Zamarłe dyski z laptopów HP...
-
Witam.
Mój problem polega na tym iż z moich dwóch laptopów dyski siadły. Oba laptopy są firmy HP. Oba dyski mają inny problem.
Pierwszy dysk siadł z powodu SMART. Drugi zaś ma jakieś problemy (DRDY)?
W pierwszym niby idzie odpalić komputer i korzystać z niego, jednak ostrzeżenia SMART nie można chyba ignorować...
Drugi dysk dziwnie się zachowuje, mianowicie np. zainstaluję system (jakikolwiek) podziała trochę ino bardzo wolno. Po którymś włączeniu komputera są problemy. Windows 7 włącza automatyczne naprawianie jednak nic to nie daje. W Linuksach są po prostu błędy...
Czy istnieje jakiś sposób by przynajmniej jeden dysk naprawić? Nie mam żadnej matrycy poza Stacjonarnym komputerem oraz netbookiem. Ponad to wczoraj zakupiłem zewnętrzny dysk z nadzieją iż po wgraniu systemu będzie można go normalnie odpalić z ów dysku. Nadzieja matką głupich. Nie da rady...
Proszę o jakieś porady oraz pomoc.
Pozdrawiam.
Mój problem polega na tym iż z moich dwóch laptopów dyski siadły. Oba laptopy są firmy HP. Oba dyski mają inny problem.
Pierwszy dysk siadł z powodu SMART. Drugi zaś ma jakieś problemy (DRDY)?
W pierwszym niby idzie odpalić komputer i korzystać z niego, jednak ostrzeżenia SMART nie można chyba ignorować...
Drugi dysk dziwnie się zachowuje, mianowicie np. zainstaluję system (jakikolwiek) podziała trochę ino bardzo wolno. Po którymś włączeniu komputera są problemy. Windows 7 włącza automatyczne naprawianie jednak nic to nie daje. W Linuksach są po prostu błędy...
Czy istnieje jakiś sposób by przynajmniej jeden dysk naprawić? Nie mam żadnej matrycy poza Stacjonarnym komputerem oraz netbookiem. Ponad to wczoraj zakupiłem zewnętrzny dysk z nadzieją iż po wgraniu systemu będzie można go normalnie odpalić z ów dysku. Nadzieja matką głupich. Nie da rady...
Proszę o jakieś porady oraz pomoc.
Pozdrawiam.
- stilio
Bez dodatkowych informacji z Twojej strony o stanie dysku raczej nikt na to pytanie w 100% niej jest w stanie odpowiedzieć czy da się uratować dyski. Wszystkie objawy które opisujesz świadczą o uszkodzeniu czego dokładnie to nie wiadomo, ponieważ za mało informacji mamy. Sam wspominasz o smarcie, wypadałoby choćby ich odczyty dać na forum.
-
Powiedz, jakie informacje Cię interesują i jakie pomogą. Ja ekspertem nie jestem, nie wiem co może się przydać a co nie. Wtedy łatwiej było by mi w Google znaleźć niż pytać na forum. 

- mint1991
- Kontaktowanie:
Podaj odczyt SMART zgodnie z poradnikiem => Analiza SMART (S.M.A.R.T) dysku twardego.
-
Kod: Zaznacz cały
HD Tune Pro: ST9120822AS Health
ID Current Worst ThresholdData Status
(01) Raw Read Error Rate 105 85 6 7891154 ok
(03) Spin Up Time 99 99 0 0 ok
(04) Start/Stop Count 98 98 20 2054 ok
(05) Reallocated Sector Count 1 1 36 9430 Failed
(07) Seek Error Rate 81 60 30 329189641 ok
(09) Power On Hours Count 93 93 0 6354 ok
(0A) Spin Retry Count 100 100 34 0 ok
(0C) Power Cycle Count 98 98 20 2392 ok
(B8) End To End Error Detection 100 253 0 0 ok
(BB) Reported Uncorrectable Errors 1 1 0 3861 ok
(BC) Command Timeout 100 97 45 65546 ok
(BD) (unknown attribute) 94 94 0 6 ok
(BE) Airflow Temperature 45 32 0 974979127 ok
(C0) Unsafe Shutdown Count 100 100 0 1829 ok
(C1) Load Cycle Count 39 39 0 123490 ok
(C2) Temperature 55 68 0 55 ok
(C3) Hardware ECC Recovered 64 58 0 29124090 ok
(C5) Current Pending Sector 59 1 0 853 warning
(C6) Offline Uncorrectable 59 1 0 853 ok
(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 0 ok
(C8) Write Error Rate 100 253 0 0 ok
(CA) Data Address Marker errors 100 253 0 0 ok
Health Status : warning
Z analizy SMART programem HD Tune.
- stilio
(05) Reallocated Sector Count 1 1 36 9430 Failed
Odczytaj jeszcze raz SMART w innym programie, MHDD lub Victoria dla Windows żeby potwierdzić odczyt. Wątpię żeby to był błąd odczytu ale dla pewności trzeba wykonać. Jak będą podobne wartości to dysk do wyrzucenia.
-
Są podobne wartości niestety. Można coś poradzić na drugi dysk? Dać te same dane?
-- 14 lip 2010, 12:49 --
Diagnostyka dysku drugiego. Nie ma żadnych nie udanych operacji aczkolwiek są ostrzeżenia. Na pewno da się je naprawić prawda?
-- 14 lip 2010, 12:49 --
Kod: Zaznacz cały
HD Tune Pro: WDC WD1600BEVT-60ZCT1 Health
ID Current Worst ThresholdData Status
(01) Raw Read Error Rate 166 166 51 139806 ok
(03) Spin Up Time 186 185 21 1683 ok
(04) Start/Stop Count 100 100 0 574 ok
(05) Reallocated Sector Count 200 200 140 0 ok
(07) Seek Error Rate 200 200 51 0 ok
(09) Power On Hours Count 94 94 0 4572 ok
(0A) Spin Retry Count 100 100 51 1 warning
(0B) Calibration Retry Count 100 100 0 0 ok
(0C) Power Cycle Count 100 100 0 563 ok
(BB) Reported Uncorrectable Errors 1 1 0 26174 ok
(BC) Command Timeout 99 88 0 65556 ok
(BE) Airflow Temperature 35 19 40 65 ok
(C0) Unsafe Shutdown Count 200 200 0 103 ok
(C1) Load Cycle Count 173 173 0 81670 ok
(C2) Temperature 82 66 0 65 ok
(C4) Reallocated Event Count 200 200 0 0 ok
(C5) Current Pending Sector 161 146 0 1038 warning
(C6) Offline Uncorrectable 100 253 0 0 ok
(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 0 ok
(C8) Write Error Rate 100 253 51 0 ok
Health Status : warning
Diagnostyka dysku drugiego. Nie ma żadnych nie udanych operacji aczkolwiek są ostrzeżenia. Na pewno da się je naprawić prawda?
- rokko
- Kontaktowanie:
Drugi dysk jest do uratowania, są oczekujące na realokację badsektory. Zerowanie + remap powinno poradzić sobie z tym problemem.
Po wszystkim dokonaj ponownego odczytu SMART.
Co do Spin Retry Count, wartością rzędu "1" nie przejmowałbym się, jeżeli tylko w przyszłości nie dojdzie do ponownego wystąpienia problemu z rozruchem talerzy.
Po wszystkim dokonaj ponownego odczytu SMART.
Co do Spin Retry Count, wartością rzędu "1" nie przejmowałbym się, jeżeli tylko w przyszłości nie dojdzie do ponownego wystąpienia problemu z rozruchem talerzy.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
Mógłbyś mi polecić jakiś program do ów czynności? Zależy mi na tym by naprawa odbyła się płynnie, szybko i bez błędnie.
- rokko
- Kontaktowanie:
Dobry i sprawdzony MHDD, instrukcja zerowania i remapowania jest też na forum => http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/zerowanie-oraz-remap-bad-sektorow-dysku-programem-mhdd-t665.html
-
Pracuję właśnie z MHDD, erase przeszło ładnie, szybko i prawidłowo. Teraz jestem na etapie remap, no i napotkałem coś niepokojącego. Wystąpił czerwony znaczek X, w legendzie jest "X UNC : 1", na tym bloku chyba stanęło. Dość długo nic się nie robi... Co można na to poradzić?
- rokko
- Kontaktowanie:
Dziwne, powinno go oznaczyć i przejść dalej, no cóż, kilka wyjść widzę tutaj:
1) Odczytać sektor w którym zatrzymało się skanowanie, później ponowić całą procedurę z tym że podać od którego sektora ma się zacząć zerowanie. Z tego co pamiętam MHDD posiada taką funkcję. O konkretach nie będę pisał ponieważ zwyczajnie nie pamiętam dokładnie co i jak. Musiałbym uruchomić MHDD a nie mam takiej możliwości w tej chwili. Przeczytaj dokumentację, powinno dokładnie pisać o uruchamianiu skanowania od konkretnego sektora.
2) Możesz przepiąć ten dysk pod inny komputer i ponowić zerowanie+remap w MHDD.
3) Ewentualnie zerowania i/lub remapu możesz dokonać w Victorii dla Windows. W programie wpierw wybierasz właściwy dysk twardy, później zakładka Tests, zaznacz Remap, możesz tez ustalić od którego sektora ma się rozpocząć operacja (Start LBA:End LBA), po wskazaniu odpowiadających Tobie opcji klikasz Start. Przed użyciem zaawansowanych opcji programu też proponuje poczytać dokumentację programu.
1) Odczytać sektor w którym zatrzymało się skanowanie, później ponowić całą procedurę z tym że podać od którego sektora ma się zacząć zerowanie. Z tego co pamiętam MHDD posiada taką funkcję. O konkretach nie będę pisał ponieważ zwyczajnie nie pamiętam dokładnie co i jak. Musiałbym uruchomić MHDD a nie mam takiej możliwości w tej chwili. Przeczytaj dokumentację, powinno dokładnie pisać o uruchamianiu skanowania od konkretnego sektora.
2) Możesz przepiąć ten dysk pod inny komputer i ponowić zerowanie+remap w MHDD.
3) Ewentualnie zerowania i/lub remapu możesz dokonać w Victorii dla Windows. W programie wpierw wybierasz właściwy dysk twardy, później zakładka Tests, zaznacz Remap, możesz tez ustalić od którego sektora ma się rozpocząć operacja (Start LBA:End LBA), po wskazaniu odpowiadających Tobie opcji klikasz Start. Przed użyciem zaawansowanych opcji programu też proponuje poczytać dokumentację programu.
-
1. Podejrzewam iż w MHDD podczas Remapowania nie można wybrać sektora. Ta możliwość pojawia się podczas komendy ERASE.
2. To raczej nie wiele może zdziałać, mogę spróbować ale dysk to dysk i reszta sprzętu chyba dużo do tego nie ma.
3. Victoria, chętnie spróbuję jutro z samego rana, dziś na noc ponownie nastawiłem ERASE po czym nastawię Remapowanie.
Jak na razie dzięki, napiszę ponownie jeśli będą dalej różnego rodzaju komplikacje...
-- 16 lip 2010, 17:04 --
Tak więc, udało mi się programem MHDD zakończyć Remaping. Wiele prób to zajęło ale jakoś doszło do końca.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tak więc czy to już koniec naprawiania czy coś jeszcze mnie czeka do roboty?
2. To raczej nie wiele może zdziałać, mogę spróbować ale dysk to dysk i reszta sprzętu chyba dużo do tego nie ma.
3. Victoria, chętnie spróbuję jutro z samego rana, dziś na noc ponownie nastawiłem ERASE po czym nastawię Remapowanie.
Jak na razie dzięki, napiszę ponownie jeśli będą dalej różnego rodzaju komplikacje...
-- 16 lip 2010, 17:04 --
Tak więc, udało mi się programem MHDD zakończyć Remaping. Wiele prób to zajęło ale jakoś doszło do końca.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tak więc czy to już koniec naprawiania czy coś jeszcze mnie czeka do roboty?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Są wolne sektory, które niestety w najbliższej przyszłości mogą zamienić się w bad sektory.
-- Pt, 16 lip 2010, 20:37 --
I ogólnie raczej ten dysk ma olbrzymie problemy z powierzchnią.
-- Pt, 16 lip 2010, 20:37 --
I ogólnie raczej ten dysk ma olbrzymie problemy z powierzchnią.
-
Tak więc dysk definitywnie do wyrzucenia?
-
- Reklama