Witam. Otóż ostatnio sobie patrzę na dyski jakimi są te szybkie SSD. Ceny fakt powalają na łopatki. gdyż za tyle można dostać dysk twardy duży o pojemności kilkunastokrotnym więcej. No ale szybkość mówi sama za siebie na rzecz SSD. Ogólnie chciałbym się dowiedzieć na razie:
1. Czy taki dysk po na przykład instalacji systemu i potrzebnych programów, gier i nie wywalania tak aby dysk ssd się oszczędzał to wytrzyma z kilka lat? min 2-3 oczywiście lepiej więcej xd
2. Jakie na dzień dzisiejszy dyski SSD są opłacalne ? Załóżmy że wyliczyłem że takie 120gb mi by wystarczyło? Z tego co widzę dobrymi pomysłami są Kingstony, Ocz. Na razie znalazłem takie coś:
- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- a tu za dopłatą 20 zł mam to samo, ale szybszy odczyt o 80mb i 30 do zapisu --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Z ciekawości zerknąłem na mój dysk ile mb zapisu ma i odczyt ale nie mogę znaleźć :/ Jedynie na cdrinfo znalazłem że 124mb ale nie wiem czy to to. (Samsung 321kj)
Szukam info o dyskach SSD
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wiesz co, dyski SSD to ściema 
Na serio. Mam lepszego kingstona od tych co podesłałeś. Transfer był na początku ogromny, nawet 540 mega na sekundę. Minęły trzy miesiące i teraz mam już tylko 250 MB/s. Ostrzegał mnie przed tym janpas ale potrzebowałem na szybko wydajnego dysku do swojego doktoratu. No i był wydajny, niestety po tym okresie zwolnił i zwolni mocniej. Myślę, że dałem mu wycisk jaki normalnie dysk ten dostaje w rok, u mnie on musiał sporo pracować przez 24h i 7 dni w tygodniu ciągle dostarczając danych do obliczeń.
Piszę o tym, abyś potem nie zdziwił się, że ten dysk ciągle staje się wolniejszy i wolniejszy. Taki jest urok tych dysków.

Na serio. Mam lepszego kingstona od tych co podesłałeś. Transfer był na początku ogromny, nawet 540 mega na sekundę. Minęły trzy miesiące i teraz mam już tylko 250 MB/s. Ostrzegał mnie przed tym janpas ale potrzebowałem na szybko wydajnego dysku do swojego doktoratu. No i był wydajny, niestety po tym okresie zwolnił i zwolni mocniej. Myślę, że dałem mu wycisk jaki normalnie dysk ten dostaje w rok, u mnie on musiał sporo pracować przez 24h i 7 dni w tygodniu ciągle dostarczając danych do obliczeń.
Piszę o tym, abyś potem nie zdziwił się, że ten dysk ciągle staje się wolniejszy i wolniejszy. Taki jest urok tych dysków.
-
aha... :/ Może kiedyś to naprawią xD. To pewnie lepiej wychodzi patrzeć na zwykłe dyski. Po prostu jakieś szybsze na sata II czy tam III xd Chociaż moja płyta tego nie ma xD Nie dość że taniej to i 1-2TB by było zamiast skromnych 120gb.
Chociaż ponoć dużych na system nie powinno się brać xD
Chociaż ponoć dużych na system nie powinno się brać xD
- rokko
- Kontaktowanie:
Ja mam dysk Samsung SSD 830 Series 64GB i nie widzę problemów wydajnościowych a minęło już prawie 5 miesięcy odkąd mam ten dysk.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
To pewnie użytkownik wcześniej nie zoptymalizował winde pod SSD. Chodź mogę się mylić. Ponoć linuksa najbardziej konfigurowalnej można zoptymalizować. Z drugiej strony 64gb to trochę dla mnie za mało. Dałem na zwykłym 320gb dysku wydzieliłem 36gb tylko dla systemu (win7). Ledwie mi się wacha od 2,5gb do 1,2gb a tam tylko sama winda xD.
Bo normalne dyski HDD nie można dostać z prędkością na poziomie ok 200/300mb? Tak te zwykłe z głowicami i talerzami. W końcu od czegoś robią te sata III (6gb transferu) itp.
Bo normalne dyski HDD nie można dostać z prędkością na poziomie ok 200/300mb? Tak te zwykłe z głowicami i talerzami. W końcu od czegoś robią te sata III (6gb transferu) itp.
- rokko
- Kontaktowanie:
Tutaj już nie chodzi o samą szybkość ale także bezpieczeństwo. W komputerach przenośnych obecnie nie wyobrażam sobie, aby nie wyposażyć lapka w dysk SSD, który jest o wiele bardziej ***** na uszkodzenia. Ceny niestety wciąż są wysokie, ale niestety czasem trzeba zainwestować żeby spać spokojnie.
Co do przygotowania systemu pod SSD i użytkowania takiego systemu - tutaj jest inna procedura postępowania, ja na przykład aby zredukować wear level wszelkie pliki jakie pobieram z netu zapisuje na ramdysku. Przed samym postawieniem systemu trzeba też zrobić prawidłowo aligment partycji do MB a nie do cylindra - wtedy wydajność większa. Włączenie funkcji Trim (dysk także musi go obsługiwać), w Win7 z tym problemów nie ma. Wyłączenie zbędnych procesów odwołujących się do dysku etc. Wszystko to pozwala uzyskać większą wydajność.
Co do przygotowania systemu pod SSD i użytkowania takiego systemu - tutaj jest inna procedura postępowania, ja na przykład aby zredukować wear level wszelkie pliki jakie pobieram z netu zapisuje na ramdysku. Przed samym postawieniem systemu trzeba też zrobić prawidłowo aligment partycji do MB a nie do cylindra - wtedy wydajność większa. Włączenie funkcji Trim (dysk także musi go obsługiwać), w Win7 z tym problemów nie ma. Wyłączenie zbędnych procesów odwołujących się do dysku etc. Wszystko to pozwala uzyskać większą wydajność.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama