"Uszkodzona" karta microSD

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Tarivol

Użytkownik

Post23 maja 2011, 15:11

Witam,
Mam problem z kartą microSD. Podłączałem ją do tej pory przez czytnik USB i beztrosko z niej korzystałem aż do momentu, gdy bezmyślnie wyciągnąłem czytnik w czasie zapisywania danych. Od razu uświadomiłem sobie popełniony błąd i z trwogą włożyłem czytnik z powrotem do portu - niestety, jak przeczuwałem, system (W7) wypluwa jedynie komunikat, iż dysk jest niesformatowany i należy go "odświeżyć". Jako, że na karcie mam kilka plików, których NIE chcę tracić (niech to brzmi tak infantylnie jak tylko tylko może, ale jest to karta do NintendoDS-a ze stanami gier), więc nie podoba mi się ten pomysł. Coś mnie jednak tknęło, by spróbować włożyć kartę do NintendoDS-a - o dziwo, tam karta działa zupełnie dobrze (oprócz oczywiście odczytywania pliku, który był w trakcie kopiowania podczas przeklętego wyciągnięcia czytnika). Zadziwiło mnie to bardzo i oczywiście dało nadzieję na ratunek chociaż części danych.

Teraz napiszę może, co już zrobiłem:
Pod Ubuntu karta się nie montuje, w dmesg wyskakują błędy odczytu, lsusb wykrywa czytnik, fdisk -l nie wyświetla partycji. Próbowałem użyć polecanego narzędzia TestDisk. Urządzonko zostało wykryte, wyglądająca na poprawną wielkość dysku, jednakże brak partycji podczas skanowania w ich poszukiwaniu. Na każdym sektorze/cylindrze/po czym tam on sprawdza wyświetlał się błąd odczytu.

No i w końcu pytanie: czy mogę zrobić coś jeszcze? Naturalnie oprócz formatowania. Zależy mi na uzyskaniu dostępu do plików wewnątrz w celu skopiowania chociaż części z nich. Potem mogę czyścić do woli.
Dzięki z góry za czas poświęcony na przeczytanie mojej tragicznej historii.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post23 maja 2011, 23:37

hmm a na takie narzędzia jak PC Inspector File Recovery, czyli do odzyskiwania danych widzą te pliki?

Tarivol

Użytkownik

Post24 maja 2011, 00:42

Użyłem PC Inspector File Recovery oraz GetDataBack z takim samym skutkiem - dysk jest widoczny, podczas poszukiwania danych lub partycji logicznych na każdym sektorze pojawia się błąd odczytu (NT_read errror nr 23).
Jakieś jeszcze pomysły?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 maja 2011, 11:38

Zobacz w R-Studio czy będzie widział dane na uszkodzonej karcie micro SD.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Fix00ser

VIP

Post29 maja 2011, 12:32

DiskDigger
Digital Image Recovery
O&O Disk Recover
PhotoRec
lub ZAR
gdyby karta w trakcie zapisu była usunięta w Ubuntu można by było jeszcze podjąć próbę wymuszenia zakończenia
zapisu uzywajac np

Kod: Zaznacz cały

scsi -spin -d /dev/sdX
eject -F /dev/sdX

możesz jeszcze wykorzystać Ubuntu
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Tarivol

Użytkownik

Post29 maja 2011, 19:03

Niestety, programy zachowują się podobnie jak TestDisk - każdy sektor jest niemożliwy do odczytania, błędy odczytu.
Dziwi mnie jedynie, że NDS odczytuje kartę bez problemu - w czym tkwi różnica?

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 17:33

witam
co to za karta
kingston ? może
próbowałeś DMDE
Sprawdź czy DMDE ją widzi ?
może odzyska
następnie można użyć ZAR
ZAR nie działa na win 7
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Fix00ser

VIP

Post30 maja 2011, 18:51

wg tej informacji powinien być obsługiwany w Seven

Tarivol

Użytkownik

Post31 maja 2011, 00:25

Karta to Kingston 2GB MicroSD.
Niestety, obydwa narzędzia wyświetlają całą powierzchnię dysku albo jako pokrytą Bad Sectorami z błędami CRC na każdym sektorze. Niemożliwe do odczytania w 100%.

Mam pomysł taki, by zapisać coś na tej karcie za pomocą NDS-a, skoro tam jest odczytywalna. Ale to jedynie wtedy, gdy już żaden inny pomysł nie wypali.

j0hny21

Użytkownik

Post22 gru 2012, 18:51

Aby naprawić taką kartę należy: (sprawdzone i działa na 100%)

1- Sformatuj kartę (SZYBKIE FORMATOWANIE)
UWAGA PO SZYBKIM SFORMATOWANIU NIE ZAPISUJ NIC NA TEJ KARCIE PONIEWAŻ PLIKI KTÓRE TAM SĄ (mimo że ich nie widać) ZOSTANĄ NADPISANE I UTRACONE NA ZAWSZE

2- pobierz i zainstaluj program: PC Inspector File Recovery 4.0

Kod: Zaznacz cały

http://www.dobreprogramy.pl/PC-Inspector-File-Recovery,Program,Windows,11565.html

3- otwórz program (UWAGA NIE BAW SIĘ TYM PROGRAMEM PONIEWAŻ MOŻESZ USZKODZIĆ DYSK TWARDY KOMPUTERA TO NIEBEZPIECZNY PROGRAM DLA AMATORÓW) rób tylko to co napiszę!!!

4- na początek wyszukaj listę dysków / kliknij na dysk na którym jest twoja karta / i przeskanuj w poszukiwaniu plików ("FIND FILES")

5- po krótkim skanowaniu w folderze "LOST" powinny znaleźć się twoje pliki (prawda że czary mary?) zaznacz je wszystkie / prawy klawisz myszki i "SAVE TO" do folderu gdzieś na pulpit

polecam zapisywać tylko kilka plików z osobna ponieważ jak wystąpi błąd z jakimś plikiem (zazwyczaj z tym co został przerwany podczas kopiowania) cały proces zostanie zatrzymany i trzeba robić od nowa, jeśli taki błąd wystąpi zapamiętaj numer pliki na którym wystąpił błąd, i w następnym podejściu po prostu go odznacz!

Dziękuje to wszystko nie zapomnij po tym sformatować kartę normalnie (nie szybkie formatowanie) plików FAT!

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”