Witam.
Zauważyłem dzisiaj że mój komputer wolniej działa. Od razu spostrzegłem się że system nie widzi całej pamięci RAM tylko dlaczego? Mam 3 kości: 1GB GoodRam, 512MB GoodRam, 256MB Nayna. Mój system widzi tylko 1,46 GB, a zawsze było 1,75 GB.
System nie widzi całej pamięci RAM
- seba86mu
Jaką posiadasz płytę główną ?
Jakie to kości pamięci ? Podaj ich parametry, które odczytasz z naklejek na poszczególnych kościach, ewentualnie programem => CPU-Z => zakładka SPD wybierając z listy poszczególne sloty.
Jakie to kości pamięci ? Podaj ich parametry, które odczytasz z naklejek na poszczególnych kościach, ewentualnie programem => CPU-Z => zakładka SPD wybierając z listy poszczególne sloty.
-
- seba86mu
Oficjalnie Twoja płyta główna nie wspiera konfiguracji z trzema kościami pamięci, jedynie z dwoma (dual-channel), jedną (single channel) i czterema (dual channel):

Ponadto każda z kości powinna być od tego samego producenta i mieć ten sam rozmiar.
Wejdź w:
Start => Uruchom => wpisz: msconfig => zakładka Rozruch => Opcje zaawansowane => odznacz Maksymalna pamięć => Ok, Zastouj, Ok
Uruchom ponownie komputer i sprawdź.
Jaką ilość pamięci widzi BIOS ?

Ponadto każda z kości powinna być od tego samego producenta i mieć ten sam rozmiar.
Wejdź w:
Start => Uruchom => wpisz: msconfig => zakładka Rozruch => Opcje zaawansowane => odznacz Maksymalna pamięć => Ok, Zastouj, Ok
Uruchom ponownie komputer i sprawdź.
Jaką ilość pamięci widzi BIOS ?
-
Ok działa
. Tylko zastanawiam się dlaczego nie może być zaznaczona "Maksymalna pamięć"?

-
- Reklama