Wybór zestawu komputerowego 800-1000zł

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Lsss

Użytkownik

Post03 cze 2012, 20:54

Witam. Od jakiegoś czasu przymierzam się do wymiany podzespołów (Płyta główna, Procesor, RAM,zasilacz). Byłem na wielu forach komputerowych, różnorodność odpowiedzi była przeogromna, lecz wyłapałem dwa zestawy, które przykuły moją uwagę, i tu jest pytanie, który zestaw jest bardziej wydajny, głównie jeżeli chodzi o gry, lub podać co należało by zmienić (głównie,jeźeli chodzi o płytę główną i zasilacz).

Zestaw 1:
Procesor:AMD PHENOM II X4 965 3,4GHz S-AM3 BOX
Płyta główna: Asus M5A78L LE
RAM:Goodram DDR3 4gb PcL1333 Cl9
Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 bulk

Zestaw 2:
Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9
Procesor Intel Core i3-2120 3,3GHz BOX
Zasilacz XFX ATX Core 450W 120mm 80+ SLI PSU
Płyta główna ASRock H61M-HVGS/BULK

Karta grafiki, której nie wymieniam: Palit GeForce 250 GTS 256bit 512MB
Dysk twardy: 500GB SAMSUNG SATAII 16mb
WIN XP 32bit (wiem 3.25)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 cze 2012, 21:35

Bardziej przyszłościową platformą będzie LGA1155 - z czasem możesz przejść na bez zmiany płyty na Core i7, z tym że to jest tylko teoria - za kilka lat zapewne będziesz miał doradzaną całkiem nową platformę, której jeszcze dziś nie ma w planach, a przejście na i7 zapewne będzie już nieopłacalne.
AM3+ obecnie umożliwia Ci obecnie przejście na 6- i 8-rdzeniowe procesory z rodziny Bulldozer (FX), jednak ich wydajność teoretycznie jest niższa od Core i7. Zapewne kolejne wydajnie procesorów z serii FX będzie bardziej udane i rywalizacja z i7 będzie bardziej zacięta.

W grach obecnie obydwa zestawy będą miały taką samą wydajność, to jednak zależy od gry.
Wybierając AMD masz fizycznie 4 rdzenie - to bardziej przyszłościowe, jeżeli w najbliższych dwóch latach nie masz zamiaru zmieniać procesora.
Gry, które tworzone były z myślą o procesorach 2-rdzeniowych mogą działać efektywniej na i3-2120, jednak będzie to różnica rzędu kilku FPS, natomiast gry wykorzystujące więcej rdzeni, niż dwa lepiej wykorzystają procesor Phenom II x4 965BE, a wiadomo, że nadchodzi era gier nastawionych na wykorzystywanie w pełni procesorów 4-rdzeniowych.

Zwolennicy Intel-a będą mieli własne przekonania, zwolennicy AMD własne.

Lsss pisze:Karta grafiki, której nie wymieniam: Palit GeForce 250 GTS 256bit 512MB

Ta karta będzie ograniczała obydwa powyższe procesory, tzn. nie rozwiną one w pełni swych możliwości przy tej karcie.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”