Wymiana RAM.
- stukot
Wymiana RAM.
Mam dość leciwy komputer, w miarę szybki, jednak chciałabym aby przyśpieszył i miał więcej RAM. Więc za jakiś czas planuję wymianę RAM, zwłaszcza że Firefox oraz Google Chrome czasem sporo go zużywają.
Moja płyta główna to: Asus P5B (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN).
Mikroukład płyty głównej: Intel Broadwater P965.
Wiem, że ona może obsłużyć maksymalnie 8 GB RAM i taki chciałabym kupić, najlepiej chyba 2x 4 GB RAM...
Jaki RAM i za ile byście mi polecili?
Moja płyta główna to: Asus P5B (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN).
Mikroukład płyty głównej: Intel Broadwater P965.
Wiem, że ona może obsłużyć maksymalnie 8 GB RAM i taki chciałabym kupić, najlepiej chyba 2x 4 GB RAM...
Jaki RAM i za ile byście mi polecili?
Pozdrawiam, Joanna
Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.
- LupeR
Wymiana RAM.
Rozumiem że posiadasz system 64 bitowy.
Pokaż screen z programu CPU-Z z zakładki Memory.
I jeszcze jedno, w manualu twojej płyty głównej w rozdziale 2.4.2 jest napisane że w jednym slocie maksymalnie można zamontować kość o wielkości do 2 GB więc 2x4 odpada.
Pokaż screen z programu CPU-Z z zakładki Memory.
I jeszcze jedno, w manualu twojej płyty głównej w rozdziale 2.4.2 jest napisane że w jednym slocie maksymalnie można zamontować kość o wielkości do 2 GB więc 2x4 odpada.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- djarta
- Kontaktowanie:
- Kaen1227
Wymiana RAM.
Nie jestem ekspertem, ale nie polecam. Ogólnie słabe i marne, a liczą sobie jak za zboże :/
- LupeR
Wymiana RAM.
Kaen1227 pisze:ale nie polecam. Ogólnie słabe i marne
Możesz rozwinąć?
Kaen1227 pisze:a liczą sobie jak za zboże :/
Tu się zgodzę

- stukot
Wymiana RAM.
LupeR, oto wymagany przez Ciebie zrzut:

Tak, mam Windows 7 64-bit.
Czyli powinnam kupić 4x 2 GB RAM?
Więc mój komp nie obsłuży RAM poleconego przez djartę?
Nie narzekam na jego prędkość, ale dobrze by było gdyby troszkę przyśpieszył i miał więcej RAM.
Teraz mam 2x 1 GB RAM i 2x 512 MB, czyli mam cztery sloty?

Tak, mam Windows 7 64-bit.
Czyli powinnam kupić 4x 2 GB RAM?

Więc mój komp nie obsłuży RAM poleconego przez djartę?

Nie narzekam na jego prędkość, ale dobrze by było gdyby troszkę przyśpieszył i miał więcej RAM.
Teraz mam 2x 1 GB RAM i 2x 512 MB, czyli mam cztery sloty?
Pozdrawiam, Joanna
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Wymiana RAM.
Swoją drogą warto ci sie bawić w dokładanie? Pewnie nie masz jakiegoś super procka na tej płycie z tego co wiem nie grasz w gry tylko net i ewentualnie drobne gierki czy programy wiec jakos nie jestem przekonany ze te 3gb ci nie wystarczy i ze brakuje ci tej pamieci. Sam mam 3gb i grając w gry nie przeszkadza mi ta ilosc wiec nie wiem po co ci to. Przy takim sprzęcie jakiegoś skoku wydajności nie zaznasz no chyba ze renderujesz filmy i siedzisz w photoshopach to co innego.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- stukot
Wymiana RAM.
Djkamil09061991, bywam niedzielnym graczem, to fakt. Mam sporo zainstalowanych gier, a odpalam je bardzo rzadko... Czasem grywam w gry na Steam.
Mój procesor to: DualCore Intel Core 2 Duo E6300, 1866 MHz (7 x 267).
Jednak mnie wkurza, że czasem Google Chrome zjada sporo RAM, oraz Firefox, jak otworzę kilka kart. A jak odpalę Secunię to jest masakra...
Tak, nie renderuję filmów, ani nie używam Photoshopa.
Myślałam, że warto trochę zainwestować w mojego staruszka, zwłaszcza że od jakiegoś czasu mam nowy, większy dysk twardy.
Mój procesor to: DualCore Intel Core 2 Duo E6300, 1866 MHz (7 x 267).
Jednak mnie wkurza, że czasem Google Chrome zjada sporo RAM, oraz Firefox, jak otworzę kilka kart. A jak odpalę Secunię to jest masakra...
Tak, nie renderuję filmów, ani nie używam Photoshopa.
Myślałam, że warto trochę zainwestować w mojego staruszka, zwłaszcza że od jakiegoś czasu mam nowy, większy dysk twardy.
Pozdrawiam, Joanna
- djarta
- Kontaktowanie:
Wymiana RAM.
To czas się przerzucić na Opere - też mam 3GB i nigdy nie mam więcej niz > 1.6GB
- LupeR
Wymiana RAM.
stukot, zamiast dokładać pamięć wyrzuć lepiej niepotrzebny balast:
i zredukuj wtyczki w przeglądarkach do minimum.
Na początek
stukot pisze:Ochrona w czasie rzeczywistym: Avast, zapora ZoneAlarm, Malwarebytes Anti- Malware Premium, Spy Shelter Premium, winPatrol, MCShield, Adguard Premium (na rok), SecureAPlus (na 18 msc, bezkonfliktowe), oraz działające w tle i nic nie robiące: Zemana Anti-Malware beta.
i zredukuj wtyczki w przeglądarkach do minimum.
Na początek

- Kaen1227
Wymiana RAM.
djarta napisał:
To czas się przerzucić na Opere - też mam 3GB i nigdy nie mam więcej niz > 1.6GB
No nie wiem z ta Operą, bo jak ja mam ją włączoną, to pomimo wyłączenia wszystkich wtyczek (zostawienia sobie tylko Flasha i Javy) mam w menedżerze zadań 8 procesów Opery po 22,87 średniej ilości pożerania RAM-u. Więc nie wiem czy z tą Operą jest aż tak kolorowo, zresztą opiera się na Chromium, a to znaczy że jest podobna do Google Chrome - chyba.
LupeR napisał:
Możesz rozwinąć?
No LupeR, co ci ja mogę napisać? Wiem z tego doświadczenia że Kingstony nie są najlepsze, ponieważ mój kuzyn kupił sobie taką właśnie pamięć i po dwóch latach zaczęła mu się sypać - błędy z prawidłowym wyświetlaniem miejsca na dysku, oraz błędy w zapisie plików. Musiał wymienić na inną pamięć. Bodajże na GoodRam i nie narzeka

- toska78
Wymiana RAM.
Witam, jako były posiadacz tej płyty co autorka tematu, podzielę się wrażeniami z użytkowania. Płyta ma ograniczenie co do ilości czy rozmiaru banków pamięci na modułach RAM, o czym jest w manualu na stronie 2-13 (this motherboard does not support memory modules made up of 128Mb chips or double sided x16 memory modules). Nie wiem do końca jak to się ma do obsługi modułów jednostronnych single sided (ss), i dwustronnych double sided (ds), listą obsługiwanych pamięci na stronie asusa bym się za bardzo nie sugerował. Faktem jest że gdy do dwustronnych 2x1GB 667 patriotów dołożyłem dwustronne 2x2GB 800 apogee, to komputer, nie pamiętam teraz, albo w ogóle się nie uruchamiał, albo występował BSOD po niedługim czasie. Według opinii w internecie, na te problemy z obsługą 4 kości dwustronnych pomóc może zwiększenie a)napięcia zasilającego, b)napięcia na mostku północnym, ale ja tego nie sprawdzałem.
Natomiast po dołożeniu do apogee jednostronnych 2x1GB 667 kingstonów (które notabene w tej konfiguracji kręciły się bez problemu na 800MHz na 1,8V), problem ustąpił. Zatem instalowanie na tej mobo 4x2GB dwustronnych obarczone jest dużym ryzykiem według mojej opinii.
Natomiast po dołożeniu do apogee jednostronnych 2x1GB 667 kingstonów (które notabene w tej konfiguracji kręciły się bez problemu na 800MHz na 1,8V), problem ustąpił. Zatem instalowanie na tej mobo 4x2GB dwustronnych obarczone jest dużym ryzykiem według mojej opinii.
- stukot
Wymiana RAM.
LupeR, czemu odchodzisz od tematu? Fakt testuję sporo softu do ochrony, ale on używa mało RAM i wszystko działa bezkonfliktowo. Gdyby coś negatywnie wpływało na działanie mojego kompa, wyłączając skanowanie w poszukiwaniu wirusów, już dawno bym coś usunęła.
Wracając do tematu, jaki byście mi polecili RAM 4x 2 GB... A może by mi wystarczyła wymiana 512 MB RAM na obustronne 2 GB? Czyli wówczas byłoby 6 GB RAM?
Wkurza mnie to, że Secunia, jest tak zasobożerna, że za każdym razem się zawiesza i zużywa sporo RAM, ale nie znam dobrej dla niej alternatywy... Nie chcę instalować rozszerzenia od Avast, sprawdzającego czy mam aktualne programy.
Cosik_ktosik, jako znawca mojego kompa, bo wiele razy go naprawiałeś, proszę wypowiedz się w tym temacie...
Wracając do tematu, jaki byście mi polecili RAM 4x 2 GB... A może by mi wystarczyła wymiana 512 MB RAM na obustronne 2 GB? Czyli wówczas byłoby 6 GB RAM?
Wkurza mnie to, że Secunia, jest tak zasobożerna, że za każdym razem się zawiesza i zużywa sporo RAM, ale nie znam dobrej dla niej alternatywy... Nie chcę instalować rozszerzenia od Avast, sprawdzającego czy mam aktualne programy.
Cosik_ktosik, jako znawca mojego kompa, bo wiele razy go naprawiałeś, proszę wypowiedz się w tym temacie...
Pozdrawiam, Joanna
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wymiana RAM.
odpuść sobie, ten komputer nie jest warty pieniędzy. Jeszcze sporo oberwał. Najpierw spalony zasilacz, potem spalenie grafiki. Nie mogłem go uruchomić po wymianie płyty głównej. Pozbieraj, odłóż trochę i kup sobie nowszą maszynę. 250 płyta, 200 stówy rami 300 procek
- stukot
Wymiana RAM.
To miałabym kupić nowy sprzęt, czy wymienić podzespoły? Oczywiście raczej w dalekiej przyszłości...
-- 24 maja 2015, o 18:02 --
Okazało się, że zużycie RAM jest mniejsze niż myślałam, na ogół nie osiąga nawet 2 GB, a mam go około 3 GB...
Czasem zużycie procesora wynosi sto procent.
Wobec tego nie wymienię RAM, zwłaszcza że mimo mnogości programów do ochrony mój komp sprawnie działa. One są bezkonfliktowe.
Może w dalekiej przyszłości zmodernizuję ten komputer... Nie chcę kupować nowego...
-- 24 maja 2015, o 18:02 --
Okazało się, że zużycie RAM jest mniejsze niż myślałam, na ogół nie osiąga nawet 2 GB, a mam go około 3 GB...
Czasem zużycie procesora wynosi sto procent.
Wobec tego nie wymienię RAM, zwłaszcza że mimo mnogości programów do ochrony mój komp sprawnie działa. One są bezkonfliktowe.
Może w dalekiej przyszłości zmodernizuję ten komputer... Nie chcę kupować nowego...
Pozdrawiam, Joanna
-
- Reklama