Tusz rozpuszczalnikowy czy pigmentowy -kilka pytań

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2010, 15:10

Cześć!
Jeżeli zły dział to przenieście, nie miałem pomysłu gdzie go założyć.

Chciałbym żebyście doradzili mi, który tusz kupić (chodzi mi o napełniacz).
Kiedyś w sklepie kupiłem za parę złotych zestaw napełniaczy (kolory+czarny) nie wiedziałem czy to jest tusz rozpuszczalnikowy czy pigment. Wiem, że obu typów tuszy nie wolno ze sobą łączyć, a więc chciałbym się zapytać, który tusz jest lepszy i czy jeżeli w kadridżu miałem tusz rozpuszczalnikowy i on się skończył. to czy mogę potem spokojnie nabić ten pigmentowy. A na sam koniec jest możliwość rozróżnienia gołym okiem tych 2 typów tuszy?
Jeżeli kupuję zamiennik powiedzmy z ActiveJet to jakiego typu tusz mogę się tam spodziewać?
takie coś mam na oku -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ale kurcze n ie chce sobie kadridży urządzić.

-- 06 kwi 2010, 14:10 --

Problem rozwiązany :)
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

Kpc21

Użytkownik

Post09 kwie 2010, 20:17

W jaki sposób? :)
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post09 kwie 2010, 22:46

No fakt nie napisałem jak a sam zawsze domagam się w takich sytuacjach aby użytkownik napisał w jaki sposób rozwiązał problem. - mój błąd spowodowany był brakiem czasu ale już sie poprawiam :)

Kiedyś w sklepie kupiłem za parę złotych zestaw napełniaczy (kolory+czarny) nie wiedziałem czy to jest tusz rozpuszczalnikowy czy pigment.

- pilnie potrzebowałem tusz wiec kupiłem bo prześliczna pani w sklepie mówiła, że jest on do moich kadridży właściwy, a nie było nigdzie podanych nr. kadridży. prawdopodobnie pod wpływem zauroczenia kupiłem i w domu dopiero mnie oświeciło, uruchomiłem swoje znajomości i ... został wymieniony na właściwy w innym sklepie (nie pytać jak ;) )

chciałbym się zapytać, który tusz jest lepszy i czy jeżeli w kadridżu miałem tusz rozpuszczalnikowy i on się skończył. to czy mogę potem spokojnie nabić ten pigmentowy

- troszkę źle sformułowane pytanie ale ... . Przejdę do rzeczy. Nie wolno bo wystarczy żeby odrobiny tuszy przeciwnych typów się spotkały i może dojść do problemów z wydrukiem. Jeżeli chodzi który jest lepszy to: czarny - polecany i zazwyczaj używany jest pigmentowy gdyż jego barwa jest bardziej intensywna, natomiast kolor - rozpuszczalnikowy (barwnikowy) gdyż w przeciwieństwie do pigmentowego substancje barwiące są dobrze rozpuszczone (nie ma mikrogrudek) i kolory mogą się bezproblemowo mieszać przy wydruku.

A na sam koniec jest możliwość rozróżnienia gołym okiem tych 2 typów tuszy?

- Z tego co wyczytałem to jedyna możliwość to obserwacja tuszu - pigmentowy ma bardziej intensywną barwę zaś barwnikowy - jasną i podobno (wiadomość nie zweryfikowana) jest mniej gęsty od pigmentowego

eżeli kupuję zamiennik powiedzmy z ActiveJet to jakiego typu tusz mogę się tam spodziewać?

Taki sam jak w oryginałach czyli tam gdzie pigment to pigment, a gdzie barwni to barwnik - na podstawie informacji zawartych na stronie wyżej wspomnianego producenta.

Mam nadzieje, zę wszystko dokładnie Ci opisałem, jeżeli nie to pytaj :)
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”