Zakup mocniejszej karty graficznej

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Mroczny_Tygrys

Użytkownik

Post16 lip 2014, 11:10

Witam , jako że ostatnio miałem okazję zaopatrzyć się w naprawdę niezły zestaw monitorów niemal za darmo , postanowiłem nie przegapić takiej okazji , także trafił do mnie 1 monitor o rozdzielczości 1440p oraz 2 monitory 4K . Moja karta graficzna z tą konfiguracją sobie radzi całkiem nieźle podczas wykonywania prostych zadań , Lecz gra rozciągnięta na 2 monitory 4K już nie działa płynnie a w bardziej wymagających grach ilość fps spada tak że gra staje się niemożliwa , karta graficzna to GTX 670 4 gb . mój procesor to i7 2600k , mam 8 gb ram 1333 mhz . Płyta główna to H61M-S2-B3 , czy jeśli wymienię samą kartę graficzną na lepszą ( budżet to 1500 zł na chwilę obecną ) i to wystarczy do płynnej obsługi gier w 8k ? , czasami męczę też komputer jakimś prostym renderingiem głównie programem vegas pro . Lecz nie zależy mi na szybkim renderingu gdyż po prostu mam na wszystko czas . Jeśli byście mi polecili coś mocniejszego i droższego też nie ma problemu , nie muszę kupować od razu , mogę poczekać kilka miesięcy i po oszczędzać na coś ( Tutaj zastanawiam się czy nie zbierać na najnowsze zabawki ale płyta główna nie jest najlepsza więc nie wiem czy to ma sens .

cała przestrzeń robocza pulpitu jest teraz niesamowita . wygląda to właśnie tak :
Obrazek

jak widać karta graficzna jest stosunkowo ciepła nie podkręcana , działa na fabrycznych taktowaniach , a przynajmniej na takich jakich ją dostałem bo kupiłem już używaną .

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post16 lip 2014, 13:36

Fajnie to wygląda :)

Mroczny_Tygrys pisze:gra rozciągnięta na 2 monitory 4K już nie działa płynnie a w bardziej wymagających grach ilość fps spada tak że gra staje się niemożliwa

Obecna generacja kart graficznych ma problemy z płynnym wyświetlaniem obrazu w najnowszych grach nawet na jednym monitorze 4K, a co dopiero na dwóch. Może połączenie dwóch GTX 780 dało by "zadowalające" wyniki. Ale z jedną kartą w tym przedziale cenowym nie pograsz płynnie w tej konfiguracji monitorów. Jednakże zmiana karty jak najbardziej jest tu pożądana w tym przedziale cenowym szukał bym GTX 780.

P.S. Muszę cię zmartwić, nie masz rozdzielczości 8K ;)
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
Mroczny_Tygrys

Użytkownik

Post16 lip 2014, 17:26

można kupić GTX 780 za 1300 zł , ale czy zasilacz Deus m1 temu podoła ? czy może lepiej najpierw go wymienić na coś innego ?

ps : tak racja to nie jest 8k :) tylko mi się tak jakoś napisało po skojarzeniach :) powinno być 4K + 4k + 1440p XD

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post16 lip 2014, 23:28

Mroczny_Tygrys pisze:ale czy zasilacz Deus m1 temu podoła ?

550W czy 650W?

650W podoła.
550W teoretycznie też powinien dać sobie radę, jak masz mocno wykręconego procka, gdy podkręcisz jeszcze do tego kartę to już poważnie bym się zastanawiał nad jego wymianą.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post16 lip 2014, 23:35

LupeR pisze:550W teoretycznie też powinien dać sobie radę, jak masz mocno wykręconego procka, gdy podkręcisz jeszcze do tego kartę to już poważnie bym się zastanawiał nad jego wymianą.

Da rade, na lini 12 v ma 516W.
gtx 780 pobiera jakos z 250 procek z 95 plus reszta.

Awatar użytkownika
Mroczny_Tygrys

Użytkownik

Post17 lip 2014, 12:08

okej , GTX 780 zamówiony :) , następnie wymienię zasilacz i zacznę zbierać na dobrą płytę główną pozwalającą na sli , tylko dlaczego wszędzie pisze że sli dostarcza więcej problemów niż pożytku ? i jakie to problemy ? bawił się ktoś w SLI i czy może coś na ten temat powiedzieć ?

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”