Temp. CPU - ponad 90stopni

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
TeDeX

Użytkownik

Post07 mar 2013, 21:54

Witam, dziś wystąpił u mnie pewien problem, podasz oglądania filmu komputer wyłączył się 3 razy, na początku myślałem że to problemy z prądem i ignorowałem to zjawisko,jednak gdy czwarty raz się wyłączył, postanowiłem sprawdzić temperaturę, i o to wyniki:
Mierzone podczas "normalnej" pracy tj. uruchomiony Chrome, i 3 zakładki(fb, forum i yt)
Procek: 72ºC
Rdzeń nr.1 94ºC
Rdzeń nr.2 82ºC

Wentylator kręci się z max prędkością - 3245 RPM

Podczas oglądania filmu (full hd)
Procek: 95ºC(dalej się bałem mierzyc i wyłączyłem film, a przypuszczam że byłoby więcej)
Rdzeń nr.1: 120ºC
Rdzeń nr.2: 100ºC
Chłodzenie boxowe, pasta wymieniana ok. rok temu.

Napięcie rdzenia procesora: 1.32V

Model procka to AMD x2 5200+ 2.69GHz

W czym może być problem?, bo dzieje się takie coś od dzisiaj, wcześniej mogłem oglądać i grać normalnie w gry a teraz d***.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2013, 21:59

Zobacz czy zaczepy dobrze trzymają i wentylator nie chodzi luźno na procesorze. Jak jest dobrze, to musisz zmienić pastę.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 mar 2013, 22:18

Sprawdź również czy wentylator na procesorze w ogóle działa i czy działa poprawnie (nie kręci się zbyt wolno, mimo wskazań czujnika).
Dotknij również palcem radiatora procesora gdy temperatura osiągnie 90'C. Jeżeli rzeczywiście ma taką temperaturę radiator powinien parzyć, że nawet przez sekundę palca nie utrzymasz. Jeżeli okaże się, że nie jest gorący odczyt czujnika jest błędny.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”