Nieprawidłowy sterownik DirectSound - kod błędu 88780078.

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Awatar użytkownika
imtorchwood

Użytkownik

Post25 kwie 2010, 23:10

Mam ten sam problem co wszyscy tutaj na forum. Zaistniał on po sformatowaniu komputera. Niezbędne informacje.

Nazwa płyty głównej: Gigabyte GA-7N400E (5 PCI, 1 AGP, 4 DRR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej: nVIDIA nFORCE2 400
Nazwa karty dźwiękowej: Creative EMU10K1 SB Live! Audio Processor

Proszę o pomoc! Już za długo mój komputer żyje w milczeniu, trzeba go wyzwolić! :P
Próbowałam różnych rzeczy i nic do tej pory nie pomogło... :sciana:

Z góry dziękuję! :cmok:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 kwie 2010, 23:21

imtorchwood, rozumiem, że posiadasz Windows XP ? Jeżeli tak, to czy masz zainstalowany co najmniej dodatek Service Pack 2 ?
Czy korzystasz ze zintegrowanej z płytą główną karty dźwiękowej czy masz podłączoną jakąś dodatkową do portu PCI ?
Zainstaluj sterownik do chipsetu płyty głównej -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Awatar użytkownika
imtorchwood

Użytkownik

Post25 kwie 2010, 23:32

Tak, właśnie taki mam system, ale co do tego dodatku... Szczerze powiedziawszy, to nie mam pojęcia, czy go posiadam. Dotychczas różnymi aktualizacjami, etc. zajmował się ktoś inny- nie ja. Gdzie to można sprawdzić?
A kartę, z tego, co wiem, mam zintegrowaną.

-- 25 kwi 2010, 23:32 --

PS. Ściągnęłam ten sterownik. I chyba zainstalowałam, aczkolwiek nie jestem pewna. Po raz pierwszy wyskoczył mi tak dziwny komunikat. I co dalej? :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 kwie 2010, 23:36

Jeżeli uważasz, że korzystasz ze zintegrowanej karty dźwiękowej, to zainstaluj najpierw powyższy sterownik do chipsetu płyty głównej, a następnie sterownik Realtek AC'97 Audio Driver A4.06, po czym uruchom ponownie komputer.
Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek AC'97 Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

Jeżeli nadal będą problemy z dźwiękiem pokaż screen z Menadżera Urządzeń z rozwiniętym drzewkiem:
+ Kontrolery dźwięku, wideo i gier
imtorchwood pisze:Gdzie to można sprawdzić?

Start -> Panel sterowania -> System -> w sekcji pod zakładką "Ogólne" w sekcji "System" powinie widnieć wpis "Dodatek Srvice Pack X", gdzie X oznacza wersję dodatku.
Jeżeli nie masz zainstalowanego, to zrób to (link w powyższym poście).

-- 25 kwi 2010 22:35 --

imtorchwood pisze:Po raz pierwszy wyskoczył mi tak dziwny komunikat.

Podaj treść tego komunikatu.

Awatar użytkownika
imtorchwood

Użytkownik

Post26 kwie 2010, 18:59

Wszystko pięknie, cudnie, sprawdziłam. Mam Service Pack 2. Jest tylko jeden problem- nie mam karty dźwiękowej Realtec Cośtam, tylko Creative EMU10K1 SB Live! Audio Processor

Podejrzewam, że te sterowniki nie będą mi działały...
Ale mogę się mylić :D

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 kwie 2010, 19:26

Awatar użytkownika
imtorchwood

Użytkownik

Post26 kwie 2010, 19:45

Próbowałam. Niestety- bezskutecznie. Tym razem wyskoczył mi inny komunikat o treści ukazanej w screenie:
Obrazek

Teraz to się już na pewno załamię! :sciana:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 kwie 2010, 20:09

Czy posiadasz płytkę ze sterownikami, która dołączona była być może do karty dźwiękowej ?
Czy jesteś pewny, że do portu PCI nie masz podłączonej dodatkowej karty dźwiękowej. Pytam, bo dziwię się, ponieważ według danych na stronie producenta płyty głównej Twoja płyta posiada zintegrowany układ dźwiękowy Realtek AC'97, z kolei Ty twierdzisz, że ten Sound Blaster jest zintegrowany.

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2010, 20:33

Błąd mówi mniej więcej tyle, że nie masz zainstalowanej owej karty w komputerze. Jeśli jesteś pewien, że posiadasz tę kartę w komputerze, popraw styki i sprawdź, czy system ją znajdzie. Jeśli nie posiadasz w/w CT - zainstaluj sterownik podany przez seba86mu.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
imtorchwood

Użytkownik

Post26 kwie 2010, 20:51

O matko... Teraz to ja już naprawę nic nie wiem. Podobno moja karta dźwiękowa jest zintegrowana, jednak głowy nie dam (nie znam się na tym- informację uzyskałam od znajomego, który próbował dawno temu robić czary-mary z komputerem).
Możliwe jest jednak, że wcale nie jest zintegrowana.
Mam poprawić styki, tak? Teraz kolejny problem (cóż, jestem dość tępa, jeżeli chodzi o komputery itp., musicie mnie zrozumieć :P)- które coś w komputerze to będzie karta dźwiękowa? Bo mnie też wyskakiwało kiedyś, że niby wcale jej nie ma, myślałam jednak, że to tylko wina sterowników...

Nie, niestety nie mam tej płyty. Dostałam używany komputer bez tych wszystkich płytek ;/

I jeszcze jedno- dla upewnienia: jak mogę sprawdzić, czy moja karta rzeczywiście jest zintegrowana, czy nie?

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2010, 21:07

jak mogę sprawdzić, czy moja karta rzeczywiście jest zintegrowana, czy nie?

Odkręć lewy bok obudowy (jak patrzysz od frontu) i zobacz czy masz w komputerze wpięte coś w deseń:
Obrazek
Chodzi o to, czy z tej dołożonej karty wychodzą gniazda na zewnątrz.
Inaczej, jeśli karta niby jest, a nie jest rozpoznawana przez system, nie da się tego zrobić.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

eponina

Użytkownik

Post26 kwie 2010, 21:18

witam,
ten sam problem niestety
windows xp, sp3
Nazwa płyty głównej Lenovo 0768BPG
Mikroukład płyty głównej Mobile Intel Calistoga-GM i945GM
Karta dźwiękowa Realtek ALC862 @ Intel 82801GBM ICH7-M - High Definition Audio Controller [B-0]
bardzo proszę o pomoc...

Awatar użytkownika
imtorchwood

Użytkownik

Post26 kwie 2010, 21:52

Rozkręciłam komputer, uprzednio szarpiąc się z obudową kilka minut. Taaak, udało mi się!
Dostałam alergii (i doszłam do wniosku, ze chyba komputery też powinny być odkurzane...) i zajrzałam do środka...
Wnętrzności Henryka mnie przeraziły. Pełno kabli, kabli i nawet nieźle rozbudowana pajęczyna się znalazła! Nie wspominając już o masie kurzu (czy wspominałam już, że ,,otworzyłam" komputer po raz pierwszy, odkąd go mam? czyt. po raz pierwszy od 5 lat).

I oczywiście nie dowiedziałam się, czy komputer ma kartę zintegrowaną, czy nie... :sciana:

Dlatego mam propozycję dla kogoś, dla kogo komputery nie są tylko wrednymi sprzętami, czyhającymi an twoje potknięcie. Dla kogoś, kto jednak ma o nich (mniejsze bądź większe) pojęcie (w każdym razie większe niż ja), by mi pomógł za pośrednictwem gadu-gadu.
Mój numer: xxxxxxx
Mam mnóstwo zdjęć, które mogłyby się przydać, etc.

Z góry dziękuję dzielnemu śmiałkowi, który odważy się pomóc biednej, nieco głupiutkiej dziewoi! :cmok:
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2010, 11:13 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunąłem numer GG.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 kwie 2010, 23:06

imtorchwood pisze:Dla kogoś, kto jednak ma o nich (mniejsze bądź większe) pojęcie (w każdym razie większe niż ja), by mi pomógł za pośrednictwem gadu-gadu.
Mój numer: xxxxxxx

Pomagamy sobie na forum. Tutaj uzyskasz taką samą pomoc jakbyś uzyskała poprzez kanały prywatne.

Jeżeli możesz, to pokaż zdjęcia obrazujące wnętrze obudowy.

-- 26 kwi 2010 21:14 --

eponina, zainstaluj kolejno:
1. Sterownik do chipsetu płyty głównej -> Intel Chipset Drivers 9.1.1.1025
2. Poprawkę -> Microsoft UAA Bus Driver - KB888111.
2. Sterownik do karty dźwiękowej -> Realtek High Definition Audio Driver R2.47
3. Biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).
4. Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek HD Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

W razie problemów z instalacją sterownika do karty dźwiękowej przeczytaj artykuł ->
Instalacja sterownika do karty dźwiękowej HD (High Definition Audio Controller), a konkretnie drugi oraz trzeci opisany w nim sposób.

Awatar użytkownika
imtorchwood

Użytkownik

Post27 kwie 2010, 19:09

Chyba jednak wklejanie zdjęć wnętrzności nie będzie potrzebne. Leżąc długo przed komputerem, w końcu zobaczyłam, gdzie ta karta jest.

Wygląda mniej więcej jak ta karta, która jest pokazana w screenie.

Zaniepokoił mnie jednak komunikat, który pojawił się dzisiaj mojej siostrze, gdy ta próbowała obejrzeć bajkę (niemą, oczywiście :D)
Obrazek

Karta na pewno jest. Dzisiaj ją widziałam.

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”