Witam mam kłopot, mam laptopa Acer Aspire 5920G była na nim Vista z zablokowanym systemem(komputer odkupiony od innej osoby) sformatowałem dyśk i dałem Linuksa 2007 (oryginalny) ale nie mogę zainstalować Windows xp ani 7 (nie oryginalny) ustawiłem w biosie na start z CD ale wyświetla mi się komunikat jak startuje z płyt że system nie został znaleziony
Prosze o pomoc w rozwiązaniu kłopotu
Kłopot z instalacją systemu
- XMan
nie mogę zainstalować Windows xp ani 7 (nie oryginalny)
- zainstaluj oryginalny bo piratom nie pomagamy i temat wyląduje na Śmietniku,
XMan.
-
oryginalny - wersja trial 90dni ze strony Microsoft też nie idzie
- lewy
Acery mają partycje recovery (zapewne), dokonywana była próba przywrócenia Visty?
-
tak włączyłem tą opcje w biosie ale nic z tego vista nie wróciła
-- 14 lis 2010, 18:15 --
chyba że ja coś źle robię? po instalacji Linuksa nie mam takiej opcji bynajmniej jej nie widzę:(
-- 14 lis 2010, 18:15 --
chyba że ja coś źle robię? po instalacji Linuksa nie mam takiej opcji bynajmniej jej nie widzę:(
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Musisz uaktywnić na nowo partycję recovery. Zobacz programem GParted ( uruchamiany z płyty CD) czy jest dodatkowa ukryta partycja na dysku jeszcze.
-
Ale ja sformatowałem cały dysk. Ok da się ten program ściągnąć z neta i zgrać na płytę?
- lewy
Sformatowałeś partycję, raczej nie dysk. A ściągnąć pewnie, że się da Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 14 lis 2010, 17:31 --
aha, to nagrywasz jako obraz iso nie jako dane.
-- 14 lis 2010, 17:31 --
aha, to nagrywasz jako obraz iso nie jako dane.
-
Już pobieram a ja sformatowałem cały dysk - partycje pousuwało i zrobiło nowe pod Linuksa
- lewy
Recovery zawsze jest specjalnie dlatego ukryta. Jak dobrze pójdzie i pozostała to wystarczy usunąć inne partycje, a ją po pierwsze odkryć, potem ustawić ją jako aktywną i startową. Wtedy powinno odzyskać z niej vistę.
Jak nie ma recovery, to wyzerujemy dysk i powinno ruszyć z instalacją.
Jak nie ma recovery, to wyzerujemy dysk i powinno ruszyć z instalacją.
-
dobra jak zrobię według skazówek dam znać jak pójdzie coś nie tak
-- 14 lis 2010, 19:41 --
Zrobiłem według wskazówek, pobrałem program, nagrałem go na płytę jako obraz ISO i wystartowałem kompa z płyty no i komunikat taki sam operation system not faund, jedynie płyta instalacyjna Linuksa działa bez zarzutów. nie wiem co dalej robić?
-- 14 lis 2010, 19:47 --
Spróbuje płytę instalacyjną systemu zrobić w systemie ISO i zrobić rozruch z CD może się uda?
-- 14 lis 2010, 19:41 --
Zrobiłem według wskazówek, pobrałem program, nagrałem go na płytę jako obraz ISO i wystartowałem kompa z płyty no i komunikat taki sam operation system not faund, jedynie płyta instalacyjna Linuksa działa bez zarzutów. nie wiem co dalej robić?
-- 14 lis 2010, 19:47 --
Spróbuje płytę instalacyjną systemu zrobić w systemie ISO i zrobić rozruch z CD może się uda?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Można spróbować z pendrive zainstalować system.
-
tak wiem właśnie zmieniam pliki do instalacji z pendrive jak co dam znać - już kiedyś tak instalowałem i szło dobrze:)
Napisze co i jak jutro bo dziś to już mam nerwa małego
Napisze co i jak jutro bo dziś to już mam nerwa małego
-
- Reklama