Witam!
Od pewnego czasu irytuje mnie prędkość renderowania w programach typu After Effects. Myślałem że to powód zbyt małej ilości Ramu (4GB) czy też zły procek (Intel e4300 wykręcony na 3,0gHz). Miałem zamiar ram ale się nie opłaca bo ddr2 są dosyć drogie.
Postanowiłem zupełnie zmienić zawartość obudowy tzn. myślałem o przesiadce na rodzinę procesorów AMD a co za tym idzie płyta główna i ram DDR3. Kiedyś byłem na bieżąco ze sprzętem, aktualnie modeli jest tyle że nie wiem zbytnio za co się brać.
Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze płyty głównej, procesora (minimum 4 rdzenie tak mi się wydaje), pamięci RAM
Nie szukam czegoś super wypasionego tylko sprzętu w normalnych cenach np płyta do 400, procek tak samo, coś tego typu. Innymi słowy całość za jak najmniejsze pieniądze ale wartego uwagi na przyszłość (gdyby przyszedł czas na zmianę ramu, procesora, dysku itp). Nie wiem może koło 900zł?
P.S Komputer służy do obróbki grafiki ale także do grania w nowości oraz innych czynności biurowych.
Póki co nasunęła mi się taka konfiguracja:
AMD Phenom II x4 965 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ASRock 970 Pro3 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
8GB pamięci Kingston HyperX Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chłodzenie SilentiumPC Sparta he923 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co o tym sądzicie? Nie lepiej dołożyć do 6 rdzeni albo procesora FX ?
Z góry dziękuję za pomoc
Wymiana głównych podzespołów
- djarta
- Kontaktowanie:
Wymiana głónych podzespołów
Nie lepiej dołożyć do 6 rdzeni albo procesora FX ?
Jak coś to już dokładać do Intela i5
Co o tym sądzicie?
Wszystko dobrze dobrane.
Podaj jeszcze resztę podzespołów, zasilacz, grafike, dysk?
-
Chieftec 550W, Radeon HD5830, i 2 dyski SATA Seagate'a (razem 750GB)
- seba86mu
sobi1910 pisze:Co o tym sądzicie? Nie lepiej dołożyć do 6 rdzeni albo procesora FX ?
Na tą chwilę chyba najbardziej rozsądniejszym wyjściem jeżeli chodzi o platformę AM3+ będzie zakup Phenoma X4 965 BE.
Jego wydajność w grach będzie większa, niż FX-6100.
W przyszłości możesz dokonać zmiany procesora na coś z drugiej generacji Piledriver lub trzeciej Steamroller, bo ta pierwsza Bulldozer do najwydajniejszych nie należy.
-
- Reklama