Spadek wydajności komputera w ciągu jednego dnia
- dorumia
- Kontaktowanie:
Witam. Mam dość spory problem od dzisiejszego poranka. A mianowicie chodzi o to, że wczoraj jeszcze mogłem normalnie grać płynnie w gry jakimi są Risen i Risen 2 Mroczne Wody(a nawet nagrywać w 30 fps'ach pierwszą część, a poza nagrywaniem miałem 40+ fps), jednak dzisiaj rano jak uruchomiłem komputer, to usłyszałem podejrzany hałas(zupełnie jakby wiatrak tarł o jakiś kabel czy coś). I teraz nie wiem, czy ten nagły spadek jest spowodowany kartą graficzną, dyskiem czy czymś innym. Mój zestaw komputerowy znajduje się w sygnaturze. Proszę o pomoc, bo nawet pograć się nie da, a co dopiero nagrywać(i sam pewnie tego problemu się nie pozbędę).
Laptop:
Intel core i3-3110m 2.4 x64
4 gb ram
Intel HD 4000/Geforce 710M
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
- dorumia
- Kontaktowanie:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Procesor gorący...
Procesor gorący...
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
Temperatura procesora jest niebezpiecznie wysoka.
Sprawdź czy wentylator na radiatorze procesora pracuje i czy pracuje poprawnie. Może coś go blokuje.
Sprawdź czy radiator jest stabilnie osadzony na procesorze (czy nie ma luzów itp).
W takiej temperaturze procesor długo nie pociągnie.
Sprawdź czy wentylator na radiatorze procesora pracuje i czy pracuje poprawnie. Może coś go blokuje.
Sprawdź czy radiator jest stabilnie osadzony na procesorze (czy nie ma luzów itp).
W takiej temperaturze procesor długo nie pociągnie.
- dorumia
- Kontaktowanie:
No więc tak. Wentylator na procesorze pracuje i chyba pracuje poprawnie. Jeśli chodzi o blokowanie typu kabelek czy coś koło tego, to nic go nie dotyka. Radiator w sumie jest stabilnie osadzony(bo nie wiem do dzisiaj za bardzo, po czym rozpoznać radiator). Parę minut temu trochę przestawiłem wiatrak na procesorze(chyba lekko go obróciłem i próbowałem zaślepki docisnąć)i teraz przy stanie spoczynku wskazuje w granicach 50-60*C(10 minut system chodzi, a jak na chwilę włączyłem Risen 2 Mroczne Wody do momentu pokazania menu głównego to temperatura podskoczyła do ok. 90*C i zaczęła spadać do tej granicy 50-60*C). Czyli czy to możliwe, żeby ułożenie wiatraka na procesorze powodowało takie skoki temperatury? I lekko przedmuchałem wiatraki oraz co nieco odkurzyłem w środku komputera.
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
dorumia pisze:teraz przy stanie spoczynku wskazuje w granicach 50-60*C(10 minut system chodzi, a jak na chwilę włączyłem Risen 2 Mroczne Wody do momentu pokazania menu głównego to temperatura podskoczyła do ok. 90*C i zaczęła spadać do tej granicy 50-60*C).
Te temperatury są bardzo wysokie.
Pomyśl nad zmianą chłodzenia na procesorze, bo wygląda, że masz jakieś BOX-owe, najbardziej podstawowe.
Pasta termoprzewodząca nałożona jest na procesor ?
Wygląda to, jakby na procesorze nie było pasty, albo pasta jest mocno wyeksploatowana lub chłodzenie jest bardzo mało wydajne.
Ten procesor w spoczynku powinien mieć około 40'C i w obciążeniu maksymalnie 60'C, a nie 90'C.
Bardzo dobrym i niedrogim w stosunku do wydajności jest:
SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Naprawdę szkoda procesora w tej sytuacji, jaką masz obecnie.
- dorumia
- Kontaktowanie:
Z tego co widzę na internecie to faktycznie mam chłodzenie Boxowe. Co do pasty to nie mam pojęcia, ponieważ od prawie 5 miesięcy(tyle czasu minęło od zakupu płyty głównej z tym procesorem)nie ruszałem nic w tamtych okolicach. Ale jak kolega wpadnie, to mi nałoży pastę(mam jakąś Arctic Silver)i może to coś pomoże. A z tego Boxowego nie dałoby rady korzystać albo coś zrobić, żeby nie trzeba było go zmieniać?
Edit: Akurat znalazłem zdjęcie swojego Box'a:
Edit: Akurat znalazłem zdjęcie swojego Box'a:
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
dorumia pisze:Ale jak kolega wpadnie, to mi nałoży pastę(mam jakąś Arctic Silver)i może to coś pomoże.
Nałożenie świeżej pasty powinno zbić trochę temperaturę.
Przed nałożeniem świeżej pasty porządnie usuńcie pozostałości po starej paście jakimś środkiem na bazie alkoholu (zmywacz do paznokci, denaturat), po czym wy[polerujcie powierzchnię procesora i radiatora. Najlepiej jakby był to alkohol izopropylowy, który po odparowaniu nie pozostawia nalotu.
Możliwe, że poprzedni właściciel sprzętu w ogóle nie nałożył pasty albo pasta ma już ładnych parę lat, wyschła i straciła swoje właściwości.
- dorumia
- Kontaktowanie:
Pasta została nałożona. A da radę sprawdzić, czy jest włączona blokada temperatury(czyli, że np. po osiągnięciu temperatury X komputer się wyłącza)? I po nałożeniu pasty teoretycznie odzyskałem wydajność komputera, jednak temperatura w stanie spoczynku mieści się nadal w 50-60*, a po 6-7 minutowym konwertowaniu pliku filmowego wynosi maksymalnie koło 100*(przed chwilą sprawdziłem) i stopniowo spada do ok.55*(konwertuję za pomocą total video converter 3.71). Aha i pasta została nałożona na procesor oraz na spód chłodzenia.
PS. Kolega stwierdził, że wgl nie było pasty(żadnego śladu jej obecności). Czyli ta temperatura to dalej wina wadliwego typu chłodzenia, czy po prostu komputer coś oszukuje?
PS2. A czy czujnik może być skopany?
PS. Kolega stwierdził, że wgl nie było pasty(żadnego śladu jej obecności). Czyli ta temperatura to dalej wina wadliwego typu chłodzenia, czy po prostu komputer coś oszukuje?
PS2. A czy czujnik może być skopany?
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
dorumia pisze:A da radę sprawdzić, czy jest włączona blokada temperatury(czyli, że np. po osiągnięciu temperatury X komputer się wyłącza)?
Chcesz, żeby co chwilę wyłączał Ci się komputer ?
dorumia pisze:PS2. A czy czujnik może być skopany?
Przy 90'C radiator procesora powinien tak parzyć, że nawet przez sekundę nie utrzymasz na nim palca. Łatwo to sprawdzić.
- dorumia
- Kontaktowanie:
Jutro uruchomię jakąś grę i sprawdzę palcem radiator. I jeśli przy teoretycznej temperaturze ok. 80-90* uda mi się utrzymać palec przez dajmy na to 3-4 sekundy lub nie będzie radiator mega gorący, to może być czujnik sfiksowany?
A i o co chodzi w tym zdaniu(bo nie wiem, czy to musi tyle pochodzić, czy być nieużywane):
Chodzi mi o tą część:
"Oczywiście każda pasta potrzebuje około 150 do 200 godzin zanim uzyska maksymalne przewodnictwo. Po tym czasie całkowicie normalna jest obserwacja obniżenia temperatury procesora o kilka stopni, w zależności jak dobrze nałożyłeś pastę i od rodzaju zastosowanej pasty." Czyli skoro dzisiaj nałożyłem pastę, to komputer powinien na tej paście przechodzić co najmniej 150 godzin(nie mówię pod rząd, ale np. po 8 godzin dziennie komputer chodzi przez te 15-20 dni)?
A i o co chodzi w tym zdaniu(bo nie wiem, czy to musi tyle pochodzić, czy być nieużywane):
Chodzi mi o tą część:
"Oczywiście każda pasta potrzebuje około 150 do 200 godzin zanim uzyska maksymalne przewodnictwo. Po tym czasie całkowicie normalna jest obserwacja obniżenia temperatury procesora o kilka stopni, w zależności jak dobrze nałożyłeś pastę i od rodzaju zastosowanej pasty." Czyli skoro dzisiaj nałożyłem pastę, to komputer powinien na tej paście przechodzić co najmniej 150 godzin(nie mówię pod rząd, ale np. po 8 godzin dziennie komputer chodzi przez te 15-20 dni)?
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
dorumia pisze:to może być czujnik sfiksowany?
Jest to możliwe.
Temperaturę dodatkowo możesz sprawdzić w BIOS-ie skecja PC Health Status lub Hardware Monitor) i porównać czy jest zgodna z odczytami z HWMonitor.
dorumia pisze:Chodzi mi o tą część:
Tak, jest to prawda.
Aby pasta termoprzewodząca osiągnęła swoją pełną przewodność cieplną musi zostawć "wygrzana".
Nie jest to żaden specjalny proces. Po prostu korzystasz normalnie z komputera.
Po około 30-40 dniach można przyjąć, że pasta osiągnęła swoją pełną przewodność cieplną.
Jednak różnica przed wygrzaniem i po wygrzaniu, to często zaledwie 1'C.
Nie myśl, że po miesiącu temperatura spadnie Ci o 5'C - 10'C, bo to niemożliwe.
dorumia pisze:Aha i pasta została nałożona na procesor oraz na spód chłodzenia.
To niedobrze.
Pastę powinno nałożyć się wyłącznie na powierzchnię procesora i to w bardzo cieniutkiej warstwie.
Nadmiar pasty jest niewskazany.
- dorumia
- Kontaktowanie:
W hardware monitor pokazuje mi tak samo wysoką temperaturę. Nawet po uruchomieniu komputera(który był wyłączony na godzinę lub dłużej). A próbować samemu usunąć tą "dodatkową" warstwę pasty, czy lepiej nie ruszać, by nic nie uszkodzić?
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
dorumia pisze:A próbować samemu usunąć tą "dodatkową" warstwę pasty, czy lepiej nie ruszać, by nic nie uszkodzić?
Już nic nie usuwaj.
Po ściągnięciu coolera z procesora należy na nowo usunąć pastę i nałożyć świeżą.
Bez tubki z pastą nic nie wskórasz.
- dorumia
- Kontaktowanie:
Dobra, czyli nic w okolicach procesora nic nie będę robił. Za jakieś 45 minut będę zamykał komputer i wtedy od razu sprawdzę radiator(palcem i zwykłym termometrem elektrycznym). Na przyszłość mam jeszcze 2 strzykawki z pastą Arctic Silver.
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
-
- Reklama