Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
usagi

Użytkownik

Post23 cze 2010, 14:32

Dalej nic brak urządzeń audio.Po wskazaniu w kreatorze prosi o plik RtkHDAud.sys
Ok wydawało mi się , że problem został rozwiązany podczas aktualizacji wyskoczył komunikat "wystapił problem podczas instalowania tego sprzętu " kod 10
W menadżerze Realtek High Definition Audio Z WYKRZYKNIKIEM KOD10

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 cze 2010, 14:48

usagi
- czy prawidłowo zainstalowałeś p/w Microsoft UAA Bus Driver - KB888111 ?
Jeżeli nie to jak masz SP2 możesz sprawdzić instalację KB888111 (Windows XP SP2)
a jak nie będzie dźwięku to dodatkowo Poprawka KB835221.
Możesz jeszcze sprawdzić starsze sterowniki do karty dźwiękowej Realtek High Definition Audio Driver R2.03.
Po każdej instalacji w/w uruchom ponownie komputer.

Wcześniej musisz odinstalować poprzednie sterowniki Realtek w ,,Dodaj lub usuń programy" i przeczyścić komputer
programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu w internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.

Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...

Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos
sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.
Jeżeli nie to wybierz ją -> Zastosuj -> OK.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Odłącz głośniki, mikrofon, słuchawki z gniazda komputera i podłącz ponownie.

Kliknij PPM / prawym przyciskiem myszki / na kartę dźwiękową Realtek High Definition Audio w Menedżerze urządzeń przy rozwiniętym Kontrolery dźwięku, wideo i gier -> Wyłącz - uruchom ponownie komputer :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Edit :
będą dalsze problemy to zainstaluj sterowniki ze strony producenta :
Operating System: -> wybierz system -> Search.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

usagi

Użytkownik

Post23 cze 2010, 16:03

Nic nie daje problem sie powtarza czy możliwe jest uszkodzenie karty na plycie

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 cze 2010, 16:12

Edytowałem ostatni post - sprawdź sterowniki AUDIO ze strony producenta płyty ponieważ mogą być modyfikowane.
Ciężkie wsparcie :(
Obrazek

Sieyo

Użytkownik

Post02 lip 2010, 21:38

Korzystając z programu Everest dowiedziałem się, że nazwa mojej płyty głównej to "nieznane", mikroukład "nieznany", a karta dźwiękowa to "cyfrowe urządzenie spdi". Skorzystałem z pudełka po płycie, jej nazwa to Gigabyte EP35-DS4, mikroukładu nie znam, a w miejscu karty dźwiękowej widniał napis Realtek Audio jak sądzę przed jego odinstalowaniem. Do rzeczy. Gdy moim systemem operacyjnym był windows xp z service packiem 2 wszystko działało dobrze miałem zainstalowany wtedy Realtek Audio High Definition Menadżer i do niego sterowniki. Po formacie zmieniłem na xpeka z service packiem 3 i zaczęły dziać się problemy z kartą dźwiękową. Mam 6 wejść w panelu tylnym od głośników i jeden na słuchawki w panelu przednim i na mikrofon. Po formacie w menadżerze robił się chaos. Pojawiały się ciągle komunikaty, że kable są zaraz podłączane i odłączane od różnych gniazd choć ja z nimi nic nie robiłem. W ogóle to mam tylko jeden kabel który idzie do amplitunera. Przeinstalowałem wszystkie sterownika po kilka razy i to nic także nie dawało. Wkurzony odinstalowałem ten menadżer. Moim zdaniem jedynym ratunkiem był kolejny format. Może to się działo z powodu service packa 3? Możliwe. Poczytałem forum, różne manewry dotyczące tych sterowników przeczytałem, ale nic nie działało. Więc chciałem zrobić formata na windowsa 7 ultimate, ale zamiast sformatować komputer to tylko zaaktualizowałem oprogramowanie z xp do 7... Teraz dzieje się trochę inaczej. Nic mi nie miga, ani nie pokazuje, że są kable podłączone.

JEŻELI NIE CHCECIE TEGO CZYTAĆ TO SKRÓCONE NA DOLE.

Mam płytę główną Gigabyte EP35-DS4. Nie znam mikroukładu. Sterownik to Realtek Audio HD. Mój problem polega na tym, że gdy podłączam do gniazd w komputerze kable (jacki 3,5mm) to w menadżerze realtek audio nie pokazuje mi ich.

Liczę na pomoc ;-) Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 lip 2010, 21:46

Sieyo, rozumiem, że teraz masz zainstalowany Windows 7 ?
Jeżeli tak, to zainstaluj kolejno:
1. Sterownik do chipsetu płyty głównej -> Intel Chipset Drivers 9.1.1.1025
2. Sterownik do karty dźwiękowej -> Realtek High Definition Audio Driver R2.49

Sieyo

Użytkownik

Post02 lip 2010, 22:11

Nadal to samo. Format pozostał ;/?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 lip 2010, 22:35

Czy instalacja obydwu sterowników przebiegła poprawnie ?
Czy w "Panel sterowania" -> "Dźwięki" wykrywana jest Twoja karta dźwiękowa jako aktywna ?

Sieyo

Użytkownik

Post02 lip 2010, 22:47

Realtek HD Audio głośniki nie jest aktywne
Realtek HD Audio Digital Output jest aktywne

Ale tu bardziej chodzi o nie wykrywanie. Nie jest problem z głosem, bo jak robie test, albo puszczam muzyke przez Windows Media to w prawym dolbym rogu widzę jak mikser chodzi. Problem jest w tym, że nie działają kable.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 lip 2010, 23:26

Jakie posiadasz głośniki ? Stereo czy wielokanałowe ?

Sieyo

Użytkownik

Post05 lip 2010, 17:14

Wielo, ale to nie robi różnicy. Mam podłączone jednym kablem do amplitunera. 5.1 Słuchawek mi także nie wyszukuje.

-- 05 lip 2010, 17:14 --

Jakieś pomysły. Robiłem formata. Nic to nie dało. Ratunkiem będie chyba kupienie osobnej karty dźwiękowej.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post05 lip 2010, 18:00

Sieyo
- najnowsze sterowniki nie zawsze są najlepsze.
Najpierw odłącz głośniki, mikrofon, słuchawki z gniazda komputera i podłącz ponownie.
Sprawdź.
Nie będzie dźwięku to :
odinstaluj poprzednie i sprawdź starsze Realtek High Definition Audio Driver (Win. Vista) R2.03.
Na Windows 7 powinny również działać ;)

Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...

Płyta główna GIGABYTE EP35-DS4 : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sterowniki : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeżeli p/w sterowniki Realtek R2.03 nie będą działać to możesz sprawdzić Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ze strony producenta płyty.

Brak dżwięku na panelu przednim komputera.
Jakie masz zainstalowane kodeki :?:

Realtek HD Audio głośniki nie jest aktywne
Realtek HD Audio Digital Output jest aktywne

Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos
sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.
Jeżeli nie to wybierz ją -> Zastosuj -> OK.

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Podałem z Windows XP, na Windows 7 podobnie...
Obrazek

Sieyo

Użytkownik

Post05 lip 2010, 23:25

Do starego sterownika wygasł link. Nie wiem jakie codeki ;( a gdzie to sie sprawdza. Nie działa nic. Nie mam pojęcia co sie stało. Może ja mam po prostu mechanicznie rozwalone wejścia? Ale to by było dziwne bo od razu panel przedni i tylni by mi sie nie rozwaliły... No nie wiem.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 lip 2010, 23:46

spróbuj ten sterownik od Dzwięku: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Sieyo

Użytkownik

Post06 lip 2010, 00:05

Moim zdaniem nie chodzi tu o wersje Realteka. Coś mi się zdaje, że panele z wejściami na jacki się zepsuły. Nic nie działa. Komputer/sterowniki jakby ich nie wykrywają. Znaczy jak cos podłączam.

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”