Wszystko o myszy (dpi, Hz)

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
maciek166

Użytkownik

Post31 paź 2013, 00:50

Witam. Mam pytanie czy jesli kupię naprawde porządną mysz z najwyższej półki za około 500 zł (6400 dpi) to odczuję znacza róznicę w grach w porównaniu do obecnej 2000 dpi. Czy do tego będę potrzebował monitora 120 Hz, czy to nie ma znaczenia. Po przesiadce z myszy 800 dpi na 2000 dpi, byłem bardzo zadowolony , ale czy teraz to ma sens i o co chodzi z tymi hercami w myszy ( obecna ma maksymalnie odswieżanie 1000 Hz, ale jak eksperymentowałem to na pierwszy rzut oka żadnej różnicy nie odczówałem między 500 a 1000 Hz powiedzmy). Mam jeszcze pytanie czy bezprzewodowa bedzie dużo gorsza niż przewodowa pod wzgledem precyzji ( są też w sumie bezprzewodowe z możliwością podłączenia przewodowego-czy warto). I jeszcze osobne pytanie, jakie plusy da mi klawiatura za podobną kwotę ( mechaniczna). Czekam na odpowiedzi od znawców. Aha i jeszczę słówko o laserowej i optycznej. Np. model: MYSZ RAZER MAMBA REFRESH 4G 6400DPI jest połączeniem sensora optycznego i laserowego oraz o przyspieszeniu np do 50 g .Z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 paź 2013, 23:27

Co do DPI to odczujesz różnicę. Ja mam Razer Imperator i na monitorze 24 cale ruch myszki o centymetr to przejechanie z jednego końca ekranu na drugi.

Co do Hz, to nie wiem :D

Co do bezprzewodowej to mi one nie przeszkadzają, nie łączność wpływa na czułość, tylko sensor. Podobno dla graczy to jest ważne, bo po kablu zyskują ułamki sekund. Moim zdaniem, marketingowy bełkot.

Co do Razera, ja mam go dosyć. Nie wiem jak np Mamba ale moja to tragedia i na allegro można już kupować przyciski na wymianę. W czym rzecz? Otóż klawisze podwójnie zaczynają same klikać, chcesz raz a ten i tak podwójnie. Zmieniłem już raz i po pół roku ponownie klawisze klikają podwójnie. Paranoja.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

maciek166

Użytkownik

Post03 lis 2013, 23:29

Dzięki za podzielenie się doświadczeniami. Ja mam aktualnie Razer Copperhead zakupioną chyba w 2008 roku więc ponad 5 lat. Jestem bardzo zadowolony nawet do tej pory, mimo że mysz łatwo się brudzi, dokładne wyczyszczenie w zakamarkach jest niemal niemożliwe. Jeśli chodzi o awaryjność to dopiero jakiś miesiąc temu lewy boczny przycisk zaczął często klikać podwójnie ( ten, który służył mi do cofania stron w przeglądarce internetowej), główne przyciski wciąż działają bez zarzutu. Przed chwilą czytałem opinie o niej na ceneo i również parę osób skarżyło się, że przyciski psują się po 1,5 roku a u mnie przez ponad 5 wszystkie działały bez zarzutu więc wydaje mi się, że po prostu zdarzają się niedopracowane egzemplarze (choć nie powinno tak być). Swoją drogą w sumie jeszcze poczekam chyba z wymianą myszy, gdyż jak mam wydać około 500 zł. na nową a aktualna jest w miarę sprawna to jeszcze poczekam, byłbym wdzięczny jakbyś powiedział mi czy są na allegro przyciski boczne na wymianę do tej myszy i jak to się robi, gdyż szukałem i nie znalazłem. Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 lis 2013, 23:46

Psują się w zależności od stopnia użytkowania. Ja jestem jednak maniak komputerowy, programista z zawodu i mi się myszka szybko zajechała. No ale nigdy nie miałem tak z innymi, dopiero razery.

Co do wymiany, no to zobacz do środka, jak standardowe to oki. Ale powiem Tobie, że dosyć paskudna robota bo dobrze zlutowane i ciężko wychodzą.
Hotfix

maciek166

Użytkownik

Post04 lis 2013, 00:26

Zwróce uwagę na to c mówisz jak będę kupował, ale powiem szczerze, że mimo ceny to chyba najlepsza firma jeśli chodzi o desing, parametry i wygodę. Przynajmniej mnie się tak wydaje. Z tego co mówisz z awaryjnością jest gorzej. A zapytam się jeszcze czy klawiaturę masz mechaniczną czy nie bo ja mam firmy speedlink ( dokładnego modelu nie chce mi się sprawdzać), ma niski skok klawiszy i jak dla mnie jest raczej cicha i wygodna ( może przyzwyczajenie, bo pamietam, że na początku nie byłem do końca zadowolony-5 lat temu), a teraz właśnie myślę o zmianie podobnie zresztą jak myszki i boję sie brać mechanicznej ze wzgledu na głośność i że ten skok klawiszy nie bedzie uciążliwy.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 lis 2013, 23:16

Zwróce uwagę na to c mówisz jak będę kupował, ale powiem szczerze, że mimo ceny to chyba najlepsza firma jeśli chodzi o desing, parametry i wygodę.

Prawda, ale cholera mnie bierze jak wydaję na myszkę masę kasy a ta się psuje już po pół roku użytkowania. Nie można jej odmówić wygody i jakości materiałów na zewnątrz, bo w dotyku to coś niesamowitego, ten plastik niczym guma, teflonowe ślizgacze itp.

Co do klawy, to ja wpadłem na inny pomysł. Z racji prowadzenia portalu szukałem czegoś bardzo wygodnego i małego. Używam genius luxemate i200. Klawiatura idealna do pisania wielu tekstów każdego dnia. W sumie dziwię się, że jeszcze żyje. Kupiłem ją 3-4 lata temu za 50 zł, a piszę dziennie newsy, artykuły, odpowiadam na forum. Napisałem na niej także swój doktorat, który właśnie co broniłem, jestem też programistą więc sporo programów klepię, a ona jeszcze żyje.

Jest mała, zajmuje mało miejsca i to jest jej największy plus. A przy okazji ma pełnowymiarowe klawisze.
Hotfix

maciek166

Użytkownik

Post06 lis 2013, 00:26

Faktycznie fajnie wygląda i aż dziw, że można ja kupić naprawdę za grosze ale mimo wszystko jak coś to raczej na coś bardziej wypasionego się zdecyduje (podswietlanie, makro, itp.)

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post06 lis 2013, 00:36

Razerowa jest taka z klawiszami typu mini ekrany.

maciek166

Użytkownik

Post06 lis 2013, 00:38

A dokładniej, model?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post06 lis 2013, 00:46

A np Razer DeathStalker ultimate ale cena kosmiczna :D

maciek166

Użytkownik

Post06 lis 2013, 01:13

Oglądałem ten model i przez chwilę zastanawiałem się nawet, ale żeby wydać ponad 1000 zł za klawiaturę to musialo by mnie naprawdę pogiąć, a poza tym wersja bez ekranika jest o ponad połowe tańsza, choc nie powiem naprawdę fajny bajer. Swoją drogą mimo wszystko zastanawiam się nad mechaniczną, choć na 100% nie wykluczam, że zdecyduję się np. na RAZER DEATHSTALKER SFERIS czy Razer DeathStalker Essential. Jakbyś miał jakies doswiadczenie z mechanicznymi i nisko skokowymi podziel sie proszę spostrzeżeniami :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 lis 2013, 06:46

Tu raczej nie ma co pisać, są fajne :)
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”