Od jakiegoś czasu mam BSOD-y na kompie.
Po przeanalizowaniu kodu błędu po nazwie STOP na forach internetowych (0x000000EA)
jak i po analizie plików *.dmp c:\windows\minidump
Stwierdziłem że problem jest ze sterownikem karty graficznej, a dokładniej z plikiem: nv4_mini.sys
Zalecane rozwiązanie:
1. Przeinstalować sterowniki.
2. Zainstalować nowsze sterowniki od strony producenta.
To pierwsze zrobiłem - odinstalowałem i zainstalowałem z powrotem, po jakimś czasie znowu to samo, na logu Windows z niebieskim paskiem podczas ładowania systemu pojawiają się niebieskie pionowe kreski po czym system stoi przez chwilę i się restartuje i tak w kółko.
Na razie jadę na sterownikach grafy wbudowanych w win xp (kartę graficzną wył. w menadzerze urządzeń)
i tutaj do znających się lepiej na kompach prośba moglibyście opisać krok po kroku na forum w postach jak pobrać i zainstalować nowsze stery do grafiki od strony producenta...?
(jestem początkujący i zawsze instalowałem stery od producenta, a zły sterownik może powodować nie stabilność urządzenia i systemu, po prostu nie chce robić nic na pałę. Nie chce żadnych złośliwych komentarzy i uwag pod swoim adresem)
KARTA: Gigabyte GeForce 8400GS 256 MB TV/DVI PCI-E
jak pobrać nowsze sterowniki od karty graficznej od strony
-
- XMan
Re: jak pobrać nowsze sterowniki od karty graficznej od strony
Nie podałeś jaką masz płytę główną.
Instaluje się wg. kolejności :
1. sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset.
2. sterowniki do karty graficznej.
3. DirectX.
Najnowsze sterowniki mogą być najgorsze.
Podobny temat o Twojej karcie graficznej :
/viewtopic.php?f=34&t=1237
Wszystkie sterowniki do karty graficznej są odpowiednie - nie instaluj z tego tematu sterowników do chipsetu płyty głównej.
Na początek proponuję sprawdzić :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sprawdż w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.
Instaluje się wg. kolejności :
1. sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset.
2. sterowniki do karty graficznej.
3. DirectX.
Najnowsze sterowniki mogą być najgorsze.
Podobny temat o Twojej karcie graficznej :
/viewtopic.php?f=34&t=1237
Wszystkie sterowniki do karty graficznej są odpowiednie - nie instaluj z tego tematu sterowników do chipsetu płyty głównej.
Na początek proponuję sprawdzić :
Sprawdż w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD /.
-
znowu problem..............
Tylko że teraz nie mogę odinstalować w ogóle sterowników od karty graficznej (zainstalowałem z powrotem sterowniki z płyty od producenta) i tu klops
(nowszą wersje sterowników pobrałem od innego forum, ale dzięki za linki)
próbowałem te sterowniki odinstalować najpierw przez
- Dodaj/Usuń programy
- w managerze urządzeń - właściwości karty i odinstaluj sterownik
zaznaczam że oba opcje stosowałem najpierw podczas normalnego uruchomienia, a potem z trybu awaryjnego.
Po odinstalowaniu i ponownym uruchomieniu kompa w managerze urządzeń obok nazwy urządzenia pojawiła się nazwa sterownika karty ze słynnym żółtym wykrzyknikiem, po czym na pasku powiadomień pojawił się dymek "wykryto nieznane urządzenie" a po chwili "znaleziono nowe urządzenie: GeForce 8400GS" (tak jakby sterownik nie został odinstalowany do końca prawidłowo i samoczynnie się przywrócił). Po chwili w menagerze urządzeń widać z powrotem napis GeForce 8400GS (już bez wykrzyknika) a we właściwościach opis: "to urządzenie działa poprawnie"
Także we właściwościach karty zaznaczyłem "Przywróć sterownik" ale wyskoczył mi komunikat że: "Dla tego urządzenia nie wykonano żadnej kopii plików".
mam już nowsze sterowniki ale co mi po nich jak muszę najpierw odinstalować te starsze a nie mogę
masz może jakieś narzędzia (programy) do całkowitego odinstalowania programów jak i pozostałości po nich (rejestr, pamięć itp.) jak tak do podaj mi linki na forum, będę wdzięczny
Dodam że karta nie może być padnięta ponieważ korzystałem ze wbudowanych sterowników pod win xp kilka tygoddni i chodziło bez problemów.
Proszę o szybką odp. także innych użytkownków forum

próbowałem te sterowniki odinstalować najpierw przez
- Dodaj/Usuń programy
- w managerze urządzeń - właściwości karty i odinstaluj sterownik
zaznaczam że oba opcje stosowałem najpierw podczas normalnego uruchomienia, a potem z trybu awaryjnego.
Po odinstalowaniu i ponownym uruchomieniu kompa w managerze urządzeń obok nazwy urządzenia pojawiła się nazwa sterownika karty ze słynnym żółtym wykrzyknikiem, po czym na pasku powiadomień pojawił się dymek "wykryto nieznane urządzenie" a po chwili "znaleziono nowe urządzenie: GeForce 8400GS" (tak jakby sterownik nie został odinstalowany do końca prawidłowo i samoczynnie się przywrócił). Po chwili w menagerze urządzeń widać z powrotem napis GeForce 8400GS (już bez wykrzyknika) a we właściwościach opis: "to urządzenie działa poprawnie"
Także we właściwościach karty zaznaczyłem "Przywróć sterownik" ale wyskoczył mi komunikat że: "Dla tego urządzenia nie wykonano żadnej kopii plików".
mam już nowsze sterowniki ale co mi po nich jak muszę najpierw odinstalować te starsze a nie mogę

masz może jakieś narzędzia (programy) do całkowitego odinstalowania programów jak i pozostałości po nich (rejestr, pamięć itp.) jak tak do podaj mi linki na forum, będę wdzięczny
Dodam że karta nie może być padnięta ponieważ korzystałem ze wbudowanych sterowników pod win xp kilka tygoddni i chodziło bez problemów.
Proszę o szybką odp. także innych użytkownków forum
- XMan
Deinstalacja wybranej aplikacji przy pomocy Revo Uninstaller :
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=119
Po odinstalowaniu sterowników p/w programem przeczyść komputer CCleanerem
oraz Eusing Free Registry Cleanerem : viewtopic.php?f=34&t=1106
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=119
Po odinstalowaniu sterowników p/w programem przeczyść komputer CCleanerem
oraz Eusing Free Registry Cleanerem : viewtopic.php?f=34&t=1106
-
Słuchaj mam do ciebie taką prośbę jakbyś mógł mi zapodać jeszcze raz linki do tej mojej karty graficznej (GeForce 8400GS) bo od tego forum co pobrałem sterowniki do karty to się okazało że są do wersji 64-bitowej systemu (a ja mam XP'ka 32-bitowego) sorry trochę się zbłażniłem
- podaj mi jeszcze raz linki sterowników do mojej karty (do wersji 32-bitowej systemu)
także we właściwościach karty w "szczegółach sterownika" znalazłem pliki (łącznie ze ścieżką dostępu) które powodują u mnie konflikty jakbyś mógł to podaj mi jako załączniki na pocztę (szczepan11**@wp.pl) te pliki to:
- nv4_disp (ekran śmierci)
- nv4_mini.sys (plik *.dmp)
te pliki spróbuje podmienić, jeszcze raz dzięki i sorry za kłopot

- podaj mi jeszcze raz linki sterowników do mojej karty (do wersji 32-bitowej systemu)
także we właściwościach karty w "szczegółach sterownika" znalazłem pliki (łącznie ze ścieżką dostępu) które powodują u mnie konflikty jakbyś mógł to podaj mi jako załączniki na pocztę (szczepan11**@wp.pl) te pliki to:
- nv4_disp (ekran śmierci)
- nv4_mini.sys (plik *.dmp)
te pliki spróbuje podmienić, jeszcze raz dzięki i sorry za kłopot
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Usunąłem mail, wiesz ile spamu dostaniesz, jak go spamBOTy na forum wywęszą.
Sterowniki:
Dla XP: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Vista: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sterowniki:
Dla XP: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Vista: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Sterowniki do Twojej karty na Windows XP 32 bit :
Wiem że można podmienić te pliki ale u mnie to nie pomogło - pomogła dopiero zmiana sterowników.
Na dwóch pierwszych tzn. ForceWare 162.18 oraz GeForce 175.16 nie miałem żadnych problemów.
Obecnie mam sterowniki ForceWare 162.18 - kartę GeForce 6150SE nForce430.
Ważne - przed instalacją nowych sterowników trzeba dokładnie przeczyścić komputer.
Przed czyszczeniem CCleanerem oraz Eusing Free Registry Cleanerem najpierw usuń ręcznie folder NVIDIA z dysku C.
Wiem że można podmienić te pliki ale u mnie to nie pomogło - pomogła dopiero zmiana sterowników.
Na dwóch pierwszych tzn. ForceWare 162.18 oraz GeForce 175.16 nie miałem żadnych problemów.
Obecnie mam sterowniki ForceWare 162.18 - kartę GeForce 6150SE nForce430.
Ważne - przed instalacją nowych sterowników trzeba dokładnie przeczyścić komputer.
Przed czyszczeniem CCleanerem oraz Eusing Free Registry Cleanerem najpierw usuń ręcznie folder NVIDIA z dysku C.
-
Ten temat już jest zamknięty (nieaktualny). Za niepowiadomienie gorąco przepraszam
-
- Reklama