Zamoczony i zamrożony pendrive - co zrobić ?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post06 lut 2010, 22:54

Witam
Dzisiaj przez przypadek/nieuwagę uprałem sobie spodnie w zwykłej pralce ( pranie, płukanie , wirowanie), a następnie wyniosłem je na pole gdzie było około - 5 C. Tam poleżały 2 h i ocknąłem się , że w kieszeni znajduje się wcześniej
nie wyjęty pendrive kingston 8gb ( biały).
Wziąłem go do domu i ogrzałem dość szybko - tzn wziąłem suszarkę i po 10 min zacząłem go suszyć - ale delikatnie - tzn z daleka tak by nie dawać mu szoku termicznego. Dopiero potem dowiedziałem się , że odmarzanie i wysuszanie powinno odbywać się stopniowo i powoli. Obecnie od kilku godzin zawieszony jest z tyłu komputera w okolicach wiatraka od zasilacza. Nie jest tam temperatura zbyt wysoka a i wiaterek jest - więc się suszy.
Nie rozbierałem go bo jest chyba klejony i dość mały, a znając życie zanim bym go "otworzył" już obudowa była by jak po przejściu trąby powietrznej :)
Jakie macie porady w takich sytuacjach ? I ile go suszyć i w jakiej temp max ?
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 lut 2010, 23:39

Jeżeli to był zwykły Kingston, plastikowy, klejony, to nie jest on wodoszczelny. I w takim razie istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że do środka wdarła się woda i wszelkie związane substancje w niej zawarte. Co gorsze pendrive był narażony na intensywne działanie sił, przez co mógł zostać uszkodzony mechanicznie. Dodatkowo niska temperatura "suszenia" a jak wiadomo woda zamarzając zwiększa objętość czyli dodatkowy powód do zmartwień, iż urządzenie nieodwracalnie zostało uszkodzone. Będziesz miał niezły fart jak pendrive przeżyje to.

Suszenie normalne w temp pokojowej 15-25^C bez udziału urządzeń grzewczych. Pendrive samoczynnie powinien po pewnym czasie wyschnąć. Oczywiście to ci nie da 100% pewności, iż pod kopułką ;) nie będzie wody. Z drugiej strony wystawienie pendrive na działanie silnego promieniowania cieplnego może go skutecznie uszkodzić.

Pendrive podłączaj do portu tylko wtedy, gdy będziesz miał 100% przekonanie że jest suchy. Po włozeniu klucza do portu sprawdź diodę aktywności, jak mrugnie i zasygnalizuje gotowość pendrive to jest nadzieja.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post07 lut 2010, 11:40

Suszę go dalej nad grzejnikiem - na bezpiecznej odległości w temp około 30 C .
Obrazek

:D :P
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 lut 2010, 11:46

Tylko go nie usmaż ;)
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Areecki

VIP

Post07 lut 2010, 15:53

Pendrive działa - po jakiś 15 h suszenia włożyłem go do kompa.
Działa wyśmienicie
Wszystkie dane zachowane , mp3 nie przycinają się film działa płynnie
King of Kingston
Pozdrawiam.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”