Zasilacz nie działa po zmianie wentylatora

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
milosz1996

Użytkownik

Post20 cze 2012, 16:47

Ostatnio postanowiłem sobie wymienić wiatraczek w zasilaczu ponieważ oryginalny strasznie hałasował. Aby dokonać wymiany po prostu odciąłem kable zasilające od starego i przyczepiłem je do nowego (AAB 80mm slim). Niestety po skręceniu wszystkiego zasilacz nie działał. Potem przylutowałem stary wentylator na miejsce ale mimo to zasilacz nie działa. Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 cze 2012, 17:23

milosz1996 pisze: Aby dokonać wymiany po prostu odciąłem kable zasilające od starego i przyczepiłem je do nowego

Przeciąłeś obydwa przewody równocześnie ?
Jeżeli tak, to zapewne zrobiłeś zwarcie.
Każdy przewód powinieneś przeciąć z osobna, a przed tym powinieneś rozładować energię z zasilacza poprzez włączenie przycisku Power w obudowie komputera przy odłączonym zasilaniu.

Spróbuj awaryjnie uruchomić zasilacz:
Podłącz do wtyczki MOLEX lub SATA napęd optyczny, aby zasilacz miał jakiekolwiek obciążenie.
Zewrzyj spinaczem piny zielony i czarny we wtyczce ATX, tak aby ten stabilnie był osadzony na stałe.
Podłącz zasilacz do sieci.

Jaki to w ogóle zasilacz ?

milosz1996

Użytkownik

Post20 cze 2012, 17:54

Zasilacz to Deer DR-C350ATX. Kabelki przecinałem przy odłączonym zasilaniu więc nie było zwarcia. Tryb awaryjny zadziałał :jupi: , wielkie dzięki. Tylko co to oznacza i co mam zrobić dalej?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 cze 2012, 18:11

milosz1996 pisze:Kabelki przecinałem przy odłączonym zasilaniu więc nie było zwarcia

Jeżeli w transformatorze zasilacza zgromadzona była energia mogło dojść do zwarcia, jeżeli przeciąłeś obydwa przewody jednocześnie, nawet jeżeli zasilacz odłączony był od sieci.

milosz1996 pisze:Tylko co to oznacza i co mam zrobić dalej?

Teraz spróbuj podłączyć go standardowo do komputera. Być może teraz zadziała.
Możliwe, że zadziałało zabezpieczenie termiczne w momencie zwarcia. Po obniżeniu temperatury zasilacz może znów działać, jeżeli nie doszło do jego uszkodzenia.

milosz1996

Użytkownik

Post20 cze 2012, 18:25

Teraz spróbuj podłączyć go standardowo do komputera. Być może teraz zadziała.
Możliwe, że zadziałało zabezpieczenie termiczne w momencie zwarcia. Po obniżeniu temperatury zasilacz może znów działać, jeżeli nie doszło do jego uszkodzenia.

Nadal nie działa. Raczej nic się nie spaliło ponieważ raczej byłoby coś czuć...

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 cze 2012, 18:41

W ogóle nie działają wentylatory na procesorze CPU, kracie graficzne itp ?
Żadnych oznak życia ?

Wygląda mi to na awarię zasilacza, który przy praktycznie zerowym obciążeniu (sam napęd) działa, ale już całego systemu nie udźwignie.

Posiadasz miernik elektroniczny (multimetr) ?
Jeżeli tak sprawdź czy jest napięcie na liniach:
=> +3,3V (przewód pomarańczowy + czarny) => wtyczka ATX
=> +5V (przewód czerwony + czarny) => wtyczka MOLEX
=> +12V (przewód żółty + czarny) => wtyczka MOLEX
Miernik ustawiasz pokrętłem na pomiar prądu stałego (DC - direct current) na wartość 20A.

Jeżeli nie posiadasz miernika na ten moment pozostaje Ci chyba sprawdzenie komputera na innym zasilaczu.

-- 20 cze 2012 18:41 --

P.S.
Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić czy komputer uruchomi się z odłączonym dyskiem twardym, napędem optycznym i kartą graficzną.
Sprzęt powinien ruszyć, a BIOS powinien informować dźwiękiem o braku karty graficznej.

milosz1996

Użytkownik

Post20 cze 2012, 18:47

Wszystko jest ok, ale tylko ze zworką na zielonym. Bez niej od razu wyłącza się wiatraczek w zasilaczu a po ponownym włożeniu zworki znów się włącza. Bez zworki nie ma napięć.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 cze 2012, 18:56

milosz1996 pisze:Bez zworki nie ma napięć.

Nie będzie napięć, bo w tym momencie zasilacz nie jest włączony.
Napięcia możesz mierzyć wtedy, gdy zwarte są piny zielony i czarny i jeżeli w ogóle posiadasz miernik.
Bez miernika pozostaje Ci tylko sprawdzenie tego, co już napisałem wcześniej:

Jeżeli nie posiadasz miernika na ten moment pozostaje Ci chyba sprawdzenie komputera na innym zasilaczu.

P.S.
Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić czy komputer uruchomi się z odłączonym dyskiem twardym, napędem optycznym i kartą graficzną.
Sprzęt powinien ruszyć, a BIOS powinien informować dźwiękiem o braku karty graficznej.

milosz1996

Użytkownik

Post20 cze 2012, 19:19

Miernik mam i jak mówiłem wszystkie napięcia są w 100% ok.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 cze 2012, 19:30

A próbowałeś uruchomić komputer bez podłączonej do płyty głównej karty graficznej, dysku i napędu ?
Jaką posiadasz płytę główną ? Wtyczka ATX12V 4-PIN jest wymagana ? Podłączasz ją ?

Pożycz od kolegi zasilacz lub zaproś kolegę do domu.
Jeżeli na innym zasilaczu komputer się uruchomi, to prawdopodobne, że niestety Twój zasilacz jest żywym trupem.

milosz1996

Użytkownik

Post20 cze 2012, 19:37

Wcześniej zasilacz działał bez problemu. Nie można po prostu na stałe połączyć zielonego do masy i potem używać normalnie?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 cze 2012, 19:50

milosz1996 pisze:Nie można po prostu na stałe połączyć zielonego do masy i potem używać normalnie?

Sprawdź czy pin w gnieździe ATX w płycie głównej odpowiadający pinowi zielonemu we wtyczce nie jest uszkodzony.
Jeżeli pin wygląda w porządku, to nie musisz kombinować z dodatkowym zwieraniem pinów, bo samo gniazdo to robi, tylko zasilacz się nie uruchamia.

Jaką posiadasz płytę główną ?
Czy przypadkiem nie odłączałeś przewodów obudowy (przycisk Power, Reset, dioda pracy dysku, dioda Power) od płyty głównej przy demontażu zasilacza ?
Być może błędnie podłączyłeś te przewody z powrotem do płyty, przez to przycisk Power na obudowie jest nieaktywny i dlatego komputer się nie załącza ?

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”