Syn chce zmienić karte graficzną w komputerze.W tej chwili karta jest zintegrowana.Mam prośbę w ocenie karty graficznej Radeon HD 2600 XT.Czy ta karta pójdzie moim moim sprzęcie i czy jest dobra tzn.czy nowsze gry na niej pójdą.Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Dane komputera:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wybór karty graficznej
- seba86mu
Wybór karty graficznej
Radeon HD 2600 XT jest wydajną kartą i oczywiście jest kompatybilna z Twoją płytą główną.
Z prawidłowym działaniem nowoczesnych gier może być duży problem, głównie z uwagi na niewielką ilość pamięci RAM, jaką posiadasz (512MB). Na obecne czasy, szczególnie dla gier absolutnym minimum wydaje się być 1024MB.
Ile obecnie kości ram posiadasz ? Jedną 512MB czy dwie po 256MB ?
Jeżeli jedną 512MB, proponowałbym dokupić jeszcze drugą o częstotliwości taktowania 400MHz (PC3200).
Z racji tego, że jest to starszy standard DDR, ceny są wysokie, dużo wyższe od obecnie popularnego standardu DDR2, nieporównywalnie wydajniejszego.
Ceny pamięci RAM dla Ciebie przedstawiają się tak -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Jeżeli chodzi o sam zakup karty Radeon HD 2600 XT, to dobry wybór.
Wydaje mi się jednak, że Twoja obecna karta nie jest zintegrowana z płytą główną, lecz to karta podłączona do portu AGP.
Z prawidłowym działaniem nowoczesnych gier może być duży problem, głównie z uwagi na niewielką ilość pamięci RAM, jaką posiadasz (512MB). Na obecne czasy, szczególnie dla gier absolutnym minimum wydaje się być 1024MB.
Jeżeli jedną 512MB, proponowałbym dokupić jeszcze drugą o częstotliwości taktowania 400MHz (PC3200).
Z racji tego, że jest to starszy standard DDR, ceny są wysokie, dużo wyższe od obecnie popularnego standardu DDR2, nieporównywalnie wydajniejszego.
Ceny pamięci RAM dla Ciebie przedstawiają się tak -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Jeżeli chodzi o sam zakup karty Radeon HD 2600 XT, to dobry wybór.
jarojaro77 pisze:W tej chwili karta jest zintegrowana.
Wydaje mi się jednak, że Twoja obecna karta nie jest zintegrowana z płytą główną, lecz to karta podłączona do portu AGP.
- jarojaro77
Re: Wybór karty graficznej
seba86mu pisze:Radeon HD 2600 XT jest wydajną kartą i oczywiście jest kompatybilna z Twoją płytą główną.
Jeżeli chodzi o sam zakup karty Radeon HD 2600 XT, to dobry wybór.jarojaro77 pisze:W tej chwili karta jest zintegrowana.
Przepraszam ale podałem dane kompa brata.To są dane mojego komputera.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Wybór karty graficznej
Możesz śmiało zakupić Radeona HD 2600 XT.
Przyrost wydajności w porównaniu ze zintegrowaną kartą będzie ogromny.
- jarojaro77
Wybór karty graficznej
Wielkie dzięki.
-- mniej niż minutę temu --
Ale jeszcze jedno pytanie czy ta karta będzie pasowała do mojej płyty głównej:
Płyta główna:
GIGABYTE S-series Motherboards Support AMD Socked AM2 GA-MA69G-S3H
-- mniej niż minutę temu --
seba86mu pisze:Możesz śmiało zakupić Radeona HD 2600 XT.
Ale jeszcze jedno pytanie czy ta karta będzie pasowała do mojej płyty głównej:
Płyta główna:
GIGABYTE S-series Motherboards Support AMD Socked AM2 GA-MA69G-S3H
- seba86mu
Wybór karty graficznej
Tak, będzie pasowała.
Możesz jeszcze napisać, ile maksymalnie możesz na nową kartę graficzną przeznaczyć, to może wybierzemy coś lepszego do tej kwoty.
Możesz jeszcze napisać, ile maksymalnie możesz na nową kartę graficzną przeznaczyć, to może wybierzemy coś lepszego do tej kwoty.
- jarojaro77
Wybór karty graficznej
Około 250-300 zł.
- seba86mu
Wybór karty graficznej
jarojaro77, a w jakiej cenie jest ta karta, którą masz na oku ? To nowa karta czy używana ?
W takim razie lepszą propozycją będzie XFX GeForce 9600GT 512MB DDR3/256bit (600/1400) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (287 zł. z przesyłką, idą jak świeże bułeczki
)
Porównanie wydajności:

Źródło obrazka: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W takim razie lepszą propozycją będzie XFX GeForce 9600GT 512MB DDR3/256bit (600/1400) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (287 zł. z przesyłką, idą jak świeże bułeczki

Porównanie wydajności:

- jarojaro77
Re: Wybór karty graficznej
seba86mu pisze:jarojaro77, a w jakiej cenie jest ta karta, którą masz na oku ? To nowa karta czy używana ?
W takim razie lepszą propozycją będzie XFX GeForce 9600GT 512MB DDR3/256bit (600/1400) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (287 zł. z przesyłką, idą jak świeże bułeczki)
Porównanie wydajności:
Dzięki wielkie.Mam jeszcze jedno pytanie czy tą kartę mogę jakoś połączyć ze zintegrowaną , czy nie ma takiej możliwości?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
- jarojaro77
Wybór karty graficznej
Bardzo proszę jeszcze o pomoc w wyłączeniu zintegrowanej karty graficznej bo nie mogę sobie z tym poradzić.Odinstalowałam sterowniki od tej karty , podłączyłem nową kartę , podłączyłem do niej kineskop i nie chce zastartować.Cały czas ma ekran z windowsem [z tymi kreskami].
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wybór karty graficznej
W Biosie->advanced->Chipset Configuration->Onboard VGASelection->daj na Auto. Zewnętrzna karta powinna sama wystartować.
- jarojaro77
Wybór karty graficznej
Tylko że ja nic tu takiego nie mam
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wybór karty graficznej
Hmm, posiłkowałem się instrukcją do Twojej płyty głównej ze strony producenta.
Możesz pstryknąć fotki z tego okna biosu?
Możesz pstryknąć fotki z tego okna biosu?
- jarojaro77
Wybór karty graficznej
Chyba sobie poradziłem bo karta się zainstalowała.Prosiłbym jeszcze o poradę w sprawie jak najlepszych sterowników do tej karty.
Za dotychczasową pomoc bardzo dziękuję.
I jeszcze jedna prośba.Będę musiał sformatować dysk bo zrobiło się mało miejsca i pomyślałem żeby kupić nowy dysk twardy bo ten jest trochę mały [80 giga].Czy mógłby mi ktoś doradzić jaki dysk kupić.
Za dotychczasową pomoc bardzo dziękuję.
I jeszcze jedna prośba.Będę musiał sformatować dysk bo zrobiło się mało miejsca i pomyślałem żeby kupić nowy dysk twardy bo ten jest trochę mały [80 giga].Czy mógłby mi ktoś doradzić jaki dysk kupić.
-
- Reklama