Sektory niestabilne na dysku (Current Pending Sector Count)

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
christinio

Użytkownik

Post18 paź 2013, 02:45

Witam,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

HDD: WDC WD3200BEVT-75ZCT1 320GB
Laptop: Dell XPS M1530

Objawy:
Kilka razy w ciagu kilku dni komp zaliczyl BSOD z kodem 0x00000f4, co jak rozumiem jest związane z dyskiem. Vista przestała startować. Po wykonaniu kilku chkdsków i sfc /scannow w trybie offline doszedłem do obecnej sytuacji, w której Vista wgrywa się aż do pulpitu, tapety i ikon i przez jakieś 5 sekund działa, a następnie zamarza całkowicie (włącznie z kursorem), nie ładując do końca programów ze startupu. Po około 10 minutach wygląda, że się "odhacza" (dioda pracy na dysku w tym czasie nie miga) i wgrywa resztę rzeczy, aczkolwiek dalsze używanie jest niemożliwe, bo np. odpalenie "Mój komputer" znowu trwa z 10min. Przed awarią i BSODami oczywiście było normalnie.
Tryb awaryjny z netem działa bez jakiegokolwiek zarzutu, aczkolwiek jeśli bezpośrednio przed odpaleniem go próbuje włączyć kompa, to po ładowaniu ostatniego sterownika komp wykonuje jakieś operacje na dysku (mniemam, że coś w stylu chkdsku w tle przy odpalaniu trybu awaryjnego), resetuje się i dalej już awaryjny ładuje się normalnie (<1min) aż do kolejnej próby odpalenia Visty w zwyczajnym trybie.

Co zostało zrobione:
    - chkdsk /b /f /r wielokrotnie z trybu awaryjnego i z płyty cd "reinstall dvd" dołączonej do laptopa - za pierwszym razem znalazł 24KB w błędnych sektorach, w każdym kolejnym razie 36KB (pisal, ze jest 9 bad sektorow i tyle wpisuje do jakiegostam dziennika), nic poza tym ciekawego
    - sfc /scannow (również w trybie offline) z awaryjnego i z cd - z plików niemożnych do naprawy był tcpmon.ini i settings.ini które raczej nie są związane, ale na wszelki wypadek zastosowałem naprawy tych problemów (po tym nie robiłem już sfc)
    - cleanboot (tryb diagnostyczny w msconfig) - brak zmian
    - narzędzie diagnostyczne Della odpalane z CD (wersja ostatnia z 2009r) wykazało błąd w confidence test "can't read, replace disk" w bloku 63, w tescie drive selftest short "disk - dst self-test read error", zas w tescie "read test" wykazalo "can't read, replace disk" w blokach: 63, 27373592, 27408534, 2704696, 260547521,
    - najnowsza wersja mhdd nie wykrywa mojego dysku, z tego co wyczytalem to sie zdarza w przypadku laptopow, zwlaszcza z dyskami w standardzie AHCI (moj go uzywa), a autor sprzedal kod firmie seagate i projekt upadl,
    - odkrecilem dysk, na oko wyglada ok, ram tez sprawdzilem przy okazji wyciagajac na przemian kosci,
    - podpialem dysk do innego kompa i systemu, efekty testów poniższych i chkdsku są takie same,
    - wykonalem kilka defragmentacji w nadziei, ze to sprowokuje dysk do naprawienia niestabilnych sektorow, o ktorych nizej (nic nie dalo),
    - najwazniejsze: SMART dysku pokazuje w speedfanie (i innych programach tez, w tym crystaldisk i hdtune):

Obrazek
Obrazek

current pending sector count jest jak widac zwiekszony. short test i extended test w tym programie wyrzucaja po chwili "read failure", jak mniemam trafiajac na bledny blok 63 i przerywajac test

Moje wnioski:
pojawily sie niestabilne sektory, ktore cos sie nie chca zakwalifikowac jako bad sektory i przez to sie nie remapuja. wywala to winde pewnie z powodu tego, ze jeden z nich jest juz w 63 bloku dysku. wyglada na to, ze zapasowych sektorow nie uzywano dotychczas wcale, wiec w teorii powinna byc mozliwosc naprawienia tego.

Moje pomysly na dalsze kroki:
    - czytanie minidumpa watpie by cos dalo (ale moze sie myle, to poprawcie mnie prosze)
    - proba nadpisania zer w blednych sektorach. nie wiem jednak, czy jakis program robi to wybiorczo (a o to mi chodzi) i nie skaszani mi reszty dysku (mam wszystko pokopiowane juz na inny komp, ale wolalbym oszczedzic sobie formatowania calego dysku). znalazlem sugerowany do tego program (skoro mhdd nie wykrywa dysku) - DiskPatch, ale wiem o nim tyle, co w jego opisie. na tym forum z kolei polecany jest vivard, o ktorym tez wiem nic.
    - jesli powyzsze nie pomoze, proba "repair install" visty z cd. problem w tym, ze najpierw bym pewnie musial wywalic SP2, bo CD (reinstallation dvd) mam z SP1, a jak czytalem, SP musza byc te same. nie wiem, czy mam pliki deinstalacyjne SP2 wciaz na dysku i nie wiem, czy w trybie awaryjnym to sie bedzie dalo odinstalowac

O co prosze:
    - zweryfikowanie czy moje wnioski sa poprawne
    - komentarz, czy dobrze mysle z kolejnymi krokami, czy jest cos innego, co by mozna bylo zrobic oraz jak te kroki zrealizowac
    - opinia, czy dysk do kosza jak najszybciej, czy jeszcze nie

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 paź 2013, 00:39

witam na początek zrobił bym sam remap Viardem nie usuwa danych zazwyczaj ta operacja
pobierz i spróbuj jeżeli te sektory są badami i nie chcą się relakować to powinien je przenieść w atrybut 05

w laptopie nie masz opcji zmiany trybu AHCI na IDE
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

christinio

Użytkownik

Post19 paź 2013, 05:17

Cześć, janpas. Dziękuję Ci za odpowiedź.

W BIOSie mam możliwość przestawienia dysku na tryb IDE, aczkolwiek gdy to klikam, to BIOS ostrzega, że mogę stracić wszystkie dane. Na ile to bezpieczne i na co muszę uważać?

Poczekam z działaniem na Twoją odpowiedź, bo może zalecisz przełączenie na IDE i użycie MHDD lub użycie vivarda z trybem IDE.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 paź 2013, 19:23

użyj vivarda
ale w sumie tak na prawdę jak masz coś ważnego w co wątpię to bym zrobił backup danych
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”