Witam, mam problem z komputerem gdyż, po włączeniu go pochodzi z jakieś 10-15 minut i się sam wyłącza i z powrotem włącza, przy czym pochodzi wtedy max 2 minuty i znowu to samo i tak cały czas. Sprzęt to:
Płyta główna: Gigabyte GA-P35-DS3
Procesor: Intel Pentium D 915 2x2.8GHz
Karta graficzna: Radeon x1600 series
RAM: DDR2 2x1GB 800MHz
Zasilacz: FEEL 400ATX
A co do karty to ma chłodzenie pasywne i się mocno grzeje. Była wkładana do drugiego kompa i sprawdzana i on się też na niej wyłączył ale dopiero tak po 1 godzinie i był robiony test 3dmarkiem to żadnego błędu nie było. I jeszcze zrobiłem skan dysku programem MHDD oto wynik: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i jeszcze SMART: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Z góry dziękuję za pomoc.
Wyłączający się komputer.
- lewy
Tu się raczej bez zerowania z remapem nie obędzie. Napisz jeszcze PW do janpasa z prośbą o dokładną diagnozę.
- seba86mu
Grzywek16 pisze:A co do karty to ma chłodzenie pasywne i się mocno grzeje. Była wkładana do drugiego kompa i sprawdzana i on się też na niej wyłączył ale dopiero tak po 1 godzinie
Czyli jednym z powodów jest przegrzewająca się lub niestabilnie pracująca karta graficzna.
Rozwiązaniem problemu może być zakup aktywnego chłodzenia lub wymiana karty na coś porządniejszego.
Grzywek16 pisze:Zasilacz: FEEL 400ATX
Tutaj też dupy nie urywa.
Warto byłoby zmierzyć napięcia miernikiem elektronicznym (multimetrem).
Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
- lewy
Zasilacz: FEEL 400ATX
Dodatkowo ten Feel może powodować problemy z dyskiem.
-
Mam nadzieję, że uda mi sie go uruchomić na więcej niż te 2 minuty. Bo inaczej nie wrzuce tego screena.
PS. dysk był skanowany w innym kompie, bo jak skanowałem na tym to się też wyłączał
PS. dysk był skanowany w innym kompie, bo jak skanowałem na tym to się też wyłączał
- lewy
No ale widać, że dostał po tyłku. Tak czy owak, najpierw rusz z tym zasilacze, pożycz jakiś. Podobnie może skombinujesz jakąś starą grafikę do sprawdzenia czy to wystarczy.
-
Jutro wszystko postaram się zrobić tak na spokojnie i wtedy się wszystko okaże. A i napisałem do janpasa z prośbą o analizę dysku.
Może być taki zasilacz GEMBIRD CCC-PSU5-12 450W ? Mam taki w domu.
Screen z HWMonitor: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
PS. Po dodaniu screena komp od razu się wyłączył. Pochodził może z 5 minut. Piszę teraz z innego.
Może być taki zasilacz GEMBIRD CCC-PSU5-12 450W ? Mam taki w domu.
Screen z HWMonitor: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
PS. Po dodaniu screena komp od razu się wyłączył. Pochodził może z 5 minut. Piszę teraz z innego.
- seba86mu
Grzywek16 pisze:Może być taki zasilacz GEMBIRD CCC-PSU5-12 450W ? Mam taki w domu.
Szału nie ma ale sprawdź.
-
Jak będę w domu to sprawdzę. A co z tym screenem z HWMonitor ?
- seba86mu
Temperatura procesora w porządku, temperatura dysku w normie, ale mogłaby być niższa, natomiast nie ma odczytu temperatury karty graficznej.
Spróbuj jeszcze programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Sensors
Spróbuj jeszcze programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Sensors
-
Niestety, ale nie ma tam pokazanej żadnej temperatury.
Podłączyłem ten zasilacz o którym wcześniej wspomniałem. Jakim programem przetestować czy komputer działa stabilnie ?
Podłączyłem ten zasilacz o którym wcześniej wspomniałem. Jakim programem przetestować czy komputer działa stabilnie ?
- seba86mu
Pisałeś, że komputer się wyłącza po kilkunastu minutach, więc czekaj na wyłączenie.
Włącz jakąś grę i testuj.
Włącz jakąś grę i testuj.
-
Przez ponad godzinę chodził włączony i się nie wyłączył. Teraz właśnie włączę jakąś grę i sprawdzę.
A więc tak, testowałem na grze symulator farmy 2011 i chodzi niby normalnie, ale się lekko przycina jak sie rusza myszką. i się nie wyłączył.
A więc tak, testowałem na grze symulator farmy 2011 i chodzi niby normalnie, ale się lekko przycina jak sie rusza myszką. i się nie wyłączył.
- seba86mu
Czyli winowajcą wyłączania komputera był najprawdopodobniej badziewny zasilacz.
-
Pewnie tak. To jaki mi zaproponujesz żebym zakupił ? Taki żeby pociągnął ten sprzęt i był nie drogi.
-
- Reklama