Witam,
Na co dzień pracuje jako fotograf i grafik. Nie mam za bardzo obeznania w kwestii sprzętowej więc za wszelkie uwagi odnośnie niżej przedstawionej konfiguracji będę wdzięczny.
Pracuję często na bardzo dużych plikach po kilka, kilkanaście i kilkadziesiąt GB. Najczęściej jest to photoshop cs6, lightroom4, SNS HDR, PtGui, KrPano i kilka jeszcze innych programów do grafiki. W przyszłości chce się zająć 3D czyli maya, zbrush etc.
Zestaw jest zbudowany na serwerowej, dwuprocesorowej płycie głównej. Powiedziano mi, że to daje największą moc obliczeniową dlatego wybrałem asusa i xeony. Monitor i dysk twardy będzie dokupowany osobno. Chciałbym wiedzieć czy to co złożyłem ma sens i czy jest ze sobą kompatybilne.
Ceny są wzięte z cenowarki, nie wiem jeszcze gdzie to zamówić. Aktualnie jestem w Polsce ale od 6'stego stycznia będę w Irlandii.
Płyta główna
ASUS Z9PE-D16
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników [...] ifications
Procesor
Xeon E5-2620 X2
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników [...] -Intel-QPI
Grafika
AMD 7970
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników [...] 970.aspx#2
4 dyski SSD połączone w macierz RAID 10 na system i pliki robocze.
Crucial m4 Slim SSD 128GB X4
Pamięć
SAMSUNG M393B2G70BH0-CK0 2X 16GB
Obudowa
Cooler Master COSMOS II
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników [...] esign.html
Klawiatura
Logitech K800
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników [...] 00?crid=26
Stacja dysków
BLU-RAY SATA ASUS BW-12B1ST x12
Chłodzenie
Noctua NH-D14 SE2011 X2
Zasilanie
G1600-MA
Pozdrawiam .
Stacja robocza dla Fotografa / Grafika za 13000zł
-
- seba86mu
LeoNeon pisze:Zestaw jest zbudowany na serwerowej, dwuprocesorowej płycie głównej.
Potrzebujesz komputer pod serwer czy dla grafika ?
Procesor => Intel Core i7-3930K 3,2GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Cooler => Noctua NH-D14 LGA2011 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => Asus P9X79 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => G.Skill RipjawsZ 1600MHz 8x8GB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => GeForce GTX 690 4GB 512-bit => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => Be Quiet! Dark Power Pro 10 750W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => 4x Crucial M4 128GB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => 2x Asus BW-12B1ST/BLK/B/AS => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => Thermaltake Level 10 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem => 12,903 zł.
-
Doradzono mi aby wziąć serwerową płytę ponieważ na niej można umieścić dwa procesory tym samym zwiększając moc obliczeniową=szybkość/wydajność pracy.
Nie wiem właśnie jak to jest. Mógłbyś napisać dlaczego płyta dwu procesorowa i xeony jest gorszym pomysłem od jedno procesorowej i Intel Core i7-3930K?
Mam jeszcze pytanie odnośnie grafiki. Adobe nie podaje na swojej liście rekomendowanych kart graficznych GTX 690. Nie wiem więc czy będzie ona wykorzystywała wszystkie możliwości CS6 tak jak te z listy.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chciałbym też wiedzieć czy nie jest może lepszym pomysłem kupno pamięci 16GB.
Dzięki za pomoc. Fajnie by było zamówić wszystko w jednym sklepie.
Nie wiem właśnie jak to jest. Mógłbyś napisać dlaczego płyta dwu procesorowa i xeony jest gorszym pomysłem od jedno procesorowej i Intel Core i7-3930K?
Mam jeszcze pytanie odnośnie grafiki. Adobe nie podaje na swojej liście rekomendowanych kart graficznych GTX 690. Nie wiem więc czy będzie ona wykorzystywała wszystkie możliwości CS6 tak jak te z listy.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chciałbym też wiedzieć czy nie jest może lepszym pomysłem kupno pamięci 16GB.
Dzięki za pomoc. Fajnie by było zamówić wszystko w jednym sklepie.
- seba86mu
Płyty dwuprocesorowe, to rozwiązania dla serwerów, gdzie do obsłużenia jest ogromna ilość dysków twardych.
Z drugiej strony Intel Core i7-3930K ma taktowanie 3,2GHz, a Xeon E5-2620 ma taktowanie 2GHz.
Zwracam uwagę, że to model stworzony z myślą o OC, które pozwala na zwiększenie taktowania do 4,5GHz, nawet 5GHz.
Zapewniam, że taka maszyna w zupełności wystarczy, a i tak z wykorzystaniem jej potencjału będziesz miał problem.
GeForce GTX 690, to najwydajniejszy układ graficzny na rynku posiadający dwa procesory graficzne. Zaproponowałem go z myślą o renderowaniu z wykorzystaniem procesorów przetwarzania równoległego NVIDIA CUDA (zawarte w rdzeniu karty graficznej), gdzie za obróbkę materiału odpowiada rdzeń graficzny, a nie procesor CPU. To tutaj drzemie potencjał.
Przyznam szczerze, że nie wiem czy programy z których korzystasz dają takie możliwości.
Myślę, że zestaw, który zaproponowałem da Ci większe możliwość w Twojej pracy, niż ten wskazany przez Ciebie.
Napisałeś, że pracujesz na pojedynczych plikach, których rozmiar przekracza nawet kilkanaście GB pamięci.
W takim wypadku zapas pamięci jest potrzebny.
Ten spis obsługiwanych kart wygląda na przestarzały.
W takim wypadku warto napisać do Adobe z pytaniem przed zakupem.
Z drugiej strony Intel Core i7-3930K ma taktowanie 3,2GHz, a Xeon E5-2620 ma taktowanie 2GHz.
Zwracam uwagę, że to model stworzony z myślą o OC, które pozwala na zwiększenie taktowania do 4,5GHz, nawet 5GHz.
Zapewniam, że taka maszyna w zupełności wystarczy, a i tak z wykorzystaniem jej potencjału będziesz miał problem.
GeForce GTX 690, to najwydajniejszy układ graficzny na rynku posiadający dwa procesory graficzne. Zaproponowałem go z myślą o renderowaniu z wykorzystaniem procesorów przetwarzania równoległego NVIDIA CUDA (zawarte w rdzeniu karty graficznej), gdzie za obróbkę materiału odpowiada rdzeń graficzny, a nie procesor CPU. To tutaj drzemie potencjał.
Przyznam szczerze, że nie wiem czy programy z których korzystasz dają takie możliwości.
Myślę, że zestaw, który zaproponowałem da Ci większe możliwość w Twojej pracy, niż ten wskazany przez Ciebie.
LeoNeon pisze:Chciałbym też wiedzieć czy nie jest może lepszym pomysłem kupno pamięci 16GB.
Napisałeś, że pracujesz na pojedynczych plikach, których rozmiar przekracza nawet kilkanaście GB pamięci.
W takim wypadku zapas pamięci jest potrzebny.
LeoNeon pisze:Mam jeszcze pytanie odnośnie grafiki. Adobe nie podaje na swojej liście rekomendowanych kart graficznych GTX 690. Nie wiem więc czy będzie ona wykorzystywała wszystkie możliwości CS6 tak jak te z listy.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... sted_cards
Ten spis obsługiwanych kart wygląda na przestarzały.
W takim wypadku warto napisać do Adobe z pytaniem przed zakupem.
-
Dzięki za szczegółowy opis. Rzeczywiście ma to sens co napisałeś. Właśnie sprawdzam sobie wszystko jeszcze raz. Mam kilka dni na podjęcie ostatecznej decyzji więc jest jeszcze trochę czasu na czytanie.
Pisząc 16GB miałem na myśli kości 16GB zamiast 8GB.
Jeśli chodzi o płytę główną to jest to konstrukcja z 2011 czyli nie najnowsza. Nie lepiej było by zaoszczędzić na jakimś z podzespołów i kupić coś nowszego? Zastanawiam się też czym od tej płyty różni się jej wersja WS.
Ostatnie pytanie jest odnośnie zasilania i więcej już nie marudzę
Ma on wystarczającą moc do obsłużenia np dodatkowego dysku twardego, grafiki i czegoś jeszcze jeśli okaże się w przyszłości że chce coś dokupić?
Pisząc 16GB miałem na myśli kości 16GB zamiast 8GB.
Jeśli chodzi o płytę główną to jest to konstrukcja z 2011 czyli nie najnowsza. Nie lepiej było by zaoszczędzić na jakimś z podzespołów i kupić coś nowszego? Zastanawiam się też czym od tej płyty różni się jej wersja WS.
Ostatnie pytanie jest odnośnie zasilania i więcej już nie marudzę

- seba86mu
LeoNeon pisze:Ostatnie pytanie jest odnośnie zasilania i więcej już nie marudzę Ma on wystarczającą moc do obsłużenia np dodatkowego dysku twardego, grafiki i czegoś jeszcze jeśli okaże się w przyszłości że chce coś dokupić?
Oczywiście.
Tryb SLI z GTX690 zestawisz bez problemu na tym zasilaczu, nie mówiąc już o dołożeniu dodatkowych dysków itp.
LeoNeon pisze:Jeśli chodzi o płytę główną to jest to konstrukcja z 2011 czyli nie najnowsza. Nie lepiej było by zaoszczędzić na jakimś z podzespołów i kupić coś nowszego? Zastanawiam się też czym od tej płyty różni się jej wersja WS.
Nie sugeruj się nazwą Socket 2011, bo to nie jest rok wydania płyty głównej, a nazwa podstawki procesora.
Płyta została wprowadzona na rynek w 2012 i naprawdę posiada wszystko co najlepsze na dziś i nie ma potrzeby zakupu lepszej.
LeoNeon pisze: Zastanawiam się też czym od tej płyty różni się jej wersja WS.
Wersja WS przede wszystkim posiada więcej portów PCI-E na karty graficzne, konkretnie sześć oraz dwa porty LAN.
Jest to wersja stworzona głównie z myślą o zestawianiu trybów Multi-GPU z kilku kart graficznych.
Na podstawowej wersji Asus P9X79 możesz stworzyć tryb 3-Way SLI, czyli połączyć trzy karty graficzne, tak więc ubogo nie jest.
-
seba86mu a powiedz mi jeszcze, macie jakieś inne obudowy które by pasowały do zestawu który mi poleciłeś? Chciałbym coś zaoszczędzić i dołożyć do tego zastawu jakiś dysk talerzowy o jak największej pojemności do przetrzymywania danych i na beckupy.
- djarta
- Kontaktowanie:
-
- Reklama