Od jakiegoś czasu mam problem ze złą pracą wiatraków w komputerze. Na słuch wydaje mi się, że wiatrak CPU pracuje na pełnych obrotach(mogę się mylić, chociaż w to wątpię), natomiast wiatrak na obudowie nie kręci się wcale. Dodatkowym problemem jest grzanie się GPU ~70C w spoczynku - jest to model GF 8600gt gigabyte, który z zasady się nigdy nie grzał(grafikę dokładnie wyczyściłem i nałożyłem nową pastę, jednak to nie pomaga.
Sprzęt:
CPU: AMD64 +6000
MB: Asrock N68C-S UCC
GPU: Geforce 8600gt ddr3 256mb gigabyte
Temperatury SpeedFan:
GPU:70C
System:35C
CPU:33C
AUX:34C
HD0:38C
Core:40C
Zła praca wentylatorów
- seba86mu
Zła praca wentylatorów
Pokaż screen okna programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Może nie pracuje na pełnych obrotach, a po prostu wyeksploatował się i zaczął hałasować.
Jakie masz chłodzenie na procesorze ? Standardowe BOX-owe ?
W takim wypadku najlepiej wymienić chłodzenie na coś porządnego, np. na:
SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Podłączony jest do płyty głównej ?
Popchnij wirnik palcem, może zacznie normalnie pracować.
Jeżeli nie - do wymiany na nowy.
To jest wersja z pasywnym systemem chłodzenia bez wentylatora ?
Jeżeli tak zamontuj na radiatorze 120 mm wentylator, wtedy temperatura spadnie na nim o kilkanaście stopni.
kat666 pisze:Na słuch wydaje mi się, że wiatrak CPU pracuje na pełnych obrotach(mogę się mylić, chociaż w to wątpię)
Może nie pracuje na pełnych obrotach, a po prostu wyeksploatował się i zaczął hałasować.
Jakie masz chłodzenie na procesorze ? Standardowe BOX-owe ?
W takim wypadku najlepiej wymienić chłodzenie na coś porządnego, np. na:
SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
kat666 pisze:natomiast wiatrak na obudowie nie kręci się wcale.
Podłączony jest do płyty głównej ?
Popchnij wirnik palcem, może zacznie normalnie pracować.
Jeżeli nie - do wymiany na nowy.
kat666 pisze:Dodatkowym problemem jest grzanie się GPU ~70C w spoczynku - jest to model GF 8600gt gigabyte,
To jest wersja z pasywnym systemem chłodzenia bez wentylatora ?
Jeżeli tak zamontuj na radiatorze 120 mm wentylator, wtedy temperatura spadnie na nim o kilkanaście stopni.
-
Zła praca wentylatorów
Chłodzenia procesora jest BOXowe
Wiatrak z obudowy jest podłączony do płyty głównej. Na obudowie mam wyświetlacz pokazujący temp. CPU i HDD, jeżeli ręcznie zmienię wartość na +30C to wiatrak zaczyna się kręcić, jednak ten sposób działa dosłownie na kilka sekund bo później zaczyna wskazywać ''po swojemu'' temperaturę.
GPU jest z chłodzeniem pasywnym. Tylko dziwi mnie skąd się biorą tak wysokie temperatury. Nigdy nie było takiego problemu.
SCREEN:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wiatrak z obudowy jest podłączony do płyty głównej. Na obudowie mam wyświetlacz pokazujący temp. CPU i HDD, jeżeli ręcznie zmienię wartość na +30C to wiatrak zaczyna się kręcić, jednak ten sposób działa dosłownie na kilka sekund bo później zaczyna wskazywać ''po swojemu'' temperaturę.
GPU jest z chłodzeniem pasywnym. Tylko dziwi mnie skąd się biorą tak wysokie temperatury. Nigdy nie było takiego problemu.
SCREEN:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Zła praca wentylatorów
kat666 pisze:Wiatrak z obudowy jest podłączony do płyty głównej.
kat666 pisze:jeżeli ręcznie zmienię wartość na +30C to wiatrak zaczyna się kręcić,
Czyli nie jest podłączony bezpośrednio do płyty głównej, tylko do tego kontrolera, który wyświetla temperaturę.
Zmień ustawienia na panelu tak, aby wentylator kręcił się cały czas, albo podłącz go bezpośrednio do płyty głównej.
kat666 pisze:GPU jest z chłodzeniem pasywnym. Tylko dziwi mnie skąd się biorą tak wysokie temperatury. Nigdy nie było takiego problemu.
Tak to już jest, że na pasywny chłodzeniu temperatury są zawsze wyższe.
kat666 pisze:i nałożyłem nową pastę, jednak to nie pomaga.
Czy przed nałożeniem pasty usunąłeś dokładnie pozostałości po starej paście z rdzenia GPU i z radiatora ?
Jaką pastę nałożyłeś ? Coś porządnego czy jakąś najtańszą silikonową za 6 zł. ?
Tak jak napisałem wcześniej dobrze byłoby założyć na ten radiator wentylator 120 mm.
Wentylator procesora rzeczywiście może dawać się we znaki przy prędkości 3500 RPM.
Warto zmienić chłodzenie na coś porządnego. Wysoka kultura pracy i niższe temperatury.
-
Zła praca wentylatorów
Wiatraczka bezpośrednio do płyty nie podłącze bo kabel jest za krótki ;/
GPU dokładnie wyczyściłem, użyłem odrobiny spirytusu salicylowego - tam gdzie było to bezpieczne. Pasty użyłem zwykłej.
Czyli jedynym rozwiązaniem jest dokupienie chłodzenia tak?
GPU dokładnie wyczyściłem, użyłem odrobiny spirytusu salicylowego - tam gdzie było to bezpieczne. Pasty użyłem zwykłej.
Czyli jedynym rozwiązaniem jest dokupienie chłodzenia tak?
- seba86mu
Zła praca wentylatorów
kat666 pisze:Czyli jedynym rozwiązaniem jest dokupienie chłodzenia tak?
Wydaje mi się, że wymiana chłodzenia procesora będzie najlepszym rozwiązaniem pozbycia się hałasu wentylatora na procesorze.
Dokupienie wentylatora na kartę graficzną znacznie obniży jej temperaturę.
kat666 pisze:Wiatraczka bezpośrednio do płyty nie podłącze bo kabel jest za krótki ;/
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla wtyczki 3-PIN)
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla wtyczki 4-PIN)
-
Zła praca wentylatorów
Z wiatrakiem na obudowie już sobie poradziłem.
W sprawie GPU - po małych zabiegach temperatura karty w spoczynku spadła do ~58C. Nie chcę kupować chłodzenia do karty bo nie potrzebuję wielkich mocy obliczeniowych - głównie oglądam filmy, słucham muzyki i przeglądam neta. Nie da się skręcić karty tak aby pracowała na niższych temperaturach? Jeżeli się da to mógłbyś mi doradzić w jaki sposób to sensownie zrobić?
Dzięki wielkie za szybkie i rzeczowe odpowiedzi
W sprawie GPU - po małych zabiegach temperatura karty w spoczynku spadła do ~58C. Nie chcę kupować chłodzenia do karty bo nie potrzebuję wielkich mocy obliczeniowych - głównie oglądam filmy, słucham muzyki i przeglądam neta. Nie da się skręcić karty tak aby pracowała na niższych temperaturach? Jeżeli się da to mógłbyś mi doradzić w jaki sposób to sensownie zrobić?
Dzięki wielkie za szybkie i rzeczowe odpowiedzi

- seba86mu
Zła praca wentylatorów
kat666 pisze:Nie da się skręcić karty tak aby pracowała na niższych temperaturach? Jeżeli się da to mógłbyś mi doradzić w jaki sposób to sensownie zrobić?
Najlepszym rozwiązaniem będzie tak jak napisałem wcześniej zakup samego wentylatora dla karty.
Koszt wentylatora 120 mm, to ok. 20 zł., a temperatura może spaść nawet o 10'C.
Możesz również zmienić pastę termoprzewodzącą na rdzeniu karty na jakąś porządną, np. Arctic MX-4:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jednak sam widzisz, że koszt porządnej pasty jest taki sam jak kosz wentylatora, więc lepiej od razu zakupić wentylator.
Wentylator montujesz na radiatorze karty graficznej.
-
- Reklama