Zestaw tylko do gier [6500zł lub więcej]
-
Witam.
Chce kupic zestaw komputerowy za 6508zl. Buda i cale wnetrze. Tylko do gier i internetu. Obecnie mam 6782zl, ale chce zostawic 274zl na windows 8.1, chociaz nie wiem ile dokladnie mnie wyniesie ten windows. Jesli ktos by znalazl (lub znalazlbym) tego windowsa na plytce taniej, to zwieksze kase na zestaw.
Zlozony komputer podlacze kablem hdmi do telewizora 50". Moze glosno chodzic - jesli bedzie mocniejszy /bardziej wydajny. Z poczatku nie bede nic podkrecal, bo nie wiem jak to sie robi, moze kiedys. Kupilem juz gta 5 na steam i chce zeby mi chodzilo na ultra ustawieniach. Tak samo inne nowe gry i te wychodzace. Troche sie spiesze z kupnem pc-ta bo do premiery gta5 zostalo 8 dni.
Jestem w tym zielony, dlatego prosze was o zlozenie dla mnie zestawu, najlepiej w postaci linkow (morele.net, sklepy komputerowe).
Chce kupic zestaw komputerowy za 6508zl. Buda i cale wnetrze. Tylko do gier i internetu. Obecnie mam 6782zl, ale chce zostawic 274zl na windows 8.1, chociaz nie wiem ile dokladnie mnie wyniesie ten windows. Jesli ktos by znalazl (lub znalazlbym) tego windowsa na plytce taniej, to zwieksze kase na zestaw.
Zlozony komputer podlacze kablem hdmi do telewizora 50". Moze glosno chodzic - jesli bedzie mocniejszy /bardziej wydajny. Z poczatku nie bede nic podkrecal, bo nie wiem jak to sie robi, moze kiedys. Kupilem juz gta 5 na steam i chce zeby mi chodzilo na ultra ustawieniach. Tak samo inne nowe gry i te wychodzace. Troche sie spiesze z kupnem pc-ta bo do premiery gta5 zostalo 8 dni.
Jestem w tym zielony, dlatego prosze was o zlozenie dla mnie zestawu, najlepiej w postaci linkow (morele.net, sklepy komputerowe).
- djarta
- Kontaktowanie:
Proszę, o to koszyk: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- LupeR
Moim zdaniem GTX 980 (2460 zł) jest bardzo nieopłacalna w tej cenie, za niecałe 1800 zł mamy kartę GTX 970 z mocno podniesionym taktowaniem która ma prawie taką samą wydajność w grach.
GTX 970 vs GTX 980
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Moja propozycja:
i zostanie jeszcze na Win 8.
GTX 970 vs GTX 980
Moja propozycja:
i zostanie jeszcze na Win 8.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- djarta
- Kontaktowanie:
Autor chce grać na telewizorze, a GTX 980 zjada tą 970 na coraz to większej rozdzielczości.
- LupeR
Według wykresów które przeglądałem z różnych źródeł wychodzi że różnica wydajności między nimi to ~10% w grach na Full HD a różnica cenowa to ~26% (~650 zł.) jak dla mnie nieopłacalne ale decyzja i tak należy do autora i nie ważne co wybierze będzie zadowolony.
980 vs 970 -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeśli TV jest 4K to tu trzeba by było już 2xGPU aby sobie na wysokich płynnie pograć.
Jak wczoraj składałem moją propozycję zestawu to z ciekawości złożyłem dwa, drugi na próbę z 2xGPU
Jest moc ale mogą być także problemy znane z łączenia kart. Pobór energii z sieci całej jednostki z R9 295X2 na pokładzie pod obciążeniem może wynosić nawet 700 W.
980 vs 970 -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeśli TV jest 4K to tu trzeba by było już 2xGPU aby sobie na wysokich płynnie pograć.
Jak wczoraj składałem moją propozycję zestawu to z ciekawości złożyłem dwa, drugi na próbę z 2xGPU

Jest moc ale mogą być także problemy znane z łączenia kart. Pobór energii z sieci całej jednostki z R9 295X2 na pokładzie pod obciążeniem może wynosić nawet 700 W.
-
Co myslicie o tej polowie zestawu?
Nie wliczajac windowsa, jakie pozostale 5 czesci dodac? Obudowa nie musi ladnie wygladac lub miec nie koniecznie potrzebne dodatki/bajery. Co zmienic w tych zlozonych 5 czesciach? Ktores wymienic? Zostawic ten dysk SSD 250 GB (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), czy zamienic na 256 GB?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) lub tanszy z mniejsza szybkoscia zapisu 256 GB? (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
Nie wliczajac windowsa, jakie pozostale 5 czesci dodac? Obudowa nie musi ladnie wygladac lub miec nie koniecznie potrzebne dodatki/bajery. Co zmienic w tych zlozonych 5 czesciach? Ktores wymienic? Zostawic ten dysk SSD 250 GB (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), czy zamienic na 256 GB?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) lub tanszy z mniejsza szybkoscia zapisu 256 GB? (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2015, 20:06 przez RastaMATI_92, łącznie zmieniany 1 raz.
- LupeR
Link do zestawu popraw bo nie działa. Bierz BX100 250 GB bo cena jest dobra MX też będzie dobry, w przypadku zastosowań do gier nie ma to znaczenia który SSD wybierzesz.
Moja następna propozycja na bazie tego co dałeś:
Masz tu mocnego GTX 980 z wydajnym chłodzeniem, przewiewną obudowę która wszystko pomieści, chłodzenie procesora zapewni dobre temperatury pracy CPU nawet po standardowym OC. Markowy częściowo modularny zasilacz o wysokiej sprawności i odpowiedniej mocy.
Moja następna propozycja na bazie tego co dałeś:
Masz tu mocnego GTX 980 z wydajnym chłodzeniem, przewiewną obudowę która wszystko pomieści, chłodzenie procesora zapewni dobre temperatury pracy CPU nawet po standardowym OC. Markowy częściowo modularny zasilacz o wysokiej sprawności i odpowiedniej mocy.
-
Co myslicie o tym pelnym zestawie?
Co zostawic a co zmienic? Zalezy mi na mocy, wiec moze byc glosny.
1. Czy ten dysk SDD 250GB z listy(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 256GB?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
2. Czy zasilacz za 269zl(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 309zl?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
3. Czy chlodzenie za 209zl(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 249zl?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
4. Czy plyte glowna za 499zl(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 429zl?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
5. Czy obudowe za 259zl(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 233,80zl?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
Moze inny dysk twardy?
Co zostawic a co zmienic? Zalezy mi na mocy, wiec moze byc glosny.
1. Czy ten dysk SDD 250GB z listy(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 256GB?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
2. Czy zasilacz za 269zl(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 309zl?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
3. Czy chlodzenie za 209zl(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 249zl?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
4. Czy plyte glowna za 499zl(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 429zl?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
5. Czy obudowe za 259zl(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) zamienic na 233,80zl?(Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)
Moze inny dysk twardy?
- LupeR
Bawimy się w kotka i myszkę?
Nie ma z tobą żadnego dialogu na żadnym z 11-stu for na których założyłeś ten sam temat, od nas dostałeś już parę dobrych propozycji i do żadnej się nie odniosłeś, napisz co Ci w nich nie pasuję i dlaczego wybrałeś Zotac 980 AMP! Edition zamiast polecanego prze ze mnie silniejszego Zotaca 980 AMP! Extreme Edition? Podobno liczysz na najmocniejszą propozycję, śpieszy się Tobie i do tego jesteś zielony. Skoro wiesz lepiej co powinno się znaleźć w Twoim zestawie to masz moje pełne błogosławieństwo i rób co chcesz.
Nie ma z tobą żadnego dialogu na żadnym z 11-stu for na których założyłeś ten sam temat, od nas dostałeś już parę dobrych propozycji i do żadnej się nie odniosłeś, napisz co Ci w nich nie pasuję i dlaczego wybrałeś Zotac 980 AMP! Edition zamiast polecanego prze ze mnie silniejszego Zotaca 980 AMP! Extreme Edition? Podobno liczysz na najmocniejszą propozycję, śpieszy się Tobie i do tego jesteś zielony. Skoro wiesz lepiej co powinno się znaleźć w Twoim zestawie to masz moje pełne błogosławieństwo i rób co chcesz.
-
Na tych 12 forach pytam ludzi o propozycje zestawow i na ich podstawie probuje zlozyc swoj. Porownuje czesci przez nich podawane i wybieram te ktore sie najbardziej oplacaja. Myslalem ze najlepiej jest podac zestaw z 10 czesci i po tym ludzie mowia ktore zamienic na cos lepszego/bardziej oplacalnego, a ktore zostawic. Chcialem do poprzedniego postu (z wymieniona polowa zestawu) dodac reszte i uzupelnic zestaw, ale nie moglem uzyc edytuj.
Kopiujac kilka czesci z twojego zestawu zlozylem ten: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Porownujac plyte glowna podana przeze mnie i przez cb, czy twoja wystarczy jesli chodzi tylko o gry i podkrecanie?
Czy bedzie duza roznica w grach (rowniez tych wychodzacych) jesli kupie twoja karte graficzna? Od mojej karty ceną mocno sie rozni.
Czy moja obudowa rowniez pomiesci te wszystkie podzespoly? Ktora sie bardziej oplaca, moja czy twoja?
Czy podane przez cb chlodzenie nie jest za slabe z takim mocnym pctem?
To samo pytanie jw. z zasilaczem.
Mysle ze dla szybszej pracy windowsa wybiore dysk SSD 256GB.
Jesli bede grac na tv 50 calowym, porownujac granie na monitorze 19 calowym, to na tv potrzebuje mocniejszej karty graficznej?
LupeR pisze:Moja następna propozycja na bazie tego co dałeś:
Kopiujac kilka czesci z twojego zestawu zlozylem ten: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Porownujac plyte glowna podana przeze mnie i przez cb, czy twoja wystarczy jesli chodzi tylko o gry i podkrecanie?
Czy bedzie duza roznica w grach (rowniez tych wychodzacych) jesli kupie twoja karte graficzna? Od mojej karty ceną mocno sie rozni.
Czy moja obudowa rowniez pomiesci te wszystkie podzespoly? Ktora sie bardziej oplaca, moja czy twoja?
Czy podane przez cb chlodzenie nie jest za slabe z takim mocnym pctem?
To samo pytanie jw. z zasilaczem.
Mysle ze dla szybszej pracy windowsa wybiore dysk SSD 256GB.
LupeR pisze:Jeśli TV jest 4K to tu trzeba by było już 2xGPU aby sobie na wysokich płynnie pograć.
Jesli bede grac na tv 50 calowym, porownujac granie na monitorze 19 calowym, to na tv potrzebuje mocniejszej karty graficznej?
- LupeR
RastaMATI_92 pisze:Na tych 12 forach pytam ludzi o propozycje zestawow i na ich podstawie probuje zlozyc swoj. Porownuje czesci przez nich podawane i wybieram te ktore sie najbardziej oplacaja. Myslalem ze najlepiej jest podac zestaw z 10 czesci i po tym ludzie mowia ktore zamienic na cos lepszego/bardziej oplacalnego, a ktore zostawic. Chcialem do poprzedniego postu (z wymieniona polowa zestawu) dodac reszte i uzupelnic zestaw, ale nie moglem uzyc edytuj.
Ehhh ale to bez sensu, sprawdziło by się gdyby chodziło o dwa fora, na jednym forum dostajesz propozycję i wklejasz do oblukania na drugim forum i na odwrót. Coś z tego wyjdzie w końcu.
Ale jak masz 12 for to już galimatias wychodzi. A co najlepsze zobacz, prawie żadna część się nie powtarza i każdy z tych zestawów proponowanych na tych wszystkich forach jest dobry bo można komputer złożyć na wiele sposobów i wszystkie będą prawidłowe. Ja mam swoje typy oni swoje, jeden test pokazuję przewagę karty graficznej A nad B a drugi odwrotnie w zależności od metodologii, zastosowań, warunków a nawet interpretacji. Nikt tego wszystkiego w domu nie miał aby samemu przetestować. Jeden powie bierz MX bo to znany przetestowany SSD i jest szybszy, a inny bierz BX bo jest nowszy a w twoich zastosowaniach nie odczujesz różnicy do tego MX miał znany problem z wybudzaniem itp.itd.
Edycja jest aktywna do 24h.
RastaMATI_92 pisze:Porownujac plyte glowna podana przeze mnie i przez cb, czy twoja wystarczy jesli chodzi tylko o gry i podkrecanie?
Różnią się wyposażeniem, kolorystyką, ułożeniem złącz itd. ale procesor podkręcisz tak samo na nich.
RastaMATI_92 pisze:Czy bedzie duza roznica w grach (rowniez tych wychodzacych) jesli kupie twoja karte graficzna? Od mojej karty ceną mocno sie rozni.
Faktycznie zaszalałem, cena nieopłacalna ale chciałeś bez kompromisowej wydajności to masz

Osobiście zdecydował bym się na lekko mocniejszą od twojej, Super JetStream od Palita
RastaMATI_92 pisze:Czy moja obudowa rowniez pomiesci te wszystkie podzespoly? Ktora sie bardziej oplaca, moja czy twoja?
Pomieści spokojnie. Oby dwie mają demontowany koszyk na dysk więc każda karta graficzna wejdzie, są także wystarczająco szerokie do dużego chłodzenia na CPU i przewiewne, bierz tą która Ci się bardziej podoba.
RastaMATI_92 pisze:Czy podane przez cb chlodzenie nie jest za slabe z takim mocnym pctem?
Chłodzenie się dobiera pod procesor, oby dwa spełnią swoje zadanie, tylko przy większym OC będzie widać różnicę w temperaturach która może wynieść do paru stopni.
RastaMATI_92 pisze:To samo pytanie jw. z zasilaczem.
Oby dwa zasilacze mają wysoka sprawność z 5-letnią gwarancja, są modularne i mają wystarczającą moc z zapasem.
RastaMATI_92 pisze:Mysle ze dla szybszej pracy windowsa wybiore dysk SSD 256GB.
SSD 256 GB czy 128 nie będzie różnicy, za to patrząc po wielkościach ostatnich gier to bez namysłu wybrał bym coś koło 250 GB właśnie. GTA V to coś koło 60 GB na starcie + teraz jakieś patche i może wyjść znacznie więcej. Do tego miejsce na system i drugą grę musi jeszcze zostać

RastaMATI_92 pisze:Jesli bede grac na tv 50 calowym, porownujac granie na monitorze 19 calowym, to na tv potrzebuje mocniejszej karty graficznej?
To znaczy to jest tak, nie wielkość ale rozdzielczość się liczy czym wyższa tym mocniejsza karta potrzebna aby grać płynnie. Nie zmienia to jednak faktu że czym większy TV to widać więcej szczegółów.
-
LupeR pisze: Chłodzenie się dobiera pod procesor, oby dwa spełnią swoje zadanie, tylko przy większym OC będzie widać różnicę w temperaturach która może wynieść do paru stopni.
Czyli jak podkrece mocno procesor to te tansze chlodzenie moze sie bardziej grzac? Jak bym np gral bardzo dlugo to mogloby sie troche przegrzac?
- LupeR
Założę się że na początku OC w ogóle nie będzie potrzebne bo procesor jest na tyle silny że nie trzeba tego robić, nie mniej jednak jak byś chciał z czasem uwolnić trochę mocy to Fortis 2 XE1226 przy rozsądnym OC da sobie radę z i7 4790K, kierując się tym że nie znasz się na podkręcaniu na pewno nie będziesz z niego wyciskał ostatnich potów.
-
Dzieki
, jeszcze zostal mi tylko dysk SSD. Zestaw (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) juz zamowilem, ale zobacza to dopiero w poniedzialek o 9 rano, wiec zadzwonie wtedy do nich i dadza mi zedytowac to zamowienie (lub anulowac i zlozyc 2gi raz). Zmienie w nim tylko SSD na drozsze. I tu mam prosbe do was byscie mi pomogli wybrac dysk SSD. Wiem ze to nie wiele zmienia w grach, ale szybciej by sie wlaczal system, szybsze kopiowanie i przenoszenie folderow itd. Ktory wybrac?
Crucial MX100 256GB - 429,00 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Crucial MX200 250GB - 480,54 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Toshiba Q Series PRO 256GB - 517,77 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Plextor M6S 256 GB (prawie to samo co Toshiba, wiec 99% nie) - 545,01 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Moze inny niz ww.?

Crucial MX100 256GB - 429,00 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Crucial MX200 250GB - 480,54 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Toshiba Q Series PRO 256GB - 517,77 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Plextor M6S 256 GB (prawie to samo co Toshiba, wiec 99% nie) - 545,01 zł Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Moze inny niz ww.?
- LupeR
Moi faworyci to Crucial MX200 albo Plextor M6S. Wybrał bym w ciemno któryś z nich.
-
- Reklama