SSD sata3 vs SSD mSata

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
olo320i

Użytkownik

SSD sata3 vs SSD mSata

Post26 mar 2015, 04:47

Witajcie.
Niedawno mój już 9 letni wysłużony laptop, z powodu awarii płyty głównej, odszedł do krainy wiecznego krzemu :D
W jego miejsce zakupiłem coś nowego co ma dysk SSD 512 gb sata 3 , ale możliwe jest rozbudowanie tego komputera po przez dołożenie dodatkowej przestrzeni na dane w postaci dysku SSD mSata max 512gb. Postanowiłem że za jakiś czas kupie taki dysk i dołożę sobie kolejne 512gb. pytanie moje jest takie : na którym dysku lepiej jest postawić system operacyjny ?? na normalnym sata czy może lepiej na tym mSata ?? jak takie zestawienie będzie działać ze sobą ?? z góry dziękuję za odpowiedź :) pozdro

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

SSD sata3 vs SSD mSata

Post26 mar 2015, 08:39

To wszystko zależy od producenta płyty głównej, ale raczej jest podobnie czy to Sata a mSata :) a to jest dysk SDD to tym bardziej.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

SSD sata3 vs SSD mSata

Post26 mar 2015, 16:32

Na początek podaj model tego nowego lapka bo trudno się wypowiedzieć na zadane pytanie. Ale domyślam się że tu raczej będzie podobnie z transferami tak jak robiwielki napisał. Wszystko zależy od możliwości samych dysków (odczyt/zapis). System na SSD mSATA a dane na SSD SATA3 i powinno być dobrze.
Złącze mikro-SATA to zminiaturyzowany standard SATA dla zaoszczędzenia miejsca np. w sprzętach mobilnych gdzie jest miejsce tylko na jeden dysk 2,5". Widziałem kiedyś test podobnych modeli dysków tylko o różnych złączach (mSATA/SATA) i wyniki były podobne, padło nawet stwierdzenie że SSD mSATA to tak naprawdę SSD bez obudowy. Ile w tym prawdy to nie wiem. Może ktoś bardziej ogarnięty w tym temacie jeszcze się wypowie ;)
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

olo320i

Użytkownik

SSD sata3 vs SSD mSata

Post27 mar 2015, 10:43

sprzęt to laptop firmy Gigabyte P15 v2 z procesorem intel core i7 4th gen z wbudowaną grafiką hd 4600 do tego dedykowana grafika geforce 850m 16 gig ramu i dysk ssd samsung 850 pro 512gb. zamierzam dokupić ssd msata 850 evo 512gb bo według producenta maxymalnie tylko do 512gb obsłuży płyta główna. Ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z ssd msata dlatego założyłem ten temat bo nie jestem pewien na którym interface dysk ssd będzie się lepiej sprawował. Oczywiście zanim założyłem temat rzuciłem okiem tu i tam i znalazłem info że msata lubi być podłączona do płyty głównej jako sata 2 co powoduje że pomimo iż sam dysk oferuje dużo wyższe transfery jest on zdławiony przez obsługę z pozycji sata2 ,co gdyby było prawdą to stawianie systemu na tym dysku mija się z celem.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”