Spalony komputer

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
kornelinio1234

Użytkownik

Spalony komputer

Post03 wrz 2012, 11:44

Witam, tak jak w temacie komputer mi się ostatnio spalił. Raczej na pewno płyta główna, ale co do reszty nie mam pewności. I właśnie chciałbym to jakoś sprawdzić. Czy podpinanie np. karty graficznej do innego komputera która jest prawdopodobnie spalona jest bezpieczne? A może są jakieś inne metody na sprawdzanie?
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 20:24 przez djarta, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Bezpieczeństwo => Sprzęt komputerowy

Awatar użytkownika
mariner01

Użytkownik

Spalony komputer

Post03 wrz 2012, 16:30

Przyjrzyj się płycie i karcie graficznej, czy przypadkiem nie są wybrzuszone kondensatory. Możesz również rozebrać zasilacz i zrobić to samo. Jeżeli są jakiekolwiek oznaki, że coś tam działa, to możesz spróbować uruchomić jakiś OS z live cd, np. knoppix - pominiesz wtedy dysk twardy. Co do testowania podzespołów w innym komputerze to różnie z tym bywa. Ja kilka lat temu miałem podobną sytuację. Zaniosłem wtedy komputer do kumpla i testowałem wszystko po kolei. Na szczęście nic mu nie popsułem, a problem leżał po stronie procesora.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Spalony komputer

Post03 wrz 2012, 20:12

kornelinio1234 pisze:Witam, tak jak w temacie komputer mi się ostatnio spalił. Raczej na pewno płyta główna, ale co do reszty nie mam pewności. I właśnie chciałbym to jakoś sprawdzić. Czy podpinanie np. karty graficznej do innego komputera która jest prawdopodobnie spalona jest bezpieczne? A może są jakieś inne metody na sprawdzanie?

Spróbuj uruchomić z płyty Linux Live-CD. No i wszystko zależy od specyfikacji komputera i napięciach zasilacza. W każdym razie temat w złym dziale, więc zgłaszam.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”