Witam chcę kupić laptopa dość tanio 1700 zł u którego występuje problem z szarym ekranie. Jak autor w aukcji podkreślił 3/5 min. po uruchomieniu systemu. Jaka jest szansa na to że w laptopie poszło coś innego oprócz karty graficznej. System się uruchamia poprawnie podobno i prze 3/5 min widać pulpit. Więc możliwe że to jakiś wirus. Ile ewentualnie kosztowała by naprawa. Nie jestem kompletnym laikiem i wiem że najprawdopodobniej musiał bym wymieniać całą płytę główną. Laptop jest kupiony w Niemczech ale myśle ze w polskim serwisie Samsunga zrobili by to. Tylko właśnie jak to jest z polskimi serwisami Samsunga ? Laptop jest "niby" nowy więc powinien być na gwarancji.
P.S Laptop normalnie jest wart 700 Euro więc jakieś ~3300 zł.
Model Laptopa Samsung RC530 S0C
Szary Ekran 3/5 min. po włączeniu laptopa
- seba86mu
Szary Ekran 3/5 min. po włączeniu laptopa
DeadMen pisze:Jaka jest szansa na to że w laptopie poszło coś innego oprócz karty graficznej.
Nie wiadomo czy to wina układu graficznego, ale możliwe, że przykładowo przegrzewa się i należałoby zmienić pastę / taśmę termoprzewodzącą, ewentualnie sprawdzić czy w ogóle radiator chłodzenia laptopa przylega do procesora graficznego.
Jeżeli wina leży po tej stronie można to sprawdzić w łatwy sposób podłączając zewnętrzny monitor do laptopa.
Jeżeli objawy znikną, problem leży gdzieś indziej.
Możliwe również, że wskazane objawy nie mają nic wspólnego z układem graficznym.
Może to być problem z inwerterem napięcia matrycy, ewentualnie problem z samą matrycą.
Koszt inwertera, to w zależności od modelu laptopa 30 zł. do 200 zł.
Koszt matrycy to już ciut wyższa półka cenowa.
Może problem nie leży wcale po stronie sprzętu.
Niestety w taki sposób (poprzez opis aukcji) nie da ustalić się konkretnie przyczyny problemu.
-
- Reklama