Witam,
Mam problem z kartą microSD. Podłączałem ją do tej pory przez czytnik USB i beztrosko z niej korzystałem aż do momentu, gdy bezmyślnie wyciągnąłem czytnik w czasie zapisywania danych. Od razu uświadomiłem sobie popełniony błąd i z trwogą włożyłem czytnik z powrotem do portu - niestety, jak przeczuwałem, system (W7) wypluwa jedynie komunikat, iż dysk jest niesformatowany i należy go "odświeżyć". Jako, że na karcie mam kilka plików, których NIE chcę tracić (niech to brzmi tak infantylnie jak tylko tylko może, ale jest to karta do NintendoDS-a ze stanami gier), więc nie podoba mi się ten pomysł. Coś mnie jednak tknęło, by spróbować włożyć kartę do NintendoDS-a - o dziwo, tam karta działa zupełnie dobrze (oprócz oczywiście odczytywania pliku, który był w trakcie kopiowania podczas przeklętego wyciągnięcia czytnika). Zadziwiło mnie to bardzo i oczywiście dało nadzieję na ratunek chociaż części danych.
Teraz napiszę może, co już zrobiłem:
Pod Ubuntu karta się nie montuje, w dmesg wyskakują błędy odczytu, lsusb wykrywa czytnik, fdisk -l nie wyświetla partycji. Próbowałem użyć polecanego narzędzia TestDisk. Urządzonko zostało wykryte, wyglądająca na poprawną wielkość dysku, jednakże brak partycji podczas skanowania w ich poszukiwaniu. Na każdym sektorze/cylindrze/po czym tam on sprawdza wyświetlał się błąd odczytu.
No i w końcu pytanie: czy mogę zrobić coś jeszcze? Naturalnie oprócz formatowania. Zależy mi na uzyskaniu dostępu do plików wewnątrz w celu skopiowania chociaż części z nich. Potem mogę czyścić do woli.
Dzięki z góry za czas poświęcony na przeczytanie mojej tragicznej historii.
"Uszkodzona" karta microSD
- lewy
hmm a na takie narzędzia jak PC Inspector File Recovery, czyli do odzyskiwania danych widzą te pliki?
-
Użyłem PC Inspector File Recovery oraz GetDataBack z takim samym skutkiem - dysk jest widoczny, podczas poszukiwania danych lub partycji logicznych na każdym sektorze pojawia się błąd odczytu (NT_read errror nr 23).
Jakieś jeszcze pomysły?
Jakieś jeszcze pomysły?
- rokko
- Kontaktowanie:
Zobacz w R-Studio czy będzie widział dane na uszkodzonej karcie micro SD.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
DiskDigger
Digital Image Recovery
O&O Disk Recover
PhotoRec
lub ZAR
gdyby karta w trakcie zapisu była usunięta w Ubuntu można by było jeszcze podjąć próbę wymuszenia zakończenia
zapisu uzywajac np
możesz jeszcze wykorzystać Ubuntu
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Digital Image Recovery
O&O Disk Recover
PhotoRec
lub ZAR
gdyby karta w trakcie zapisu była usunięta w Ubuntu można by było jeszcze podjąć próbę wymuszenia zakończenia
zapisu uzywajac np
Kod: Zaznacz cały
scsi -spin -d /dev/sdX
eject -F /dev/sdX
możesz jeszcze wykorzystać Ubuntu
-
Niestety, programy zachowują się podobnie jak TestDisk - każdy sektor jest niemożliwy do odczytania, błędy odczytu.
Dziwi mnie jedynie, że NDS odczytuje kartę bez problemu - w czym tkwi różnica?
Dziwi mnie jedynie, że NDS odczytuje kartę bez problemu - w czym tkwi różnica?
- janpas
- Kontaktowanie:
witam
co to za karta
kingston ? może
próbowałeś DMDE
Sprawdź czy DMDE ją widzi ?
może odzyska
następnie można użyć ZAR
ZAR nie działa na win 7
co to za karta
kingston ? może
próbowałeś DMDE
Sprawdź czy DMDE ją widzi ?
może odzyska
następnie można użyć ZAR
ZAR nie działa na win 7
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
wg tej informacji powinien być obsługiwany w Seven
-
Karta to Kingston 2GB MicroSD.
Niestety, obydwa narzędzia wyświetlają całą powierzchnię dysku albo jako pokrytą Bad Sectorami z błędami CRC na każdym sektorze. Niemożliwe do odczytania w 100%.
Mam pomysł taki, by zapisać coś na tej karcie za pomocą NDS-a, skoro tam jest odczytywalna. Ale to jedynie wtedy, gdy już żaden inny pomysł nie wypali.
Niestety, obydwa narzędzia wyświetlają całą powierzchnię dysku albo jako pokrytą Bad Sectorami z błędami CRC na każdym sektorze. Niemożliwe do odczytania w 100%.
Mam pomysł taki, by zapisać coś na tej karcie za pomocą NDS-a, skoro tam jest odczytywalna. Ale to jedynie wtedy, gdy już żaden inny pomysł nie wypali.
-
Aby naprawić taką kartę należy: (sprawdzone i działa na 100%)
1- Sformatuj kartę (SZYBKIE FORMATOWANIE)
UWAGA PO SZYBKIM SFORMATOWANIU NIE ZAPISUJ NIC NA TEJ KARCIE PONIEWAŻ PLIKI KTÓRE TAM SĄ (mimo że ich nie widać) ZOSTANĄ NADPISANE I UTRACONE NA ZAWSZE
2- pobierz i zainstaluj program: PC Inspector File Recovery 4.0
3- otwórz program (UWAGA NIE BAW SIĘ TYM PROGRAMEM PONIEWAŻ MOŻESZ USZKODZIĆ DYSK TWARDY KOMPUTERA TO NIEBEZPIECZNY PROGRAM DLA AMATORÓW) rób tylko to co napiszę!!!
4- na początek wyszukaj listę dysków / kliknij na dysk na którym jest twoja karta / i przeskanuj w poszukiwaniu plików ("FIND FILES")
5- po krótkim skanowaniu w folderze "LOST" powinny znaleźć się twoje pliki (prawda że czary mary?) zaznacz je wszystkie / prawy klawisz myszki i "SAVE TO" do folderu gdzieś na pulpit
polecam zapisywać tylko kilka plików z osobna ponieważ jak wystąpi błąd z jakimś plikiem (zazwyczaj z tym co został przerwany podczas kopiowania) cały proces zostanie zatrzymany i trzeba robić od nowa, jeśli taki błąd wystąpi zapamiętaj numer pliki na którym wystąpił błąd, i w następnym podejściu po prostu go odznacz!
Dziękuje to wszystko nie zapomnij po tym sformatować kartę normalnie (nie szybkie formatowanie) plików FAT!
1- Sformatuj kartę (SZYBKIE FORMATOWANIE)
UWAGA PO SZYBKIM SFORMATOWANIU NIE ZAPISUJ NIC NA TEJ KARCIE PONIEWAŻ PLIKI KTÓRE TAM SĄ (mimo że ich nie widać) ZOSTANĄ NADPISANE I UTRACONE NA ZAWSZE
2- pobierz i zainstaluj program: PC Inspector File Recovery 4.0
Kod: Zaznacz cały
http://www.dobreprogramy.pl/PC-Inspector-File-Recovery,Program,Windows,11565.html
3- otwórz program (UWAGA NIE BAW SIĘ TYM PROGRAMEM PONIEWAŻ MOŻESZ USZKODZIĆ DYSK TWARDY KOMPUTERA TO NIEBEZPIECZNY PROGRAM DLA AMATORÓW) rób tylko to co napiszę!!!
4- na początek wyszukaj listę dysków / kliknij na dysk na którym jest twoja karta / i przeskanuj w poszukiwaniu plików ("FIND FILES")
5- po krótkim skanowaniu w folderze "LOST" powinny znaleźć się twoje pliki (prawda że czary mary?) zaznacz je wszystkie / prawy klawisz myszki i "SAVE TO" do folderu gdzieś na pulpit
polecam zapisywać tylko kilka plików z osobna ponieważ jak wystąpi błąd z jakimś plikiem (zazwyczaj z tym co został przerwany podczas kopiowania) cały proces zostanie zatrzymany i trzeba robić od nowa, jeśli taki błąd wystąpi zapamiętaj numer pliki na którym wystąpił błąd, i w następnym podejściu po prostu go odznacz!
Dziękuje to wszystko nie zapomnij po tym sformatować kartę normalnie (nie szybkie formatowanie) plików FAT!
-
- Reklama