Witam, mam pewien problem. Komputer po dłuższym używaniu go, np oglądanie filmu w lepszej rozdzielczości, czy też graniu wyłącza się. Działo się tak w sumie zaraz po tym jak go kupiłem, a mianowicie ok pół roku po kupnie. Oddałem na gwarancje, ale po wyjęciu i włożeniu procesora problem zanikł na ok 3 miesiące. Nie oddawałem go już później ponieważ musiał bym go zostawić na długi czas, aby oni tam go sprawdzali aż się zacznie wyłączać, a wyjęcie procka i ponowne włożenie załatwiało sprawę. Teraz natomiast już po krótkim czasie problem wraca (dzień dwa). To wina procesora, czy czegoś innego? Jest na to jakaś rada, czy wymiana? Mój procesor to athlon 64 X2 dual 4400+.
Dziękuje za odp.
Wyłączający się komputer
- seba86mu
Wyłączający się komputer
Podaj odczyty temperatur oraz wartości napięć z programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program => Komputer => Czujnik
Odczyt wartości napięć podaj również z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.
Do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz Delete podczas uruchamiania komputera.
Obciąż kartę graficzną programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Do jakiej wartości podnosi się temperatura karty ?
Jaka to karta graficzna ?
Otwórz program => Komputer => Czujnik
Odczyt wartości napięć podaj również z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.
Do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz Delete podczas uruchamiania komputera.
Obciąż kartę graficzną programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Do jakiej wartości podnosi się temperatura karty ?
-
Wyłączający się komputer
A więc tak,
z Aida 64:
napięcie rdzenia procesora: 1.104
+3,3V: 3,136
+5: 5,000V
12V: nie pokazuje ze względu na darmową wersje
+5 podczas wstrzymania pracy: 4,919
VBAT baterii CMOS: 3,120
DIMM: 1,888
Napięcie procesora graficznego: 1,300
Z biosu:
Reset Case Open Status [Disabled]
Case Opened: Yes
VCOre: OK
DDR2 1.0v: ok
+3,3V: ok
+12V: ok
Current System Temperature 47*C
Current CPU Temperature 50*C
Current CPU FAN Speed 3125 RPM
Current System FAN Speed 0 RPM
System Warning Temperature 70*C
CPU Warning Temperature [Disabled]
CPU Fan Fail Warning [Disabled]
System Fan Fail Warning [Disabled]
CPU Smart Fan Control [Disabled]
Cpu Smart FAn Mode Auto
Jeśli chodzi o Obciążenie FurMarkiem, to po ok 25 min narosło do 91 stopni. W sumie tak już od ok 20 min trzymała się ta temp. Użyłem funkcji burn in, i po tych 25 min przerwałem bo nic się z temp nie zmieniało, a tam coś było napisane, że ok 15 min, więc nie wiedziałem czy do końca trzymać, czy przerwać.
z Aida 64:
napięcie rdzenia procesora: 1.104
+3,3V: 3,136
+5: 5,000V
12V: nie pokazuje ze względu na darmową wersje
+5 podczas wstrzymania pracy: 4,919
VBAT baterii CMOS: 3,120
DIMM: 1,888
Napięcie procesora graficznego: 1,300
Z biosu:
Reset Case Open Status [Disabled]
Case Opened: Yes
VCOre: OK
DDR2 1.0v: ok
+3,3V: ok
+12V: ok
Current System Temperature 47*C
Current CPU Temperature 50*C
Current CPU FAN Speed 3125 RPM
Current System FAN Speed 0 RPM
System Warning Temperature 70*C
CPU Warning Temperature [Disabled]
CPU Fan Fail Warning [Disabled]
System Fan Fail Warning [Disabled]
CPU Smart Fan Control [Disabled]
Cpu Smart FAn Mode Auto
Jeśli chodzi o Obciążenie FurMarkiem, to po ok 25 min narosło do 91 stopni. W sumie tak już od ok 20 min trzymała się ta temp. Użyłem funkcji burn in, i po tych 25 min przerwałem bo nic się z temp nie zmieniało, a tam coś było napisane, że ok 15 min, więc nie wiedziałem czy do końca trzymać, czy przerwać.
- seba86mu
Wyłączający się komputer
mateuszKM pisze:+3,3V: 3,136
Napięcie poniżej normy.
Musisz dokonać pomiaru napięcia miernikiem elektronicznym (multimetrem), aby wykluczyć ewentualny błąd odczytu czujnika przez program, lub potwierdzić wadliwość zasilacza, który powoduje problem.
Jaki posiadasz zasilacz ?
mateuszKM pisze:narosło do 91 stopni
-
Wyłączający się komputer
przepraszam zapomniałem napisać wcześniej, karta to Gigabyte GeForce 8600GTS.
Jeśli nie posiadam takiego miernika to łatwiej było by spróbować z jakimś innym zasilaczem?
Zasilacz to ATX Power Supply. Moc 350 Watt
Jeśli nie posiadam takiego miernika to łatwiej było by spróbować z jakimś innym zasilaczem?
Zasilacz to ATX Power Supply. Moc 350 Watt
- seba86mu
Wyłączający się komputer
mateuszKM pisze:Jeśli nie posiadam takiego miernika to łatwiej było by spróbować z jakimś innym zasilaczem?
Jeżeli masz możliwość sprawdzenia na innym zasilaczu, to sprawdź.
-
Wyłączający się komputer
Może uda mi się po weekendzie majowym, bo chwilowo nie mam jak. Albo może nawet pokusze się o kupienie zasilacza, bo w temacie na tym forum przeczytałem, że mój jest w tej kategorii złych zasilaczy 
A w sumie taki test to też mógł by trwać pare tyg. Zobacze u brata ciotecznego jaki ma zasilacz, bo on miał podobny problem.
Odinstalowałem też sporo zbędnego oprogramowania m.in. neostrada tp, która podobno lubi sprawiać problem różnej natury, więc zobaczymy.
W każdym razie dziękuje za pomoc i poświęcony czas

A w sumie taki test to też mógł by trwać pare tyg. Zobacze u brata ciotecznego jaki ma zasilacz, bo on miał podobny problem.
Odinstalowałem też sporo zbędnego oprogramowania m.in. neostrada tp, która podobno lubi sprawiać problem różnej natury, więc zobaczymy.
W każdym razie dziękuje za pomoc i poświęcony czas

-
- Reklama