Witam
Mam do was prośbę otóż myslę o upgrade mojego kompa. Części jakie teraz posiadam to:
Płyta: Asrock n68-vgs3 fx
procek: AMD Athlon II 455/ Phenom II x4 b55
ram: ddr3 4gb
zasilacz: fortron 550w
grafika: geeforce gtx260
Będe oczywiscie grał na rodzielczości 1920x1080 FullHD.
Na teraźniejszym zestawie nagrywam filmy na yt i mam z tym właśnie problemy ponieważ przy np battlefield 3 mam tylko 40fps na średnich detalach przy nagrywaniu. Lecz wolałbym żeby więcej.
Mam też problem z tym ze filmik 15-20min który rendruje w sony vegasie pro 12 zajmuje to około 1godziny wiec długo.
Bardzo prosiłbym was o jakieś sensowne propozycje. Myślałem o wymianie procka dołożeniu ramu itp. Proszę też o znalezienie jakieś obudowy która zapewniła by lepszą cyrkulacje powietrza.
Pozdrawiam
-- 22 sty 2014, 23:10 --
refresh
-- 25 sty 2014, 20:06 --
refresh
Upgrade kompa około 1500-1700zł
- LupeR
Podaj dokładny model zasilacza oraz markę i model pamięci RAM.
Jeśli upgrade to:
Procesor => AMD X6 FX-6300 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => Asrock n68-vgs3 fx (konieczne jest załadowanie najnowszego BIOSu aby procesor ruszył)
RAM => ddr3 4gb + 4GB(muszą mieć takie same parametry, a najlepiej jak by to była taka sama kość)
Grafika => Gigabyte GTX 650 Ti => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Blue 500GB 16MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung BA SH-224DB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => fortron 550w
Obudowa => SilentiumPC Brutus M23 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem ok. 1450 zł
Ale mając 1700 zł zrobił bym inaczej, bo można złożyć coś nowszego i wydajniejszego.
Procesor => Intel Core i5-4440 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => Gigabyte GA-H81M-HD3 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => " ddr3 4gb" + 4GB
Grafika => przejściowo zintegrowany układ graficzny Intel HD 4600
HDD => WD Caviar Blue 500GB 16MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung BA SH-224DB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => "fortron 550w"
Obudowa => SilentiumPC Brutus M23 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem ok. 1430 zł
Sprzedać procesor, płytę główną i kartę graficzną. Dołożyć do tego co zostało i powinno starczyć na GTX 660.
Jeśli upgrade to:
Procesor => AMD X6 FX-6300 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => Asrock n68-vgs3 fx (konieczne jest załadowanie najnowszego BIOSu aby procesor ruszył)
RAM => ddr3 4gb + 4GB(muszą mieć takie same parametry, a najlepiej jak by to była taka sama kość)
Grafika => Gigabyte GTX 650 Ti => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => fortron 550w
Razem ok. 1450 zł
Ale mając 1700 zł zrobił bym inaczej, bo można złożyć coś nowszego i wydajniejszego.
Procesor => Intel Core i5-4440 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => Gigabyte GA-H81M-HD3 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => " ddr3 4gb" + 4GB
Grafika => przejściowo zintegrowany układ graficzny Intel HD 4600
Zasilacz => "fortron 550w"
Razem ok. 1430 zł
Sprzedać procesor, płytę główną i kartę graficzną. Dołożyć do tego co zostało i powinno starczyć na GTX 660.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
No w końcu doczekałem sie odpowiedzi co do ramu to jest to goodram ddr3 409. Zasilacz fortron 550w jaki model to nw lecz nie jest to stary zasilacz ma około 2 lat. Dodam ze jeśli szli byśmy na kupowanie i składanie nowego zestawu to np napędu nie muszę kupować i dysku twardego też nie ponieważ mam teraz 3 w aktualnym komputerze więc też pare groszy w kieszeni.
- LupeR
przemek987654321 pisze:No w końcu doczekałem sie odpowiedzi
Wybacz, nasz mistrz sprzętowy jest w tej chwili na urlopie, ale damy radę

Dobrze by było jakbyś jednak podał model zasilacza i pamięci RAM, bo nie wiem jaką kość dobrać i czy zasilacz na pewno uciągnie grafikę którą zaproponowałem. Na zasilaczu i RAMie powinny być naklejki z których to odczytasz.
RAM => " ddr3 4gb" + 4GB
Grafika => MSI GTX 660 OC => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem 1677zł + 150zł RAM który można dokupić później, jak podasz model to znajdę odpowiednią kość.
-
Dokładnie mój ram to:
GoodRam DDR3 4096MB PC1333
A zasilacz to:
Fortron 550w i więcej nic nie ma.
A zasilacz to:
- LupeR
przemek987654321 pisze:Dokładnie mój ram to:
Czyli pewnie ta kość będzie dobra:
GoodRam DDR3 4096MB PC1333 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na wszelki wypadek daj screen z programu CPU-Z z zakładki SPD.
przemek987654321 pisze:A zasilacz to:
No to przyjmijmy że pociągnie, w końcu zasilacz markowy, jak ma złącze zasilające 6pin do karty graficznej to powinno być ok.
-
Screen z programu
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A przy okazji spytam się czy jak bym kupił coś takiego do mojego teraźniejszego procesora.
Czy na tym mógłbym podkręcić trochę mojego procka i dokupił bym kość pamięci ram do tego nowa obudowa i jeszcze z rok bym może pociągnął. Co wy na to?
A przy okazji spytam się czy jak bym kupił coś takiego do mojego teraźniejszego procesora.
Czy na tym mógłbym podkręcić trochę mojego procka i dokupił bym kość pamięci ram do tego nowa obudowa i jeszcze z rok bym może pociągnął. Co wy na to?
- LupeR
No można, ta kość RAM co podałem będzie ok., procesor powiedzmy na 3.6 może więcej(zależy jak się kręci ta sztuka), chłodzenie które podałeś powinno starczyć, nie wiem jakiej jakości jest ta pasta termo. dołączona do chłodzenia, ale może da radę. Skok wydajności będzie niewielki ale zauważalny, zawsze coś.
Czyli tak:
RAM => GoodRam DDR3 4096MB PC1333 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chłodzenie CPU => SilentiumPC Spartan Pro (HE924) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czyli tak:
RAM => GoodRam DDR3 4096MB PC1333 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chłodzenie CPU => SilentiumPC Spartan Pro (HE924) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Zrobiłem test na temperatury swojego procesora i okazało się ze te temperatury naprawdę są wysokie.
Ale myślę ze po wymianie chłodzenia i temperatury obniżą się i będzie można bez problemu podkręcać moje serduszko. Szczególnie zależy mi na tym żeby szybciej renderowały się filmy w sony vegasie i żeby było też chociaż trochę więcej fps w grach. Co o tym sądzisz?
Ale myślę ze po wymianie chłodzenia i temperatury obniżą się i będzie można bez problemu podkręcać moje serduszko. Szczególnie zależy mi na tym żeby szybciej renderowały się filmy w sony vegasie i żeby było też chociaż trochę więcej fps w grach. Co o tym sądzisz?
- LupeR
Po wymianie chłodzenia i obudowy parę stopni na pewno w dół pójdzie, po OC procesora zyskasz parę fps, renderowanie filmu także powinno troszkę przyśpieszyć, spotkałem się z takim sposobem przyśpieszania: menadżer zadań(alt+ctrl+del)->zakładka procesy->wyszukujesz proces vegas-> ppm na proces i ustawiasz na priorytet wysoki, możesz sprawdzić czy to działa 

-
Dziękuje za odpowiedź a co do tego smyku z renderowaniem to już to opracowałem
. Parę minut szybciej to idzie ale jeśli chcę podczas renderingu przegladać internet to na priorytet wysoki nawet filmy na you tube ścina więc wole tego unikać. Na razie postara się zakupić te przedmioty i spróbujemy podkręcić zobaczymy co uzyskamy.
Do tego jeszcze znajdę przejściówkę żeby mieć wejścia pod wiatraki i będzie miód malina. Jeżeli dojdzie do kupna tych przedmiotów dam znać jakie efekty uzyskałem. Na teraz to już wszystko i dziękuje za pomoc.

Do tego jeszcze znajdę przejściówkę żeby mieć wejścia pod wiatraki i będzie miód malina. Jeżeli dojdzie do kupna tych przedmiotów dam znać jakie efekty uzyskałem. Na teraz to już wszystko i dziękuje za pomoc.
-
- Reklama