Spalony Zasilacz Ocz 600W

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post03 sie 2014, 23:08

Cześć wszystkim :D
Po ok miesiącu nie używania komputra postanowiłem odpalić komputer, no i się "odpalił" a dokładniej - zasilacz. Komputer pochodził ok 5-6 min, później usłyszałem "strzał" i szedł dym z zasilacza jak z świecy dymnej trwało to ok 5-6 sec, cały sufit był w dymie, później poszły korki i się skończyło.

Komputer nie dawno był czyszczony, fakt że zasilacza nie czyściłem, ale całą resztę tak, tyle co odkurzaczem przejechałem i z grubsza obczyściłem, zaglądając przez kratki był dość czysty więc nie widziałem potrzeby go czyszczenia.

Co mogło być przyczyną spalenia się zasilacza?
Czy spalił się tylko zasilacz? Zasilacz OCZ jest raczej dobry i często polecany, mam nadzieje że padł tylko zasilacz, a nie i płyta procesor i wszystko, na pierwszy rzut oka wszystko wygląda na zdrowe, oprócz zasilacza oczywiście. Do samego zasilacza zabiorę się za 3-4 dni, teraz za bardzo nie mam na to czasu.

Jaka jest szansa że spalił się tylko ten cholerny zasilacz, i czy ma ktoś coś dobrego na sprzedanie w dobrej cenie? :D

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 sie 2014, 23:18

Uuuu no to ładnie. Chyba kondensator walnął, w sensie wybuchł. Ogólnie OCZ ma dobre zabezpieczenia, więc nie powinno dalej pójść. Nie używałbym go już, to pewne.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post04 sie 2014, 10:50

Czyli jest możliwość naprawy jednak go? Najwyżej by go naprawił za grosze i opchnął okazyjnie i kupił nowy :D. Zastanawiam się ewentualnie nad sprzedaniem tego komputera, bo ostatnio coraz mniej z niego korzystam a przyzwyczaiłem się do laptopa, a szkoda żeby leżał w szafie rozwalony i tracił na wartości bo nie ma zasilacza.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 sie 2014, 11:24

Dla pocieszenia powiem iż też miałem jakiegoś OCza, czasem wydawał dzwięk jakby iskrzenia ale pomyslałem ze to nic takiego, pewnego razu wchodze do pokoju a tu cały pokoik w dymie i kłęby dymu z zasilacza a o dziwo komp sie nie wyłączył :D Na szczescie nic za sobą nie pociągnął.

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post04 sie 2014, 15:04

No i otworzyłem ten zasilacz, tak jak napisał cosik_ktosik wybuchł zapewne kondensator, jeżeli to miał na myśli:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wybaczcie ale w [img] nie działało: P

Myślałem że bardziej czysty jest ten zasilacz, ale mimo wszystko nie uważam żeby był aż tak uwalony, żeby przepalił się kondensator - który nie wygląda na jakiś mocno uwalony :d Da się go wymienić ? O ile to tylko to, i jeśli to tylko to, Czy coś jeszcze oprócz zasilacza mogło się przepalić ?

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”