Zastosowanie komputera : gry, multimedia
Maksymalna kwota : 4000, +/- 300 zł
Których części potrzebuję : skrzynka
Czy będę podkręcać sprzęt? : oczywiście
Rozdzielczość mojego monitora : 2048x1152
Specjalne wymagania : ------
Części z poprzedniego komputera : ------
Własna propozycja zestawu : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Inne :
Witam. Komputer będzie przeznaczony do gier, multimediów i przeglądania internetu, czyli na pewno będzie wiele procesów otwartych jednocześnie.
Co do gier, to nie muszę grać na Ultra ustawieniach w najnowsze gry, ważne, żeby te wysokie ustawienia były komfortowe do grania przez następne 2 lata.
Jeszcze chciałbym zadać kilka pytań.
1. Czy jest dużo różnica w wydajności pomiędzy GTX 660, 670? i czy 680 zmiata te poprzednie, albo inaczej czy opłaca się wydać 600 zł więcej na tą 680?
2. Czy opłaca się kupić teraz 16 GB pamięci, czy może 8GB i dokupić później następne 8GB?
3. Czy jest duża różnica pomiędzy, niby tylko 60 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , a Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Kupić Windows 8 czy 7?
5. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników vs Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , 100 zł więcej i kolejne pytanie, warto?
Zestaw dla gracza [4000 zł]
- seba86mu
Rafi66 pisze:Własna propozycja zestawu : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zestaw w porządku, do tego jeszcze jakaś obudowa, np.:
SilentiumPC Gladius M40 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Rafi66 pisze:1. Czy jest dużo różnica w wydajności pomiędzy GTX 660, 670? i czy 680 zmiata te poprzednie, albo inaczej czy opłaca się wydać 600 zł więcej na tą 680?
Dlaczego pytasz o te karty skoro wybrałeś GTX770, a ta jest wydajniejsza od GTX680.
Rafi66 pisze:2. Czy opłaca się kupić teraz 16 GB pamięci, czy może 8GB i dokupić później następne 8GB?
Do gier i multimediów 8GB to na tą chwilę za dużo, choć powoli ta ilość RAM zaczyna stawać się standardem.
Pomiędzy 8GB a 16GB nie zauważyłbyś naprawdę żadnej różnicy, więc zakup 16GB teraz jest nieopłacalny.
Rafi66 pisze:3. Czy jest duża różnica pomiędzy, niby tylko 60 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 9k-502513/ , a Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 01-576837/
Pomiędzy obydwoma zestawami nie zauważyłbyś żadnej różnicy.
Rafi66 pisze:4. Kupić Windows 8 czy 7?
Kwestia gustu. Osobiście brałbym Windows 7.
Rafi66 pisze:5. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... e4-583114/ vs Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... ll-581869/ , 100 zł więcej i kolejne pytanie, warto?
Na tańszej płycie MSI Z87-G43 wyciśniesz z procesora i5-4670K wszystkie soki, więc wybór ASRock Z87 EXTREME4 jest niepotrzebny.
-
Rafi66 pisze:1. Czy jest dużo różnica w wydajności pomiędzy GTX 660, 670? i czy 680 zmiata te poprzednie, albo inaczej czy opłaca się wydać 600 zł więcej na tą 680?
Dlaczego pytasz o te karty skoro wybrałeś GTX770, a ta jest wydajniejsza od GTX680.
Chodziło mi oczywiście o 760, 770, 780
-- 03 gru 2013, 23:19 --
Dobra, podsumowałem wszystkie posty, poszukałem jakiś informacji odnoście różnych części i zestaw wygląda mniej więcej tak:
Płyta główna: ??
Procesor: Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/
Chłodzenie CPU: ??
Pamięci ram: Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL8 Ballistix Tactical
Dysk twardy: ??
SSD: Plextor M5S 128GB SATA3 (520/200MB/s)
Napęd optyczny: Samsung SH-224DB SATA
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 770 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit (1098/7010)
Zasilacz: ??
Poniżej kilka przykładów do części na które jeszcze się nie zdecydowałem.
Płyta: Nie wiem czy opłaca wydać się te 150 zł więcej skoro i tak na tej tańszej płycie wycisny max z procka. Jakieś dodatkowe funkcje za te 150 zł?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chłodzenie: Macho najlepsze? miedzy tymi chłodzeniami nie ma wielkiej różnicy cenowej, chodzi mi o najlepszą jakość produktu
Dysk Twardy: tutaj ceny minimalnie sie różnią, liczę na najlepszą jakość, wydajność.
Zasilacz: Tutaj również ceny za bardzo się nie różnią. liczę na najlepszą wydajność, jakość.
No i nadal nie wiem czy wybrać W8 czy 7 (omijając gusta), jest duża różnica pomiędzy nimi w wydajności w grach? Gdzieś tam czytałem ze 8 jest 10% szybsza od 7 i lepiej obsługuje procesory z wieloma rdzeniami.
Obudowę zostawię na koniec jak już złoże wszystkie komponenty.
- seba86mu
Rafi66 pisze:Płyta: Nie wiem czy opłaca wydać się te 150 zł więcej skoro i tak na tej tańszej płycie wycisny max z procka. Jakieś dodatkowe funkcje za te 150 zł?
Tak jak napisałem już wcześniej nie opłaca się. Droższe płyty mają przede wszystkim bardziej rozbudowaną sekcję zasilania procesora oraz bogatszą opcję dla trybów CrossFireX oraz SLI.
Rafi66 pisze:Chłodzenie: Macho najlepsze? miedzy tymi chłodzeniami nie ma wielkiej różnicy cenowej, chodzi mi o najlepszą jakość produktu
Na wszystkich tych chłodzeniach temperatura procesora będzie podobna jeżeli nie identyczna.
Raijintek EreBoss posiada 140mm wentylator, co oznacza, że będzie on pracował wolniej, a co za tym idzie teoretycznie będzie mniej hałasu generował.
Jeżeli zdecydowałbyś się na Raijintek EreBoss musisz dokładnie sprawdzić specyfikację obudowy czy cooler z 140mm wentylatorem się do niej zmieści (168mm). Sporo obudów może mieć z tym problem.
Rafi66 pisze:Dysk Twardy: tutaj ceny minimalnie sie różnią, liczę na najlepszą jakość, wydajność.
Jeżeli decydujesz się na zestaw za 4000 zł., a bierzesz pod uwagę dysk od Western Digital, to polecam coś z 2-procesorowej serii Caviar Black z 5-letnią gwarancją:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Rafi66 pisze:Zasilacz: Tutaj również ceny za bardzo się nie różnią. liczę na najlepszą wydajność, jakość.
Polecam Thermaltakje Smart SE 630W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Modularne (odłączane) okablowanie, wentylator 140mm, potężna linia +12V (588W, 49A).
Rafi66 pisze:No i nadal nie wiem czy wybrać W8 czy 7 (omijając gusta), jest duża różnica pomiędzy nimi w wydajności w grach?
Co do wydajności w grach, to w przeważającej mierze wszystko zależy od optymalizacji sterowników pod dany system, ale pod kątem gier naprawdę nie zauważyłbyś żadnej różnicy między 7, a 8, zresztą zobacz sam => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Oficjalnie wiele "starszych" gier nie ma wsparcia dla Windows 8, czyli producent gry nie gwarantuje czy gra będzie działała czy nie.
-
Po przeczytanie rożnych opinii i testów wybrałem sobie coś takiego:
Nadal jednak nie mogę się zdecydować co do zasilacza pomiędzy:
Różnią się one ceną i mocą oraz jak dla mnie mało znaczącymi zabezpieczeniami i certyfikatami i właśnie dla tego nie wiem czy jest warto przeznaczyć te 100 zł więcej, skoro i tak 530W wystarczy mi spokojnie do tego zestawu, tym bardziej, że nie mam zamiaru rozbudowywać komputera. Co o tym sądzicie?
Aha no i obudowa do 400 zł, choć nie wiem za bardzo czym się różnią od tych z ceny 200 zł, może mi ktoś to wyjaśnić? Moje propozycje:
Oczywiście jestem otwarty na inne budy
-- 10 gru 2013, 00:56 --
Dobra, jeszcze raz przemyślałem i poczytałem testy, zmieniłem trochę zestaw:
Brakuje chłodzenia i obudowy bo mam dylemat.
Nie wiem czy chłodzenie macho Hr-02 BW(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) wejdzie do obudowy M40 (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
Niby tutaj(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) pisze, że wejdzie, a tutaj(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) już nie. No ale załóżmy że wejdzie na styk, ale wentylator będzie mi wiał do środka obudowy, a nie na otwory wentylacyjne. I co z kartą graficzną?
W sumie najchętniej wziął bym inną obudowę tylko jaką? Na prawdę nie mam pojęcia którą wybrać, nie wiem za bardzo czym się różnią te za 200zł od tych za 400zł oprócz lepszej jakości wykonania i USB 3.0.
Najbardziej zastanawiam się nad 3 ostatnimi budami, którą wybrać, wasze sugestie, opinie?
-- 11 gru 2013, 00:36 --
Zdecydowałem się jednak na Fractal Design Define R4 Black Pearl
tylko, nie wiem czy nie kupić dodatkowego wentylatora na przód i górę? Bo ta obudowa wydaje się taka szczelna.
czy tem. będą w miarę dobre na 4670 4.5ghz ?
Nadal jednak nie mogę się zdecydować co do zasilacza pomiędzy:
Różnią się one ceną i mocą oraz jak dla mnie mało znaczącymi zabezpieczeniami i certyfikatami i właśnie dla tego nie wiem czy jest warto przeznaczyć te 100 zł więcej, skoro i tak 530W wystarczy mi spokojnie do tego zestawu, tym bardziej, że nie mam zamiaru rozbudowywać komputera. Co o tym sądzicie?
Aha no i obudowa do 400 zł, choć nie wiem za bardzo czym się różnią od tych z ceny 200 zł, może mi ktoś to wyjaśnić? Moje propozycje:
Oczywiście jestem otwarty na inne budy

-- 10 gru 2013, 00:56 --
Dobra, jeszcze raz przemyślałem i poczytałem testy, zmieniłem trochę zestaw:
Brakuje chłodzenia i obudowy bo mam dylemat.
Nie wiem czy chłodzenie macho Hr-02 BW(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) wejdzie do obudowy M40 (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
Niby tutaj(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) pisze, że wejdzie, a tutaj(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) już nie. No ale załóżmy że wejdzie na styk, ale wentylator będzie mi wiał do środka obudowy, a nie na otwory wentylacyjne. I co z kartą graficzną?
W sumie najchętniej wziął bym inną obudowę tylko jaką? Na prawdę nie mam pojęcia którą wybrać, nie wiem za bardzo czym się różnią te za 200zł od tych za 400zł oprócz lepszej jakości wykonania i USB 3.0.
Najbardziej zastanawiam się nad 3 ostatnimi budami, którą wybrać, wasze sugestie, opinie?
-- 11 gru 2013, 00:36 --
Zdecydowałem się jednak na Fractal Design Define R4 Black Pearl
tylko, nie wiem czy nie kupić dodatkowego wentylatora na przód i górę? Bo ta obudowa wydaje się taka szczelna.
czy tem. będą w miarę dobre na 4670 4.5ghz ?
- kret
Jeśli mogę doradzić to zmieniłbym napęd na LG GH24NS95 5,25" SATA bulk , mam słabość do tej marki i jeszcze mnie nie zawiodła . A jaki masz monitor 

-
Dobra złożyłem sobie taki zestaw: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników + cooler Macho BW na esc.pl
Wszystko zamówię na esc.pl w pon. Chyb wybrałem jeden z lepszych zestawów za 4500 zł do gier, być może trochę przepłaciłem za płytę, ale przyda się na przyszłość.
Jeśli macie jakieś uwagi do zestawu to proszę pisać, w pon zamawiam.
No i dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Wszystko zamówię na esc.pl w pon. Chyb wybrałem jeden z lepszych zestawów za 4500 zł do gier, być może trochę przepłaciłem za płytę, ale przyda się na przyszłość.
Jeśli macie jakieś uwagi do zestawu to proszę pisać, w pon zamawiam.
No i dziękuję za wszystkie odpowiedzi

- kliszka
- Kontaktowanie:
Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL - 869zł ,
Płyta główna ASRock Z87 Pro4 /Z87/DDR3/SATA3/USB3/PCIE3.0/s1150/ATX - Z87 Pro4 - 366zł ,
Pamięć Team Group Vulcan Orange - DDR3-1866 - CL9 - 8 GB TLAD38G1866HC9KDC01- 295zł ,
Dysk SSD Mach Xtreme MX-DS Fusion GT Edition 120 GB MXSSD3MDSFG-120G - 330zł,
Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache - 217zł ,
Asus Napęd DVD -/+RW, E-Green 24x (Czarny Panel), SATA, BULK - 65zł ,
Zasilacz XFX Pro Series 550W PSU 120mm 80+ (P1-550S-XXB9) - 235zł,
Obudowa Zalman MS800 - czarny ( ZM-MS800 ) - 258zł ,
Chłodzenie CPU Raijintek EreBoss - 152zł ,
Karta graficzna Gigabyte GTX 770, 4GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI, BOX (GV-N770OC-4GD) - 1535zł ,
RAZEM : 4322zł.
Wszystko z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta główna ASRock Z87 Pro4 /Z87/DDR3/SATA3/USB3/PCIE3.0/s1150/ATX - Z87 Pro4 - 366zł ,
Pamięć Team Group Vulcan Orange - DDR3-1866 - CL9 - 8 GB TLAD38G1866HC9KDC01- 295zł ,
Dysk SSD Mach Xtreme MX-DS Fusion GT Edition 120 GB MXSSD3MDSFG-120G - 330zł,
Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache - 217zł ,
Asus Napęd DVD -/+RW, E-Green 24x (Czarny Panel), SATA, BULK - 65zł ,
Zasilacz XFX Pro Series 550W PSU 120mm 80+ (P1-550S-XXB9) - 235zł,
Obudowa Zalman MS800 - czarny ( ZM-MS800 ) - 258zł ,
Chłodzenie CPU Raijintek EreBoss - 152zł ,
Karta graficzna Gigabyte GTX 770, 4GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI, BOX (GV-N770OC-4GD) - 1535zł ,
RAZEM : 4322zł.
Wszystko z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.- Stanisław Lem
-
- Reklama