wymiana gtx 560 ti na.... ?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
jogaSensei

Użytkownik

Post19 maja 2016, 23:03

Cześć, oto mój hardware:
płyta główna: ASRock Z68 Pro3 Gen3
procek: i5 3350P 3.1ghz podkrecony do 3.7 (przynajmniej był niecały rok temu, teraz cpu-z i windows pokazują 3.1)
pamięć ram: 8 gb DDR3 w 2ch kościach kingston hyperX
karta graf: GF GTX 560 Ti DirectCU 1gb
zasilacz: Fortron 400W ( ;D )
bonusy: dysk ssd 256gb

Budżet - 400-600 zł

plan: wymienić kartę graficzną i zasilacz. pograłbym sobie w nowego dooma itp.

pytanie: czy w tym budżecie jest sens bawić się w jakąkolwiek wymianę? Jeśli tak, to co proponujecie? jeśli nie to jakim budżetem muszę dysponować aby zauważyć wyraźną poprawę grafiki? I jeszcze pytanie poboczne: na olx w moim mieście ktos sprzedaje 600W zasilacz marki FSP, czy to to samo co fortron? link - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Z góry dzięki za info

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post20 maja 2016, 12:49

Hej. Skoro ten Fortron 400W zasila bez problemu GTX 560 Ti to ja bym go nie zmieniał i dokupił tylko GTX 960 (używka w tym budżecie) pobiera mniej prądu i jest sporo wydajniejszy. Myślę że CPU będzie jak na razie dawał radę.
Jeśli będziesz chciał dalej rozbudowywać ten zestaw w przyszłości to tylko zmiana platformy.

jogaSensei pisze:ktos sprzedaje 600W zasilacz marki FSP, czy to to samo co fortron?

FSP - Fortron Source Power, ale nie brał bym tego, lepiej coś z jedną mocną linią +12V
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

jogaSensei

Użytkownik

Post20 maja 2016, 16:00

mój fortron co prawda zasila tego GTXa (musiałem podpiąć jakieś przejściówki) ale ma juz około 6 lat i dosyć głośno huczy, nie wróżę mu zbyt dlłuższego życia. Ale dzięki za info. A czy jest sens zmieniać na coś słabszego zakładając konieczność wymiany zasilacza?

I jeszcze pytanko odnośnie tej 960 - czy są jakieś modele z tym numerem których się nie poleca? Oraz czy wersja 2gb znacząco różni się od 4gb w wydajności?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post21 maja 2016, 10:38

jogaSensei pisze:mój fortron co prawda zasila tego GTXa (musiałem podpiąć jakieś przejściówki) ale ma juz około 6 lat i dosyć głośno huczy

Zmiana wentylatora pewnie by pomogła.

jogaSensei pisze:A czy jest sens zmieniać na coś słabszego zakładając konieczność wymiany zasilacza?

GTX 760 lub HD7950 ze starszych konstrukcji można tanio trafić.

jogaSensei pisze:960 - czy są jakieś modele z tym numerem których się nie poleca?

Nie spotkałem się.

jogaSensei pisze:czy wersja 2gb znacząco różni się od 4gb w wydajności?

Tu sprawa jest skomplikowana ponieważ zazwyczaj NIE ilość klatek jest taka sama w większości tytułów, ale są pojedyncze przypadki (AC Unity, Cień Mordoru) w których karta z 4 GB pamięci ma sporą przewagę.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

jogaSensei

Użytkownik

Post21 maja 2016, 10:53

super, dzięki za wyczerpującą odpowiedź

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”