Miałem ten sam problem. Nie znalazłem w sieci polecanego "Mats_Run.devices".
Na stronie microsoft-u znalazłem coś co się nazywa
MicrosoftFixIt.devices, które odnalazło błąd i podjęło kroki naprawcze. Od razu nie było wyników, pokazał się komunikat o zidentyfikowaniu błędu i problemem z naprawą.
Po ukończeniu pracy oprogramowania zrestartowałem laptop i dźwięk znów działa.
Informacje poboczne:
-mam laptop Fujitsu Siemens Amilo Pa 2548 z Windows Vista Basic x84
-pół roku temu mól laptop napił się herbaty, ale wysuszyłem go i długo działał bez zarzutów (to może być nieistotne)
-miesiąc temu nie chciał się w ogóle uruchomić, nic nie wyświetlał. Serwisant powiedział, że to część zasilająca z płyty głównej dawała złe napięcie na grafikę i przelutował mi po znajomości po kosztach podzespołu (150zł) (to może być nieistotne)
-Też miałem nieoczekiwany restart oraz komunikat "Brak zainstalowaneego urządzenia wyjściowego audio"
-zanim uruchomiłem msFixIt zrobiłem tak: Panel sterowania->Dodaj sprzęt->Zainstaluj sprzęt, który ręcznie wybiorę z listy(zaawansowane)->Kontrolery dźwięku, wideo i gier->Realtek->Realtek High Definition Audio (nie pomogło, ale może być istotne. Po tym menadżer urządzeń pokazywał błąd: "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)")
Aktualny link do MicrosoftFixIt.devices :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówMam nadzieję, że pomogę komuś tak samo jak Ty z tym mats_run naprowadziłeś mnie na rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam
Saltas