Mam problem z dźwiękiem w komputerze. Podczas grania w gry (np. GTA SA, NFS Carbon) i czasami podczas oglądania filmów na YT z głośników (Genius SW-HF2.1 1205) wydobywają się trzaski. Podczas słuchania muzyki na foobarze ich nie słychać. Gdy głośniki podłączyłem pod odtwarzacz mp3 to niebyło słychać żadnych trzasków. Podłączyłem inne głośniki pod przednie i pod tylne wyjście na komputerze to też było słychać trzaski. Czasami dzieje się jeszcze coś takiego, że głośniki grają bardzo cicho lub lewy przestaje działać i pomaga tylko restart komputera. Sprawdziłem jeszcze coś takiego, że ułożyłem kable od głośników, aby nie były w pobliżu innych przewodów, ale to nic nie dało. Komputer jest podłączony pod gniazdko z uziemieniem. Czyżby była to wina płyty głównej czy może zasilacza?
Konfiguracja PC:
CPU - AMD Sempron 2800+
GPU - Gigabyte Radeon 9550
MOBO - Asus K8V-X SE
RAM - Samsung 1GB + A-Data 256MB
HDD - Seagate Barracuda 7200.10 ST3250410AS
NAPĘD - Optiarc AD-7260S
PSU - Chieftec GPA-350S8
System - MS Windows XP SP3
Nagranie ze słyszalnymi trzaskami:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Trzaski w głośnikach
- Seler
Trzaski w głośnikach
Czy możesz jakoś powiązać przerywanie z dużym obciążeniem procesora? Spróbuj porobić próby.
Masz mało ramu jak na granie w gry mimo wszystko
. Ja bym stawiała na wysłużenie kompa i stare podzespoły.
Podobne objawy dają czasami dają też blędy OS, zle sterowniki.
Może to być problem z komputerem albo..
Czy wejscia mini jack w komputerze są wyrobione? Może być problem z uziemnieniem/stykaniem gniazd słuchawek.
Masz mało ramu jak na granie w gry mimo wszystko

Podobne objawy dają czasami dają też blędy OS, zle sterowniki.
Może to być problem z komputerem albo..
Czy wejscia mini jack w komputerze są wyrobione? Może być problem z uziemnieniem/stykaniem gniazd słuchawek.
,,Dum Spiro, Spero''
Dopóki oddycham, nie tracę nadziei
Dopóki oddycham, nie tracę nadziei
- seba86mu
Trzaski w głośnikach
Na początek przeinstaluj sterowniki do karty dźwiękowej:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Być może to wina wadliwego układu dźwiękowego lub tak jak napisał przedmówca problem z gniazdkiem mini-jack lub jakieś inne zwarcie. Poruszaj wtyczką głośników w gniazdku, wyjmij ją kilka razu i włóż z powrotem.
Jeżeli problemem okaże się być układ dźwiękowy pozostanie Ci zakup karty dźwiękowej na interfejsie PCI.
Napisz od jakiego momentu problem zaczął się pojawiać?
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Być może to wina wadliwego układu dźwiękowego lub tak jak napisał przedmówca problem z gniazdkiem mini-jack lub jakieś inne zwarcie. Poruszaj wtyczką głośników w gniazdku, wyjmij ją kilka razu i włóż z powrotem.
Jeżeli problemem okaże się być układ dźwiękowy pozostanie Ci zakup karty dźwiękowej na interfejsie PCI.
Napisz od jakiego momentu problem zaczął się pojawiać?
-
Trzaski w głośnikach
Seler pisze:Czy możesz jakoś powiązać przerywanie z dużym obciążeniem procesora?
Gdy włączyłem OCCT było słychać trzaski (ale nie były one tak intensywne jak podczas grania czy poruszania okienkami), a gdy wyłączyłem, to nie było ich słychać.
seba86mu pisze:Na początek przeinstaluj sterowniki do karty dźwiękowej:
Przeinstalowałem i nic to nie dało.
seba86mu pisze:Poruszaj wtyczką głośników w gniazdku, wyjmij ją kilka razu i włóż z powrotem.
Nic to nie zmnieniło.
seba86mu pisze:Napisz od jakiego momentu problem zaczął się pojawiać?
Od kilku dni, ale od kilku miesięcy sporadycznie było słychać trzeszczenie, ale wtedy wystarczyło uruchomić ponownie komputer.
Teraz trzaski stały się jeszcze głośniejsze i pojawiają się też podczas poruszania okienkami.
- XMan
Trzaski w głośnikach
Wrzuć screeny z:
1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).
2. Start --> Panel sterowania --> Dźwięki i urządzenia audio --> zakładki Audio oraz Głos.
3. Start --> Panel sterowania --> System - zakładka Ogólne.
4. Menedżer urządzeń
z rozwiniętym Kontrolery dźwięku wideo i gier.
Sprawdź czy karta dźwiękowa nie jest uszkodzona:
http://www.hotfix.pl/sprawdzenie-dzwiek ... d-a335.htm
1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).
2. Start --> Panel sterowania --> Dźwięki i urządzenia audio --> zakładki Audio oraz Głos.
3. Start --> Panel sterowania --> System - zakładka Ogólne.
4. Menedżer urządzeń
z rozwiniętym Kontrolery dźwięku wideo i gier.
Sprawdź czy karta dźwiękowa nie jest uszkodzona:
http://www.hotfix.pl/sprawdzenie-dzwiek ... d-a335.htm
-
- Reklama