Witam , probowalem juz wszystkiego , czytalem wiele poradnikow i NIC.
Płyta główna ASUS P5VD2-MX
Karta Dzwiekowa VIA VT8237A/8251 High Definition Audio Controller
ster. SoundMAX
wszystko jest ok , wykrywa mi karte , pasek odtwzrania muzyki leci normalnie , ale zaden dzwiek nie wydobywa sie ani ze sluchawek ani z glosnikow.. (a podlaczone sa dobrze ...)
Juz sam niewiem , moze format i sprobowanie od nowa ... ale ta opcja niejest mi na reke.
Brak dzwieku na płycie ASUS P5VD2-M z kartą VIA VT8237A/8251
-
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, 12:15 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu
Powód: Zmiana tytułu
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Brak dzwieku.
Zobacz pod linuksem live-cd np ubuntu czy dźwięk jest, być może karta padła.
I zobacz w dźwiękach (panel sterowania) czy nic nie jest wyciszone i suwak głośności jest w górze).
I zobacz w dźwiękach (panel sterowania) czy nic nie jest wyciszone i suwak głośności jest w górze).
-
Ok. Sprawdze pod linuxem. Mam jeszcze takie pytanie , moja karta jest zintegrowana (?) wbudowana .. Czy moge poprostu kupic inna karte dzwiekowa i 'wcisnac' ja do srodka ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zawsze możesz włożyć inną i na 99% dźwięk będzie o wiele lepszy od zintegrowanej. No, ale najpierw sprawdź pod linuxem, a potem dopiero rozważaj kupno innej.
Mówię tak, gdyż być może coś w usługach systemowych się poplątało. Najpierw jednak trzeba sprawdzić czy karta działa na niezależnym systemie.
Mówię tak, gdyż być może coś w usługach systemowych się poplątało. Najpierw jednak trzeba sprawdzić czy karta działa na niezależnym systemie.
- XMan
Zainstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej VIA 4in1 Hyperion Pro Chipset Driver.
instalacja :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie producenta płyty widzę : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chipset VIA VT8237A
Karta dźwiękowa High Definition Audio, ADI AD1986A.
Download -> wybierasz system operacyjny -> Audio.
W razie problemów Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Sprawdzałeś te sterowniki ?
instalacja :
2K_XP - setup.
Inne sterowniki audio SoundMax ADI1986A HD Audio Driver.
Zainstaluj DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Przed instalacją odinstaluj poprzednie sterowniki od karty dźwiękowej, po instalacji uruchom ponownie komputer.
Odłącz głośniki, mikrofon oraz słuchawki i podłącz ponownie.
- jakie masz zainstalowane kodeki ?
Są dźwięki systemowe ?
Podłączenie nowej karty dźwiękowej. Wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS-ie.
instalacja :
Na stronie producenta płyty widzę : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chipset VIA VT8237A
Karta dźwiękowa High Definition Audio, ADI AD1986A.
Download -> wybierasz system operacyjny -> Audio.
W razie problemów Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Sprawdzałeś te sterowniki ?
instalacja :
2K_XP - setup.
Inne sterowniki audio SoundMax ADI1986A HD Audio Driver.
Zainstaluj DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Przed instalacją odinstaluj poprzednie sterowniki od karty dźwiękowej, po instalacji uruchom ponownie komputer.
Odłącz głośniki, mikrofon oraz słuchawki i podłącz ponownie.
wszystko jest ok , wykrywa mi karte , pasek odtwzrania muzyki leci normalnie , ale zaden dzwiek nie wydobywa sie ani ze sluchawek ani z glosnikow.. (a podlaczone sa dobrze ...)
- jakie masz zainstalowane kodeki ?
Są dźwięki systemowe ?
Podłączenie nowej karty dźwiękowej. Wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS-ie.
-
Na Ubuntu dzwieku tez niema :/
@XMan
probowalem juz sciagac te stery do chipset'u i karty dzwiekowej , DirectX 9.0c takze zainstalowalem juz wczesniej
hm , byc moze cos niedziala bo przez ten czas jak probuje to naprawic to posciaglem kilka tych sterow i raczej niewszystkie usunalem .. niewiem gdzie je teraz znalezc
Edit:
Zauwazylem tez ze brakuje mi jakis sterownikow ale to z dzwiekiem niema chyba nic wspolnego
@XMan
probowalem juz sciagac te stery do chipset'u i karty dzwiekowej , DirectX 9.0c takze zainstalowalem juz wczesniej
hm , byc moze cos niedziala bo przez ten czas jak probuje to naprawic to posciaglem kilka tych sterow i raczej niewszystkie usunalem .. niewiem gdzie je teraz znalezc
Edit:
Zauwazylem tez ze brakuje mi jakis sterownikow ale to z dzwiekiem niema chyba nic wspolnego
- seba86mu
RobinWLKP pisze:Edit:
[IMG=http://img682.imageshack.us/img682/5259/234w.png][/IMG]
Czy zainstalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej, do których link podał XMan ?
Jeżeli tak, to wybierz opcję "Aktualizuj sterownik" na pozycjach zaznaczonych wykrzyknikiem, po czym uruchom ponownie komputer.
Co do karty dźwiękowej, to sprawdź cz w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (SoundMax HD Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.
Jeżeli tak, to kliknij dwukrotnie LPM na ikonce głośniczka na pasku tray i w pozycjach "Regulacja głośności" oraz "Wave" ustaw suwaki maksymalnie do góry.
Jeżeli do karty dźwiękowej podłączony masz mikrofon, to odłącz go.
- XMan
1. Usuwasz zainstalowane sterowniki do karty dźwiękowej w ,,Dodaj lub usuń programy".
2. Czyścisz komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
3. Instalujesz nowe/następne sterowniki.
Uruchamiasz ponownie komputer.
- nieprawidłowo zainstalowane sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset

Kilka godzin temu instalowałem te sterowniki na komputerze znajomego który obecnie naprawiam i właśnie z niego piszę.
Po instalacji sterowników do chipsetu brak żółtych... w Menedżerze urządzeń

Zainstaluj w/w sterowniki do chipsetu a jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD/DVD, zminimalizuj i tam gdzie są żółte wykrzykniki lub znaki zapytania w Menedżerze urządzeń kliknij
PPM / prawym przyciskiem myszki / - Aktualizuj sterownik...
Uruchom ponownie komputer.
Edit :
ze sterownikami do karty dźwiękowej tego komputera C-Media CMI 9739A/9761 C-Media CMI9738, CMI9739, CMI9761 AC'97 Audio Driver tak miałem że po instalacji za nic nie było głosu.
Myślę, sprawdzam jeszcze raz no i powinny być odpowiednie a głosu nie ma, w zakładkach Audio oraz Głos blado/brak karty dźwiękowej

Patrzę że sterowniki zostały zainstalowane, wchodzę w panel sterowników, robię próbę głosu w panelu a tu od razu ryczy

-
Wyczyscilem juz wszystko CCleaner'em . Zainstalowalem sterowniki do chipsetu , ktore podal XMan.
Ale niemoge w zaden sposob usunac tych wykrzyknikow , przy probie instalacji pokazuje sie takie coś:

W panelu sterowania wszystko jest OK , "Regulacja głośności" oraz "Wave" sa ustawione maksymalnie .
Ale niemoge w zaden sposob usunac tych wykrzyknikow , przy probie instalacji pokazuje sie takie coś:

W panelu sterowania wszystko jest OK , "Regulacja głośności" oraz "Wave" sa ustawione maksymalnie .
- seba86mu
Poprzez jaki interfejs podłączone do płyty głównej masz dysk twardy i napęd optyczny ? IDE ATA czy SATA ?
Posiadasz jakiś dodatkowy kontroler IDE ATA lub SATA podłączony do portu PCI ?
Posiadasz jakiś dodatkowy kontroler IDE ATA lub SATA podłączony do portu PCI ?
-
- Reklama