Jak aktualizować Firmware napędów optycznych ?

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post30 gru 2013, 17:13

Witam.
Chciałbym tutaj poradzić się was w kwestii, co do której nie mam całkowitej pewności.
Chodzi mianowicie o tzw. Firmware zwany też BIOS-em napędów optycznych.
Nie miałem okazji jeszcze tego robić, a nie bardzo się na tym znam osobiście i prosiłbym o rady czy w ogóle mogę aktualizować te Firmware`y swych napędów (mam ich dwa) oraz w jaki sposób to dokładnie zrobić, skąd jeśli trzeba i można pobrać nowszy itd. ?
Te napędy to jeden jest CD: Memorex 48MAXX 2448AJ, wersja Firmware`u: SWS3, a drugi to napęd DVD:
HL-DT-ST DVDRAM GSA-H42N z wersją BIOS-u nagrywarki: RL00

Wszelka pomoc mile widziana. :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 gru 2013, 19:56

Witam, najpierw pytanie czy z którymś Masz jakiś problem? Pytam, bo aktualizacja firmware może się skończyć śmiercią samego napędu.

Do nagrywarki jest bios RL01 - 2007/04/05

Kod: Zaznacz cały

http://www.cdrinfo.pl/hardware/7097162037-LG-GSA-H42N

Do Memorexa nie widzę żadnego.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post30 gru 2013, 20:15

Cześć. Nie no z napędami optycznymi żadnych takowych problemów nie mam, co więcej nigdy ich nie miałem.
Słyszałem oczywiście wcześniej lub gdzieś wyczytałem, że aktualizacja takiego Firmware`u w sytuacji gdy wszystko w napędzie działa dobrze, nie ma problemu np. z odtwarzaniem płyt lub też nieumiejętna jego aktualizacja może pogorszyć tylko i zaszkodzić niż pomóc.
Nie rozumiem tylko dlaczego taka aktualizacja sama z siebie może aż tak bardzo zaszkodzić nagrywarce ?

I dlatego też tutaj przede wszystkim chciałbym uzyskać poradę czy w ogóle powinienem to dla tego sprzętu zrobić ?

A dwa skoro jak widzę do napędu DVD jest nowsza wersja to to już wiem skąd.
Co do napędu CD rozumiem, że po prostu nie ma nowszej wersji ? ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 gru 2013, 20:48

Nie rozumiem tylko dlaczego taka aktualizacja sama z siebie może aż tak bardzo zaszkodzić nagrywarce ?

To jest wewnętrzne oprogramowanie sterujące. W momencie wpisywania nowego firmwareu nadpisuje się stary. Gdy nastąpi jakiś błąd, zwieszenie aplikacji, jakiś restart, ogólnie coś niedobrego lub też dojdzie do pomyłki wersji oprogramowania to napęd padnie, bo nie będzie miał dobrego lub też pełnego programu zarządzającego. Niestety, w takim wypadku napęd często pada, bo nie ma już wewnątrz pamięci napędu oprogramowania odpowiedzialnego za odzywanie się napędu w systemie. Po prostu napęd umiera.

I dlatego też tutaj przede wszystkim chciałbym uzyskać poradę czy w ogóle powinienem to dla tego sprzętu zrobić ?

Nie ma sensu, aktualizuje się tylko wtedy, gdy następują jakieś problemy z napędem.

Co do napędu CD rozumiem, że po prostu nie ma nowszej wersji ?

Ja nie znalazłem żadnego firmwareu co nie oznacza, że takiego nie ma.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”