Zmiana procesora E2160 na E8600 płyta asus p5b

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 mar 2016, 21:20

Raczej błąd Speedfana, sprawdzałbym innymi programami. Speedfan jak dla mnie jest dość słaby.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

voland

Użytkownik

Post04 mar 2016, 18:43

cosik_ktosik pisze:Raczej błąd Speedfana, sprawdzałbym innymi programami. Speedfan jak dla mnie jest dość słaby.

Hm. Ok, to jaki polecasz do monitorowania? CoreTemp jest lepszy? Zrobiłem zrzut nim, jeśli trzeba, wkleję. Na stronie intela wyczytałem, że... jeśli dobrze to rozumiem, temperaturą graniczną jest 72.4. Ja panikuję jak przekracza 60.
Teraz siedzę w necie i mam 44/39, wg CoreTemp.
Ostatnio oglądałem na YT filmik w 720 i poczułem zapaszek... Wystraszony wyłączyłem komputer.
Niby odkurzałem wnętrze jak i wentylatory na obudowie - mam 2 no i wiatrak na karcie. Ten na CPU jest nowy. Odkurzałem też zasilacz - słabo, może muszę jeszcze raz - sam już nie wiem.
Odpaliłem SFana. W sumie oba programy pokazują te same wartości. HWmonitor podobnie.

Liczyłem na większy spadek temperatury w IDLE, poniżej 40C, a w stresie jakimś skok do 50C i to miała załatwić wymiana procesora - teraz nie jest kręcony no i zmiana na lepszy wiatrak.

Wcześniej E2160 (OC ~2.8GHz) chodził dobrze i bez problemów. Jak go trochę cisnąłem, to szło po jakimś czasie do 60C, ale generalnie nie narzekałem na niego. YT, czy gry bez problemu działały. Oczywiście te, którym ten procesor mógł podołać na XP.

Ostatnia rzecz jaka mi do głowy przychodzi - na tym nie znam. BIOS i instalacja E8600 po 2160 z OC. Czy w BIOSie po tej instalacji wszystko ustawiło się do wartości domyślnych? Chodzi mi o napięcia - zgaduję, bo nie wiem jak z tym jest.
Vista Business na ESPRIMO Mobile V5535

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post04 mar 2016, 19:49

Arctic Alpine GT to cienizna, jest dobry do zastąpienia BOXa bo jest cichszy ale nic po za tym. Pasta się jeszcze nie wygrzała więc temp. z czasem te 2-3 stopnie jeszcze powinna spaść. Podajesz że w spoczynku jest ok. 40'C czyli prawidłowo. W zależności od przepływu powietrza w obudowie i temp. w pomieszczeniu może się trochę różnić od innych którzy podają swoje wyniki ale jest ok. W stresie do 65'C może się spokojnie grzać według mnie.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

voland

Użytkownik

Post06 mar 2016, 21:09

LupeR pisze:Arctic Alpine GT to cienizna, jest dobry do zastąpienia BOXa bo jest cichszy ale nic po za tym. Pasta się jeszcze nie wygrzała więc temp. z czasem te 2-3 stopnie jeszcze powinna spaść. Podajesz że w spoczynku jest ok. 40'C czyli prawidłowo. W zależności od przepływu powietrza w obudowie i temp. w pomieszczeniu może się trochę różnić od innych którzy podają swoje wyniki ale jest ok. W stresie do 65'C może się spokojnie grzać według mnie.

Nikt nie podpowiedział nic innego. :)
Chciałem coś taniego, coś, co przedłuży XP z tym PC, nie widziałem sensu kupowania czegoś droższego, co niewiele by wniosło do całości zestawu. Stwierdziłem, że Alpine jest lepszy od stockowego wiatraka i już. Gdzieś przeczytałem, że na XP wraz z tym 8600 zrobił różnicę - ja ją odczuwam, także pod tym względem jestem zadowolony z zakupu i wydanych na to pieniędzy. W sumie... wydałem jedynie na procesor. ;)

Co do temperatur. Spodziewałem się niższych. Jak już ma iść do 65+, to nie tak szybko i nie na jakiejś przeglądarkowej gierce (Anno Online). Teraz mam 51/45, a siedzę jedynie na forum. Co tak go obciąża?
Co do obudowy, od chwili pojawienia się problemów, jedna ściana jest wciąż otwarta, także dostęp powietrza powinien być swobodny. Z przodu mam dodatkowy jak i z tyłu obudowy również. Do tej pory na kręconym 2160 się sprawdzało, bez resetów, czy pisków systemowych. Zaczęło szwankowć, odkurzanie, zauważyłem małą ilość pasty, dodałem co miałem pod ręką, bez zmian no to decyzja o wymianie kompletu.

Boję się odpalić coś na tym komputerze teraz. Znaczy, rzeczy które normalnie na XP chodziły bez problemu wcześniej.
;)

Pasta, masz na myśli ten "plaster" na wiatraku który dał producent, tak?

I na sam koniec to... Dlaczego komputer podaje (jak i CoreTemp w zrzucie) 3.17GHz, miast 3.33GHz? Coś z mnożnikami jest nie tak?
Vista Business na ESPRIMO Mobile V5535

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”