Wymiana pasty na procesorze

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 423
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Wymiana pasty na procesorze

Post17 sie 2015, 19:45

Takie pytanie. Czy jak chcemy wymienić pastę na procku to czy możemy do tego użyć białych rękawiczek
AKA Michalel Jackson :) Czy to chroni przed wyładowaniami elektrostatycznymi, czy też nie?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13339
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Wymiana pasty na procesorze

Post17 sie 2015, 19:59

Czy to chroni przed wyładowaniami elektrostatycznymi, czy też nie?

Wcześniej dotknij się rękami kaloryfera lub kranu aby pozbyć się ładunków elektrostatycznych.
Następnie bez rękawiczek ;)

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 423
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Wymiana pasty na procesorze

Post17 sie 2015, 20:13

Właściwie to dlaczego trzeba bez rękawiczek?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2399
Rejestracja: 06 lis 2012, 02:48
Lokalizacja: K-g

Wymiana pasty na procesorze

Post17 sie 2015, 21:08

Można i w rękawiczkach jak Ci wygodnie :) Tylko po co, wystarczy się uziemić. Jeśli to rękawiczki materiałowe to tylko się będziesz męczył bo jest tam dużo ostrych krawędzi itp. będziesz haczył o wszystko.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 423
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Wymiana pasty na procesorze

Post18 sie 2015, 20:02

A co jeśli komp był długo wyłączony, czy też trzeba się "uziemić"?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13339
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Wymiana pasty na procesorze

Post18 sie 2015, 20:09

TAK.
Możesz być naelektryzowany od innych urządzeń lub nawet ubrania.
Wiele razy jak coś ściągałem to tak się błyskało i trzeszczało jakby zimne ognie :lol:

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 423
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Wymiana pasty na procesorze

Post20 sie 2015, 16:22

Czy przed tym zabiegiem należy wyjąć baterię od BIOS-u i odłączyć zasilacz od płyty głównej?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13339
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Wymiana pasty na procesorze

Post20 sie 2015, 16:48

Należy tylko przed zmianą pasty na procesorze wyłączyć zasilanie/prąd.
Pozbyć się ładunków elektrostatycznych...
Wiesz jaką pastę, jak to zrobić ?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2399
Rejestracja: 06 lis 2012, 02:48
Lokalizacja: K-g

Wymiana pasty na procesorze

Post20 sie 2015, 17:05

Proponuje obejrzeć parę filmików aby się naocznie zapoznać jak to ludziska robią :) na YouTube wklep "wymiana pasty termoprzewodzącej na procesorze" i heja.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 423
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Wymiana pasty na procesorze

Post21 sie 2015, 17:01

Nie wiem jaka najlepsza.
Na YouTube jest tak ogólnikowo powiedziane.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2399
Rejestracja: 06 lis 2012, 02:48
Lokalizacja: K-g

Wymiana pasty na procesorze

Post21 sie 2015, 18:30

Kaen1227 pisze:Nie wiem jaka najlepsza.

Co najlepsza, metoda nakładania pasty?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 423
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Wymiana pasty na procesorze

Post21 sie 2015, 19:44

Metoda nakładania pasty też.
Ale również nie wiadomo jaka jest najlepsza pasta.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20805
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Wymiana pasty na procesorze

Post21 sie 2015, 22:21

Powiem tak, nie ma co szaleć chyba, że chcesz mocno podkręcać komputer np pod azotem :D
Na serio, patrzę tutaj zdrowo rozsądkowo. Chcesz coś lepszego, weź sobie popularną Arctic Silver 5 i już, stara i sprawdzona albo nowszą Arctic Silver Ceramique 2.

Nie używaj żadnych rękawiczek, bo jeszcze one będą naelektryzowane, a i tylko je upaprzesz.

Nakładanie pasty jest proste, nawet nie trzeba jak to na filmikach mówią ziarenka wyciskać :P

Wyciśnij trochę pasty, weź starą kartę do bankomatu lub podobną i rozsmaruj równo tak cienką warstwę jak to możliwe, ma tylko zakryć napisy. Nie przeginaj tylko, to nie apteka, a za dużo nie spełni swojej roli. Pamiętaj, że pasta ma jedynie wypełniać pory pomiędzy procesorem a coolerem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 423
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Wymiana pasty na procesorze

Post22 sie 2015, 14:08

Arctic Silver 5

Arctic Silver Ceramique 2

Czy te dwie pasty są dobre dla Intela?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2399
Rejestracja: 06 lis 2012, 02:48
Lokalizacja: K-g

Wymiana pasty na procesorze

Post22 sie 2015, 15:16

Tak. Jeśli cena będzie korzystna to i Arctic MX-2 możesz śmiało brać, moja ulubiona :)
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość