Witam,
Moja stacja dyskietek dziwnie się zachowuje - nie czyta dyskietek - tzn. w ogóle nie reaguje na włożoną dyskietkę. Kabel sygnałowy jest na pewno OK, zasilacz też ( OCZ SXS 500W) wszystko jest podpięte ok, w czym problem? Stacja dyskietek jest w moim komputerze i jak ją kliknę dwukrotnie pisze włóż dyskietkę..... nawet kontrolka się nie zapala. Proszę o pomoc.
-- Dzisiaj, 20:10 --
Uruchomiłem komputer ponownie, wkładam dyskietkę, ok działa, czyta ją bez problemu. Następnie wkładam inną dyskietkę, nie czyta jej - pisze tamten komunikat co wcześniej, później wkładam tą dyskietkę która przed chwilą działała i znowu, nie czyta - wcześniej ją czytał.
-- Dzisiaj, 20:20 --
Dodam jeszcze ze po kazdym ponownym uruchomieniu kompa mogę odczytać dyskietkę kolejnych już nie.
Stacja dyskietek nie działa
-
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, 21:07 przez XMan, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: korekta tytułu.
Powód: korekta tytułu.
- XMan
Re: stacja dyskietek
Czy na pewno dyskietki są firmowe tzn. pewne ?
Kiedyś tak miałem, kupiłem inne i nie było z nimi żadnych problemów.
Ostatnio jest b. dużo podróbek
Po włożeniu dyskietki wykonaj gruntowny scandisk :

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C -> Właściwości -> Narzędzia -> Sprawdzanie błędów -> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie -> Rozpocznij -> Tak.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy są żółte wykrzykniki lub znaki zapytania, jeżeli są to w tym miejscu - PPM /prawym przyciskiem myszki/ - Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami od komputera to najpierw włóż ją do napędu CD /.
Sprawdź dokładnie czy stacja dyskietek nie jest ,,zanieczyszczona".
Kilka m-cy temu tak miałem podczas naprawy komputera że było w niej prawie garść śmieci a oprócz tego urwana blaszka od dyskietki
Mogłem naprawiać aż do śmierci
Kiedyś tak miałem, kupiłem inne i nie było z nimi żadnych problemów.
Ostatnio jest b. dużo podróbek

Po włożeniu dyskietki wykonaj gruntowny scandisk :

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C -> Właściwości -> Narzędzia -> Sprawdzanie błędów -> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie -> Rozpocznij -> Tak.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy są żółte wykrzykniki lub znaki zapytania, jeżeli są to w tym miejscu - PPM /prawym przyciskiem myszki/ - Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami od komputera to najpierw włóż ją do napędu CD /.
Sprawdź dokładnie czy stacja dyskietek nie jest ,,zanieczyszczona".
Kilka m-cy temu tak miałem podczas naprawy komputera że było w niej prawie garść śmieci a oprócz tego urwana blaszka od dyskietki

Mogłem naprawiać aż do śmierci

-
stacja dyskietek
Wszystko to robiłem.
Nie pomogło, dyskietki na pewno są OK - na innym kompie działają.
Nie pomogło, dyskietki na pewno są OK - na innym kompie działają.
- mint1991
- Kontaktowanie:
Proponuję wymienić stację dyskietek koszt niewielki około 25 zł możliwe, że obecna zakończyła już swój żywot 

- XMan
Re: Stacja dyskietek nie działa
Również proponuję wymienić stację dyskietek.
Koszt jest niewielki na dzisiejsze czasy a oprócz tego wystarczy dołożyć jeszcze kilkadziesiąt zł. i masz np. napęd DVD lub nawet nagrywarkę.
Tak zrobiłem dwa lata temu i zamiast kilka MB teraz mogę nagrywać 4.7 GB - od tamtej pory nie mam stacji dyskietek
Koszt jest niewielki na dzisiejsze czasy a oprócz tego wystarczy dołożyć jeszcze kilkadziesiąt zł. i masz np. napęd DVD lub nawet nagrywarkę.
Tak zrobiłem dwa lata temu i zamiast kilka MB teraz mogę nagrywać 4.7 GB - od tamtej pory nie mam stacji dyskietek

-
Stacja dyskietek jest na pewno sprawna(na innym kompie działa).
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W menedżerze urządzeń usuń napęd i na nowo włącz komputer. Niech system zainstaluje napęd.
-
cosik_ktosik, na chwilę poprawiło (ze stacji dyskietek korzystałem około 30min) ale znowu to samo - problem powrócił proszę o pomoc
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
-
ASUS P5ql se
-- Dzisiaj, 16:12 --
ASUS P5ql se
-- Dzisiaj, 16:12 --
ASUS P5ql se
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Może tak zrób, że odinstalujesz ją ponownie, potem w Biosie ją wyłącz, włącz system, wyczyść rejestr CCleanerem, włącz ją w Biosie.
Innych pomysłów nie mam, a i ten jest jakiś naciągany
Innych pomysłów nie mam, a i ten jest jakiś naciągany

- XMan
@mir :
- ten sterownik do chipsetu płyty głównej Intela który podał p/w @cosik_ktosik jest w Zip-ie i musisz go wypakować, wyszukać Setup, kliknąć na tą instalkę dwa razy, poczekać więcej niż kilka minut do pełnej instalacji - zrestartować komputer.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- ten sterownik do chipsetu płyty głównej Intela który podał p/w @cosik_ktosik jest w Zip-ie i musisz go wypakować, wyszukać Setup, kliknąć na tą instalkę dwa razy, poczekać więcej niż kilka minut do pełnej instalacji - zrestartować komputer.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama