Witajcie,
Złożyłem sobie oto takiego blaszaka:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co o nim sądzicie ?
Zastosowanie:
- odpalanie wirtualnych maszyn (2-3)
- visual basic
- obróbka grafiki
- czasami filmy, muzyka w tle przy pracy
- obróbka i tworzenie filmików np sony vegas pro
- niezawodność, cicha praca, niskie temperatura, szybkość działania
- wytrzymałość na długą pracę (po 12-14h dziennie)
- nie mam zamiaru podkręcać
- NIE GRAM W GRY! czasami tylko jakiś counter strike czy odmóżdżające gry na fb
- późniejsze możliwe modyfikacje komputera bez potrzeby wymiany przy tym połowy części
- dość spory monitor wygodny dla oczu i dla półprofesjonalnej grafiki
- myszka i klawiatura bez udziwnień
- łączę się z internetem za pomocą WiFi, dopiero jakoś za parę miesięcy będę miał stałe połączenie kablem (więc blaszak musi obsługiwać to i to).
Czy komputer który podałem nadaje się do rozruchu ? Chodzi mi o to, żeby zlecił jego złożenie i mógł sobie w spokoju w domu zainstalować system i od razu pracować. Czy może trzeba dodać/zmienić coś?
Zestaw komputerowy do 5500 zł.
- seba86mu
Zestaw komputerowy do 5500zł
Chłodzenie CPU Be Quiet! Dark Rock 2 (BK015)
Aż takie chłodzenie nie jest Ci potrzebne.
Dysk SSD Plextor M5 Pro 256 GB (PX-256M5P)
Czy potrzebny Ci aż tak spory dysk SSD, skoro bierzesz 1TB HDD ?
Patriot PV316G213C1K
To pamięć dla Overclockerów.
Płyta główna Gigabyte GA-Z77N-WIFI
Jeżeli nie będziesz stosował OC nie ma sensu dopłacać do płyty z chipsetem Z77.
Wystarczy Intel B75.
Moja propozycja:
Procesor => Intel Xeon E3-1230V2 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
CHłodzenie => SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI B75A-G43 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Patriot 2x 8GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI HD7790 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dysk SSD => Intel 520 SSD MLC 120GB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dysk HDD => WD Caviar Black 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung SH-224BB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => SIlentiumPC Deus 500W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => SilentiumPC Gladius M40 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Monitor => LG M2482D-PZ => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Klawiatura i mysz według Twojego upodobania.
RAZEM => 4405 zł.
- TitoBandito
Monitor LED LG M2482D-PZ z tunerem TV (30 dni bezpłatnej gwarancji na badpixele)
To jakiś żart?

Dodatkowo w zależności od tego jakie programy graficzne będą wykorzystywane radziłbym monitor szerokogamutowy + profile ICC.
Sam monitor do pańskich zastosowań to koszt około 2000zł - ale tutaj przynajmniej będzie coś widać.

---------
Ogólnie cały system jest słabo dobrany. Do wymienionych przez ciebie zastosowań znacznie lepszy będzie wybór procesora AMD na rdzeniu Vishera + odpowiednia płyta główna.
Dysk twardy 256GB jest również nieco za mały - no chyba, że po skończeniu projektu będzie go pan zaraz usuwał - wtedy ok.
Polecam jeszcze raz się zastanowić nad wyborem zestawu.
-
Zmieniłem swój zestaw
brakuje mi tylko tego w morele Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
więc zastąpiłem to innym produktem tej firmy.
Jak oceniacie ten zestaw ? Jeśli w morele pojawi się macho to czy powinienem zamienić ?
brakuje mi tylko tego w morele Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
więc zastąpiłem to innym produktem tej firmy.
Jak oceniacie ten zestaw ? Jeśli w morele pojawi się macho to czy powinienem zamienić ?
- TitoBandito
Dalej pan brnie w to samo - pana sprawa. Zastanawiam się tylko, skoro nie gra pan w gry to po co panu GF 660? Z CS-em bez problemu poradzi sobie karta za 100zł - a resztę można przeznaczyć na lepszy monitor.
- seba86mu
z0z0l, skoro nic sobie nie robisz z naszych sugestii i cały czas wyciągasz coraz to nowe podzespoły z kosmosu, a widać, że nie masz raczej o tym bladego pojęcia, więc proszę dalej nie zawracać głowy.
Do zestawu, który według Ciebie nie będzie służył do gier i do OC bierzesz zasilacz 650W (360 zł.), cooler Thermalright True Spirit 140 (180 zł.) grafikę Gigabyte GeForce GTX660 w wersji OC (723 zł.), płytę z chipsetem Z77 (400 zł.)
To jest wyrzucanie pieniędzy w błoto, ale to są Twoje pieniądze, więc kup sobie co chcesz i nie marnuj naszego czasu.
Ten zestaw za kwotę 5500 zł. nawet do gier jest marnie złożony.
Do zestawu, który według Ciebie nie będzie służył do gier i do OC bierzesz zasilacz 650W (360 zł.), cooler Thermalright True Spirit 140 (180 zł.) grafikę Gigabyte GeForce GTX660 w wersji OC (723 zł.), płytę z chipsetem Z77 (400 zł.)

To jest wyrzucanie pieniędzy w błoto, ale to są Twoje pieniądze, więc kup sobie co chcesz i nie marnuj naszego czasu.
Ten zestaw za kwotę 5500 zł. nawet do gier jest marnie złożony.
-
Składam "sugestie" do kupy ze wszystkich for na których widnieje mój temat. I wybacz ale każdy mówi co innego 
Co nie zmienię to każdemu coś nie pasuje. Ja jestem w tym temacie zielony ale uwierz mi, że nie da się pogodzić opinii wszystkich osób...
Skoro każdy ma odmienne zdanie na ten sam temat to chyba nie ze mną jest coś nie tak... (nie umniejszając nikogo wiedzy)

Co nie zmienię to każdemu coś nie pasuje. Ja jestem w tym temacie zielony ale uwierz mi, że nie da się pogodzić opinii wszystkich osób...
Skoro każdy ma odmienne zdanie na ten sam temat to chyba nie ze mną jest coś nie tak... (nie umniejszając nikogo wiedzy)
- kominekl
- Kontaktowanie:
z0z0l pisze:Składam "sugestie" do kupy ze wszystkich for na których widnieje mój temat. I wybacz ale każdy mówi co innego
Podstawowa sprawa. Korzystaj z wiedzy jednego forum w takim przypadku, gdyż to kwestia pewnych umiejętności.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- Agent P
z0z0l pisze:Skoro każdy ma odmienne zdanie na ten sam temat to chyba nie ze mną jest coś nie tak... (nie umniejszając nikogo wiedzy)
Chyba nie sądzisz że pięć różnych osób złoży Ci taki sam zestaw? Jakbyś pytał o wybór auta i na jednym forum by pisali żebyś brał forda, na drugim skodę a na trzecim bmw, to co byś zrobił? Złożył to do kupy? Nie sądzę. Zdecyduj się na konkretny zestaw złożony przez jedną osobę.
-
- Reklama