Zasilacz nie działa po zmianie wentylatora
-
Ostatnio postanowiłem sobie wymienić wiatraczek w zasilaczu ponieważ oryginalny strasznie hałasował. Aby dokonać wymiany po prostu odciąłem kable zasilające od starego i przyczepiłem je do nowego (AAB 80mm slim). Niestety po skręceniu wszystkiego zasilacz nie działał. Potem przylutowałem stary wentylator na miejsce ale mimo to zasilacz nie działa. Bardzo proszę o pomoc.
- seba86mu
milosz1996 pisze: Aby dokonać wymiany po prostu odciąłem kable zasilające od starego i przyczepiłem je do nowego
Przeciąłeś obydwa przewody równocześnie ?
Jeżeli tak, to zapewne zrobiłeś zwarcie.
Każdy przewód powinieneś przeciąć z osobna, a przed tym powinieneś rozładować energię z zasilacza poprzez włączenie przycisku Power w obudowie komputera przy odłączonym zasilaniu.
Spróbuj awaryjnie uruchomić zasilacz:
Podłącz do wtyczki MOLEX lub SATA napęd optyczny, aby zasilacz miał jakiekolwiek obciążenie.
Zewrzyj spinaczem piny zielony i czarny we wtyczce ATX, tak aby ten stabilnie był osadzony na stałe.
Podłącz zasilacz do sieci.
Jaki to w ogóle zasilacz ?
-
Zasilacz to Deer DR-C350ATX. Kabelki przecinałem przy odłączonym zasilaniu więc nie było zwarcia. Tryb awaryjny zadziałał
, wielkie dzięki. Tylko co to oznacza i co mam zrobić dalej?

- seba86mu
milosz1996 pisze:Kabelki przecinałem przy odłączonym zasilaniu więc nie było zwarcia
Jeżeli w transformatorze zasilacza zgromadzona była energia mogło dojść do zwarcia, jeżeli przeciąłeś obydwa przewody jednocześnie, nawet jeżeli zasilacz odłączony był od sieci.
milosz1996 pisze:Tylko co to oznacza i co mam zrobić dalej?
Teraz spróbuj podłączyć go standardowo do komputera. Być może teraz zadziała.
Możliwe, że zadziałało zabezpieczenie termiczne w momencie zwarcia. Po obniżeniu temperatury zasilacz może znów działać, jeżeli nie doszło do jego uszkodzenia.
-
Teraz spróbuj podłączyć go standardowo do komputera. Być może teraz zadziała.
Możliwe, że zadziałało zabezpieczenie termiczne w momencie zwarcia. Po obniżeniu temperatury zasilacz może znów działać, jeżeli nie doszło do jego uszkodzenia.
Nadal nie działa. Raczej nic się nie spaliło ponieważ raczej byłoby coś czuć...
- seba86mu
W ogóle nie działają wentylatory na procesorze CPU, kracie graficzne itp ?
Żadnych oznak życia ?
Wygląda mi to na awarię zasilacza, który przy praktycznie zerowym obciążeniu (sam napęd) działa, ale już całego systemu nie udźwignie.
Posiadasz miernik elektroniczny (multimetr) ?
Jeżeli tak sprawdź czy jest napięcie na liniach:
=> +3,3V (przewód pomarańczowy + czarny) => wtyczka ATX
=> +5V (przewód czerwony + czarny) => wtyczka MOLEX
=> +12V (przewód żółty + czarny) => wtyczka MOLEX
Miernik ustawiasz pokrętłem na pomiar prądu stałego (DC - direct current) na wartość 20A.
Jeżeli nie posiadasz miernika na ten moment pozostaje Ci chyba sprawdzenie komputera na innym zasilaczu.
-- 20 cze 2012 18:41 --
P.S.
Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić czy komputer uruchomi się z odłączonym dyskiem twardym, napędem optycznym i kartą graficzną.
Sprzęt powinien ruszyć, a BIOS powinien informować dźwiękiem o braku karty graficznej.
Żadnych oznak życia ?
Wygląda mi to na awarię zasilacza, który przy praktycznie zerowym obciążeniu (sam napęd) działa, ale już całego systemu nie udźwignie.
Posiadasz miernik elektroniczny (multimetr) ?
Jeżeli tak sprawdź czy jest napięcie na liniach:
=> +3,3V (przewód pomarańczowy + czarny) => wtyczka ATX
=> +5V (przewód czerwony + czarny) => wtyczka MOLEX
=> +12V (przewód żółty + czarny) => wtyczka MOLEX
Miernik ustawiasz pokrętłem na pomiar prądu stałego (DC - direct current) na wartość 20A.
Jeżeli nie posiadasz miernika na ten moment pozostaje Ci chyba sprawdzenie komputera na innym zasilaczu.
-- 20 cze 2012 18:41 --
P.S.
Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić czy komputer uruchomi się z odłączonym dyskiem twardym, napędem optycznym i kartą graficzną.
Sprzęt powinien ruszyć, a BIOS powinien informować dźwiękiem o braku karty graficznej.
-
Wszystko jest ok, ale tylko ze zworką na zielonym. Bez niej od razu wyłącza się wiatraczek w zasilaczu a po ponownym włożeniu zworki znów się włącza. Bez zworki nie ma napięć.
- seba86mu
milosz1996 pisze:Bez zworki nie ma napięć.
Nie będzie napięć, bo w tym momencie zasilacz nie jest włączony.
Napięcia możesz mierzyć wtedy, gdy zwarte są piny zielony i czarny i jeżeli w ogóle posiadasz miernik.
Bez miernika pozostaje Ci tylko sprawdzenie tego, co już napisałem wcześniej:
P.S.
-
Miernik mam i jak mówiłem wszystkie napięcia są w 100% ok.
- seba86mu
A próbowałeś uruchomić komputer bez podłączonej do płyty głównej karty graficznej, dysku i napędu ?
Jaką posiadasz płytę główną ? Wtyczka ATX12V 4-PIN jest wymagana ? Podłączasz ją ?
Pożycz od kolegi zasilacz lub zaproś kolegę do domu.
Jeżeli na innym zasilaczu komputer się uruchomi, to prawdopodobne, że niestety Twój zasilacz jest żywym trupem.
Jaką posiadasz płytę główną ? Wtyczka ATX12V 4-PIN jest wymagana ? Podłączasz ją ?
Pożycz od kolegi zasilacz lub zaproś kolegę do domu.
Jeżeli na innym zasilaczu komputer się uruchomi, to prawdopodobne, że niestety Twój zasilacz jest żywym trupem.
-
Wcześniej zasilacz działał bez problemu. Nie można po prostu na stałe połączyć zielonego do masy i potem używać normalnie?
- seba86mu
milosz1996 pisze:Nie można po prostu na stałe połączyć zielonego do masy i potem używać normalnie?
Sprawdź czy pin w gnieździe ATX w płycie głównej odpowiadający pinowi zielonemu we wtyczce nie jest uszkodzony.
Jeżeli pin wygląda w porządku, to nie musisz kombinować z dodatkowym zwieraniem pinów, bo samo gniazdo to robi, tylko zasilacz się nie uruchamia.
Jaką posiadasz płytę główną ?
Czy przypadkiem nie odłączałeś przewodów obudowy (przycisk Power, Reset, dioda pracy dysku, dioda Power) od płyty głównej przy demontażu zasilacza ?
Być może błędnie podłączyłeś te przewody z powrotem do płyty, przez to przycisk Power na obudowie jest nieaktywny i dlatego komputer się nie załącza ?
-
- Reklama