Znowu problmem z kartą graficzną AMD\ATI Radeon HD 4450

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Szczepan

Użytkownik

Post23 wrz 2009, 13:08

Cześć,

Witam piszę do was bo mam znowu problem z kartą (z tą którą mi wymienili na gwarancji AMD\ATI Radeon HD 4450)

Od dłuszego czasu jak siedzę przed kompem i coś na nim robię, ekran monitora nagle mi się robi czarny i wyskakuje mi komunikat: "NO SIGNAL INPUT" - jakby nie było sygnału z karty na monitor. Jednostka centralna chodzi normalnie (słyszę wentylatory jak i radiatory) ale już nie mogę wł. monitora. Kolejny przykład to taki że mi się komp całkiem zawiesza na kilka sekund i nie mogę nic na nim zrobić, dopiero jak zrobię "twardy reset" to po ponownym uruchomieniu wyskakuje mi taki oto komunikat sterowników:

"VPU Recover

VPU Recover has reset your graphics accelerator as it was no longer responding to graphics drivers commands.
Please tell ATI Techologes about this problem.
The generated error report contains only system information such as driver version. AGP settings,
graphics frame buffer size, etc. that will be used to analyze the problem. This report will be treated as anonymous.

Send Error Report, Don't Send"

Przepraszam za literówki, ale nie znam się zbyt dobrze na angielskim

Dodam jeszcze że sterowniki do karty pobrałem i zainstalowałem z netu - wersja 9.4 (a dostałem przy wymianie wersje 9.3 tylko pożyczyłem koledze) (stery zgodne z systemem)

Co do działanie samej jednostki centralnej, to chodzi mi ona jak traktor bo ją dawno nie czyściłem - stąd wiem że wszystko w środku działa

Problem występuje dość sporadycznie ale wolę dmuchać na zimne, proszę więc o pomoc jak i wskazówki (tylko bez złośliwości i głupich uwag)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Re: Znowu problmem z kartą graficzną AMD\ATI Radeon HD 4450

Post23 wrz 2009, 13:45

Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie.
Zainstalowałeś ponownie sterowniki do chipsetu płyty głównej ?
Odłącz komputer od sieci, wypnij wszystko na 5 minut z zasilania / najlepiej całą listwę /, podłącz ponownie - sprawdź.
Nie pomoże to zresetuj bios Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
- zmień sterowniki do karty graficznej na starszą wersję.
Zainstaluj ponownie DirectX 9.0c (sierpień 2009)
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

mir

Stały bywalec

Post23 wrz 2009, 14:01

Napisz oprócz tego do jakiego złącza masz podłączony kabel do monitora (D-Sub czy DVI-I), również napisz jaki masz monitor.

Szczepan

Użytkownik

Post23 wrz 2009, 20:11

Pszepraszam pomyliłem się nie HD 4450 tylko.....

AMD\ATI Radeon HD 4550

mój błąd

proszę o szybką odpowiedz, pilne

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 wrz 2009, 21:46

Szczepan, prosisz o szybką odpowiedź, a zastosowałeś się do wypowiedzi XMan-a i mir-a ?

Szczepan

Użytkownik

Post16 paź 2009, 12:45

Nie robiłem jeszcze tego ale zajmę się tym trochę póżniej....

Teraz zamierzam wyczyścić kompa od środka i zbieram informacje na ten temat z netu

I chciałem się was zapytać czy "sprężone powietrze" a "powietrze w sprayu" to jedno i to samo.

I co będzie jeżeli nakieruje strumień sprężonego powietrza np. na karte graficzną czy procesor. Czy tych podzespołów nie uszkodzę?

I czy zamiast odkurzacza mogę stosować np. suszarkę do włosów z zimnym powietrzem.

Będę to robił pierwszy raz więc proszę bez złośliwości tylko o pomoc. Jeśli chodzi o kartę to zajmę się tym co pisał "Xman" po czyszczeniu.
Zaznaczam że nie będę czyścił każdego komponentu i wentylatora z osobna ponieważ jest do dla mnie wyższa szkoła jazdy.
Proszę o odpowiedz wszystkich użytkowników w tym też ciebie "Xman"

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 paź 2009, 12:59

Szczepan pisze:I chciałem się was zapytać czy "sprężone powietrze" a "powietrze w sprayu" to jedno i to samo.

Sprężone powietrze, to powietrze, którego objętość została zmieniona pod wpływem ciśnienia. Tak, w spraju powietrze jest sprężone.
Szczepan pisze:I co będzie jeżeli nakieruje strumień sprężonego powietrza np. na karte graficzną czy procesor. Czy tych podzespołów nie uszkodzę?

Nic nie uszkodzisz.
Szczepan pisze:I czy zamiast odkurzacza mogę stosować np. suszarkę do włosów z zimnym powietrzem.

Odkurzacz wciąga, zaś suszarka dmucha, więc suszarkę możesz zastosować zamiast sprężonego powietrza w spraju, aczkolwiek sprężone powietrze będzie efektywniejsze.

Gdy zastosujesz odkurzacz, bądź suszarkę, to pamiętaj, że komputer powinien być wyłączony i odłączony od zasilania.
Uważaj także abyś nie dotknął któregoś z elementów półprzewodnikowych na płycie głównej, bądź np. na karcie graficznej itp. Najlepiej staraj się niczego nie dotykać rurą od odkurzacza i suszarką ;) Rób to ostrożnie i powoli.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post16 paź 2009, 13:15

J/w.
Ja czyściłem wielokrotnie swój komputer oraz inne - nie używałem sprężonego powietrza a jedynie odkurzacz.
1. odłączyłem komputer od sieci.
2. odkręciłem obudowę.
3. z tył obudowy przeczyściłem - szczególnie zasilacz / dużo kurzu /.
4. w środku obudowy nie dotykając części przeczyściłem wszystko w tym dokładnie zasilacz, procesor, pamięć itd.
5. przeczyściłem suchym pędzelkiem do golenia / z końskim włosiem /.
6. ponownie przeczyściłem odkurzaczem.
Nigdy nie miałem żadnych problemów.
Najważniejsze :
Rób to ostrożnie i powoli.

Niektórzy twierdzą że lepszym rozwiązaniem od sprężonego powietrza / suszarki / jest odkurzacz :
Odkurzacz wciąga, zaś suszarka dmucha, więc suszarkę możesz zastosować zamiast sprężonego powietrza w spraju, aczkolwiek sprężone powietrze będzie efektywniejsze.

- moim zdaniem racja :)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Szczepan

Użytkownik

Post25 paź 2009, 18:18

Przeczyściłem komp "powierzchownie" sprężonym powietrzem (400ml) (nie czyściłem każdego elementu z osobna, ponieważ się na tym nie znam)

Co do karty graficznej i porad X-mana to zrobiłem już:
1. Zainstalowałem sterowniki do karty od producenta (starszą wersje)
2. Zainstalowałem najnowsze biblioteki Direct 9.0c

A co do pytania mir-a:
To Monitor LCD 19'' Philips (wersja 190SW - tego nie udało mi jednoznacznie ustalić. Było zapisane na pudłach ale zostały wyniesione do piwnicy)
Prawdopodobnie jest to "190SW9FS" ale nie jestem pewien. Przysyłam link do tego monitora bo ma on bardzo zbliżone parametry:
Typ gniazda wejściowego (sygnałowego) 15-stykowe D-Sub (bo patrzyłem w dokumentacji)

Na razie nie kończę tego tematu bo nigdy nic nie wiadomo. Jakby co to zastosuje do kolejnych poleceń X-man
Cześć wszystkim

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”