Zasilacz 20-pin,a płyta główna 24-pin.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
dorumia

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2012, 10:15

Witam.Czy istniałaby możliwość(oczywiście,o ile faktycznie to nie zasilacz był problem w poprzedniej płycie głównej)podłączenia zasilacza 20-pinowego do płyty z 24-pinowym złączem?Ponieważ znalazłem jedną płytę główną,która wydała mi się dość interesująca.Posiada procesor DualCore Intel Pentium D915,65 nm,Presler,socket LGA775 i z tego co widzę,ma 2.4 GhZ taktowanie.Ewentualnie mógłbym kupić samą płytę główną i poczekać,aż dozbieram pieniądze na pozostałe komponenty do niej(btw.czy do sprawdzenia,czy działa wystarczy tylko zasilacz i płyta główna,czy musi coś jeszcze być?).Bo tak jakby bios się pokazał,to by było wiadomo,że sprawna,ale nie wiem,co wystarczy do niego(dysku na pewno nie potrzeba,ale karta graficzna jakaś musi być[chyba,że ma zintegrowaną]).
Laptop:
Intel core i3-3110m 2.4 x64
4 gb ram
Intel HD 4000/Geforce 710M
Windows 8

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 wrz 2012, 10:28

dorumia pisze:Czy istniałaby możliwość(oczywiście,o ile faktycznie to nie zasilacz był problem w poprzedniej płycie głównej)podłączenia zasilacza 20-pinowego do płyty z 24-pinowym złączem?

Jest taka możliwość.
Możesz zastosować przeplotkę ATX24-PIN => ATX20-PIN => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W wielu przypadkach i bez zastosowania takiej przeplotki możliwe jest normalne działanie komputera.
Po prostu podłączasz wtyczkę ATX20-PIN do gniazda 24-PIN, choć 100% gwarancji, że to zadziała nie ma.

Zwróć uwagę czy płyta nie wymaga podłączenia wtyczki dodatkowego zasilania ATX12V 4-PIN koło procesora, a jeżeli posiada, top upewnij się czy Twój zasilacz posiada taką wtyczkę, bo jej podłączenie jest obowiązkowe.

dorumia pisze:DualCore Intel Pentium D915,65 nm,Presler,socket LGA775 i z tego co widzę,ma 2.4 GhZ taktowanie.

Pentium D915 ma taktowanie 2,8GHz.

dorumia pisze:Ewentualnie mógłbym kupić samą płytę główną i poczekać,aż dozbieram pieniądze na pozostałe komponenty do niej(btw.czy do sprawdzenia,czy działa wystarczy tylko zasilacz i płyta główna,czy musi coś jeszcze być?).Bo tak jakby bios się pokazał,to by było wiadomo,że sprawna,ale nie wiem,co wystarczy do niego(dysku na pewno nie potrzeba,ale karta graficzna jakaś musi być[chyba,że ma zintegrowaną]).

Aby został wyświetlony ekran POST do płyty głównej musi być włożono procesor, pamięć RAM oraz karta graficzna. Niewymagany jest dysk twardy oraz napęd optyczny.

Bez tych podzespołów komputera nie uruchomisz.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”