Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Piecka

Użytkownik
Posty: 258
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post25 paź 2017, 21:19

Witam.
Mam gotowca z allegro z paroma dokupionymi częściami, tyle, że ze słabiutkim procesorem i płytą główną z podstawką FM2, na którą nic dobrego nie kupię. W związku z tym, chcę wyjąć te części które do niego dokupiłem (grafa - Radeon R7260X OC, Thermal Take450W, WesternDigital Caviar Blue 1 TB, 8GB DDR3 1600Mhz), dokupić płytę główną, procesor i obudowę i skompletować dwa zestawy, ten gorszy zostawić rodzicom (Zostanie mi w nim płyta główna, procek AMD APU ze zintegrą, stary dysk samsung 500 gb, a potrzebował będę tańszego zasilacza ze 400W i 4 gb ramu.

Do pierwszego zestawu, tego gorszego znalazłem takie podzespoły (zasilacz + ramy):
Zasilacz - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ramy - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wychodzi ok 200zł z przesyłką.

Do drugiego, lepszego zestawu znalazłem takie rzeczy:
Obudowa - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta główna - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Procesor - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (chłodzenie mam Silentium PC Spartan 3 lt he1012)
Monitor - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wychodzi ok. 960zł z przesyłkami.

Co Wy na to? Od razu zaznaczam, że jeśli chodzi o ten zestaw z nowszych części to chodzi mi głównie o to, żeby pyknąć w Wiedźmina 3 :) Jakie są Wasze propozycje? Może poszukać płyty na LGA1155?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post26 paź 2017, 00:32

W tym pierwszym słabszym zmienił bym zasilacz na jakiś Fortron FSP lub Delta ~ 300 W z Allegro do 50 zł więcej tam nie potrzeba a i tak są to lepsze zasilacze niż ten FEEL2.

Co do tego lepszego to całkiem nieźle pomyślane. Jedynie co do monitora mam zastrzeżenie nie kupił bym z taką matrycą. Szukał bym VA lub IPS/PLS. Najtańszy godny uwagi to według mnie AOC 22" z tej aukcji Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Warto do niego dołożyć bo w porównaniu do tego TN ma boski obraz :)
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Piecka

Użytkownik
Posty: 258
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post26 paź 2017, 09:14

Ok, dzięki bardzo :) Jeśli chodzi o ten słabszy zestaw, to myślisz, że 300W wystarczy? Ten APU jest bardzo energochłonny, do tego dysk, stacja dvd, wentylator w obudowie.
Może coś takiego?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post26 paź 2017, 16:00

Nie podałeś modelu procesora ale APU na FM2 to TDP na poziomie 65 W, więc nie jest źle. + reszta podzespołów i mamy obciążenie na poziomie 100-150 W max. Markowy zasilacz 300 W wystarczy. Ten Chieftec to stara konstrukcja ale jest OK, to mniejwięcej ten sam poziom co te Fortrony z Allegro.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Piecka

Użytkownik
Posty: 258
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post26 paź 2017, 16:39

No dobra, zamówiłem wszystkie rzeczy, ale z paroma zmianami :)
Obudowę zmieniłem na to -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płytę główną na tę -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (ta, w porównaniu do poprzedniej ma zarówno PCI 3.0 jak i wejście HDMI, tamta nie miała).
Monitor kupiłem dokładnie ten, który poleciłeś, procesor ten, który podałem w pierwszym poście, Ramy też.

Z zasilaczem wyszły perypetie, bo znalazłem Fortona 350W, zamówiłem i dopiero wtedy zorientowałem się, że nie ma kabla SATA :/ Musiałem to odkręcać, udało się zamienić na inny, u tego samego sprzedawcy, taka sama moc tyle, że marka HEC. Czyli nienajlepsza. Ale może trochę pociągnie, będzie nowy, 2 lata gwarancji, a komputer będzie używany przez rodziców tylko do przeglądania internetu, dokumentów, drukowania.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post26 paź 2017, 18:39

Obudowa jest, oki szkoda że ma tylko 80mm wentylator z tyłu, może być głośny. W Zalmanie jest 90mm ale za to czytnika kart nie ma.

Co do płyty to faktycznie złącze cyfrowe HDMI ma lepszy obraz niż analog, tylko że to bez znaczenia skoro monitor podłączysz do swojej karty, nie płyty.
PCI 3 czy 2 żadnej różnicy nie zobaczysz, ten standard jest lepszy, ale tylko przy wyższych modelach kart graficznych i profesjonalnych zastosowaniach. Także wybierał bym płytę bardziej pod kątem bogactwa złącz i radiatorów.

Zasilacz z czarnej listy(mam tą listę w sygnaturce "KLIK"), nie chodzi o to ile podziała lecz czy niczego nie uszkodzi w tym czasie. Kabel SATA? Chyba zasilający :) można było wziąć przy zamówieniu z molele przy okazji, po 5 zł są.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert
Posty: 768
Rejestracja: 08 gru 2009, 13:47
Lokalizacja: Stamtąd

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post27 paź 2017, 20:04

"Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł"

Za te pieniądze łatwiej kupić używany sprzęt . A tak, szczerze to za 600,00 to nie jest zestaw lub komputer .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Piecka

Użytkownik
Posty: 258
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post27 paź 2017, 22:28

leon1956 pisze:"Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł"

Za te pieniądze łatwiej kupić używany sprzęt . A tak, szczerze to za 600,00 to nie jest zestaw lub komputer .


Z tego co napisałeś, wnioskuję, że nawet nie przeczytałeś mojego postu, dziękuję.

A tak w ogóle to dziwna sprawa, dostałem już obudowę (Silentium Brutusa) i Płytę MSI i .... w żadnym z zestawów nie ma śrubek do przykręcenia płyty głównej...

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post29 paź 2017, 01:48

No to ktoś się nie popisał, powinny być w zestawie do obudowy. Napisz do sklepu to może podeślą.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Piecka

Użytkownik
Posty: 258
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post29 paź 2017, 08:31

Napisałem... odpisali mi, że akcesoria montażowe nie były przedmiotem aukcji i była o tym informacja na stronie, ale nigdzie tego nie wyczytałem. Mało tego, aukcja bardzo szybko znikła... X-kom jest u mnie ewidentnie skreślony po tej aukcji...
Cóż poszukam tych śrubek po lokalnych sklepach elektronicznych, może coś znajdę. Tymczasowo widzę, że te od przykręcania boków pasują do płyty :D

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post29 paź 2017, 15:58

Muszą jeszcze pasować na gwind do śrubek dystansowych. Pewnie z outletu kupiłeś więc mogło nie być akcesoriów.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Piecka

Użytkownik
Posty: 258
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post30 paź 2017, 17:26

Wszystko już przyszło, śrubki wykręciłem od starego peceta kumpla, pasują ;)
Podzespoły ładnie pasują oprócz RAMów... Tzn ramy pasują, ale komp nie rusza.
Kupiłem te:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

moja płyta to MSI FM2 A55M E33

Założyłem tak jak trzeba, czyżbym coś pokręcił i były niekompatybilne z płytą? Czy po prostu wygląda na to, że są uszkodzone?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post31 paź 2017, 02:45

Jak to nie zasilacz, to w takim razie odesłał bym pamięć, ale najpierw reset BIOSu jeszcze, może ruszy.
Masz chipset AMD, a płyta obsługuje takie parametry i konfigurację w postaci tej kości także obstawiam że to może być pamięć dedykowana dla konkretnych modeli np desktopów Samsunga dlatego nie działa. Niestety takiej informacji sprzedający nie podał.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Piecka

Użytkownik
Posty: 258
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post31 paź 2017, 07:00

Napisałem maila, gość odpisał, żeby zrobić aktualizację BIOSu (nie wiem do końca jak, ponoć to dosyć niebezpieczne) a jak nie pomoże to "podnieść napięcie w BIOSIe o 0,2 V" ....

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Złożenie dwóch zestawów, budżet do 1200 zł

Post02 lis 2017, 13:55

Zawsze jest lekkie ryzyko ale skoro trzeba. Zacznij od sprawdzenia czy nie masz już najnowszego BIOSu.
Tu znajdziesz BIOS i instrukcje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości