposobik
ale to potem najpierw odpal mhdd

pozdrawiam
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

lukiroman

Użytkownik

Post05 sty 2011, 14:33

Okej - wielkie dzięki za odpowiedź. Obecnie jestem na studiach, w weekend będę w domu - tam zrzucę wszystkie dane na inny HDD i będę próbował coś zdziałać MHDD. Wtedy przyjdzie czas na kolejne pytania - w tym te z wymianą dysku :).

Jeszcze jedno pytanie - czy działając tym programem mogę coś zepsuć (robiąc tylko to, o czym piszesz) do tego stopnia, że dysk się zniszczy a gwarancja nie zostanie uznana, czy raczej nie ma takiej możliwości?

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”